Mano Gargždai



Paaiškėjo rajono šachmatų ir šaškių pirmenybių nugalėtojai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono šachmatų pirmenybių nugalėtojas Z. Bitinas ir antros vietos laimėtoja D. Dieninė Klaipėdos rajono šachmatų pirmenybių nugalėtojas Z. Bitinas ir antros vietos laimėtoja D. Dieninė

Pasibaigė trys su puse mėnesio trukusios 2016 metų rajono šachmatų pirmenybės. Jos tradiciškai vyko trimis lygomis ir jose dalyvavo 40 įvairaus amžiaus ir lygio šachmatininkų  iš viso rajono.

 

Jei trečioje lygoje kovojo visi norintys, tai antroje jau žaidė 16, pagal nuostatus iškovoję teisę ten dalyvauti. Iš čia 4 pajėgiausi pateko į pirmąją lygą ir iškart susikovė su dar 10 stipriausių rajono šachmatininkų, likusių pirmoje lygoje pagal praeitų metų rezultatus. Apie kovas žemesnėse lygose buvome informavę anksčiau. Dabar tik apie tai, kaip sekėsi varžovams rungtis aukščiausioje lygoje.

Jau nuo pirmųjų turų į priekį išsiveržė Rimvydas Lukošius, Arvydas Mickus ir Daiva Dieninė. Iki aštuntojo turo jie tvirtai kontroliavo pirmąsias pozicijas, tačiau po to įvyko ženklios permainos. Du pralaimėjimus iš eilės patyrė daugkartinis rajono pirmenybių nugalėtojas A. Mickus (prieš A. Gincą ir L. Liutviną), po kurių jis galutinai palūžo. Prieš lygos autsaiderius nesugebėjo laimėti R. Lukošius ir D. Dieninė. Lyderius tada pasivijo Zigmas Bitinas ir visa kova dėl medalių prasidėjo iš naujo.

Paskutiniai trys turai buvo be galo kovingi. Pagrindiniai varžovai įveikinėjo vieni kitus. Vieninteliam Z. Bitinui pavyko išvengti didelių nuostolių ir jis paskutiniame ture, turėdamas 10,5 taško iš 13 galimų, laukė kitų partijų baigties. Po 9,5 taško turėjo R. Lukošius ir D. Dieninė ir jie susitiko tarpusavyje. R. Lukošiaus pergalės atveju – jis čempionas (jo geriausias koeficientas iš visų lyderių), kitais atvejais – nugali Z. Bitinas. D. Dieninės pergalės atveju – ji antra, mat jos koeficientas 0,5 balo žemesnis už Z. Bitino.

Lemiama partija truko 3,5 valandos. Joje buvo padaryti net 157 ėjimai.  Abu varžovai bemaž visą valandą  žaidė ant „laiko paskutinių sekundžių“ kontrolės ribos. Nė vieno iš varžovų netenkino lygiosios, nors pozicija ilgai buvo apylygė. Tiesa, pirmąją partijos dalį kontroliavo R. Lukošius, turėdamas šiokį tokį pranašumą. Bet to neužteko pasiekti pergalei. Kai padėtis išsilygino, D. Dieninė po truputėlį pradėjo spausti savo varžovą, kol šis padarė keletą smulkių klaidelių ir po kažkiek laiko galutinai kapituliavo.

Taigi po 10,5 taško surinko Z. Bitinas ir D. Dieninė. Pagal papildomus rodiklius nugalėjo Z. Bitinas, Klaipėdos rajono šachmatų pirmenybes laimėdamas penktąjį kartą. Trečias – R. Lukošius (9,5 taško).

Toliau pirmenybių finalinio etapo dalyviai išsirikiavo tokia tvarka: 4. Arūnas Gincas – 8 taškai;  5. Arvydas Mickus – 7 taškai;  6. Algirdas Misiūnas – 7;  7. Mantas Kerpė – 6,5;  8. Darius Alekna – 6;  9. Vasilijus Čiornas – 5,5 taško;  10. Laurynas Liutvinas – 5,5;  11. Valdas Jonelys – 5,5;  12. Rokas Liutvinas – 3,5 taško; 13. Antanas Žvinklys – 3 taškai; 14. Tomas Alsys – 3 taškai.  Keturi pastarieji šachmatininkai kitą rudenį pirmenybes privalės pradėti nuo antros lygos.  

 

Prieš pat Kalėdas pasibaigė 2016 metų rajono paprastųjų šaškių pirmenybės, vykusios bemaž visą mėnesį.

Nugalėtoju tapo Vaitelių kaimo gyventojas Aleksandras Daščiora. Jo sąskaitoje – 9,5 taško iš 12 galimų. Antras pirmenybėse buvo Gediminas Radzevičius – 8 taškai, trečias – Povilas Žemgulis – 7 taškai.  Po jų kiti dalyviai vietomis pasiskirstė tokia tvarka: 4. Darius Sungaila – 5,5 taškai; 5. Vytautas Riauka – 4,5 taško; 6. Alfonsas Gagilas – 4 taškai; 7. Petras Mitkevičius – 3,5 taško. Varžybose nedalyvavo pajėgūs šaškininkai Modestas Klimas iš Voveriškių ir šiūpariškis Benediktas Pocius.

 

Metų pabaigoje vyko tradiciniai naujametiniai „Žaibo“ turnyrai. Labai atkakli kova buvo dėl šaškių turnyro nugalėjo vardo. Čia Aleksandras Daščiora tik per antrą papildomą mačą įveikė Gediminą Radzevičių. Prieš tai abu varžovai surinko po lygiai taškų, vienodi buvo jų visi papildomi rodikliai, tad teko skelbti papildomą mačą, o šiam pasibaigus taikiai, dar ir antrąjį. Trečias šaškių „Žaibo“ turnyre liko Povilas Žemgulis.

Šachmatų naujametiniame turnyre tarp 27 dalyvių pirmavo buvęs gargždiškis, šiuo metu Kaune gyvenantis Mindaugas Slušnys (11 taškų iš tiek pat galimų). Po jo liko Arūnas Gincas ir Tomas Alsys, surinkę po 7,5 taško. Varžybose greta kaip lygūs su lygiais kovėsi ir aštuonmečiai Arvydas Žiūra, Danielius Antužis bei Domas Andrijauskas, ir devintą dešimtį įpusėję Arūnas Žemaitis bei Steponas Jurgaitis.  Metų baigiamąjį turnyrą pagerbė Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ir nostalgiją mūsų rajonui vis dar tebejaučiantis Žemaičių Naumiesčio klebonas Stanislovas Anužis. Abu jie kovojo pagirtinai, surinko po 6 taškus ir baigė turnyrą greta, viršutinėje turnyrinės lentelės dalyje.

Metai baigėsi, tačiau aktyvusis varžybų sezonas tęsiasi. Jau sausio 4 dieną 19 val. startuos tradicinis šachmatų „Žaibo“ maratonas, sausio 5 d. – šachmatų veteranų (60 metų ir vyresni) pirmenybės. Neužilgo analogiškas varžybas pradės ir rajono šaškininkai.

 

Rajono pirmenybių kovos – Z. Bitino nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 254 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,