Mano Gargždai



Ragina siekti miestų kompaktiškumo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Statistika rodo, kad Lietuvoje gyventojų skaičius didėja tik Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos rajonų savivaldybėse. Dėl mažėjančių demografinių išteklių kituose šalies miestuose ir prognozuojamos sparčios urbanizuotų teritorijų plėtros Lietuvai didėja netvarios teritorinės plėtros rizika. Didiesiems Lietuvos miestams stinga kompaktiškumo, o tai labai apsunkina efektyvų išteklių naudojimą. Lietuva užima pirmą vietą ES pagal dirbtinai sukurtą paviršiaus plotą vienam gyventojui pagrindiniuose šalies miestuose.

 

Aplinkos ministerijos nuomone, labai svarbu peržiūrint savivaldybių bendruosius planus ir kitus plėtros dokumentus, realiai įvertinti naujos plėtros poreikius, infrastruktūros kaštus ir vietoje naujai urbanizuojamų teritorijų rinktis jau užstatytų teritorijų atnaujinimą. Antraip Lietuvos gyventojai taps dar „turtingesni“ pagal vienam gyventojui tenkantį užstatytą plotą ir jiems teks neracionalios infrastruktūros išlaikymo našta. Gali atsirasti užstatytų, tačiau gyventojų mažėjimo krizę išgyvenančių teritorijų, gyvenviečių.

Dauguma savivaldybių bendrųjų planų buvo parengti prieš ekonominę krizę, t.y. tuo metu, kai manyta, kad nekilnojamojo turto, tiksliau – būsto, paklausa niekada nesibaigs. Todėl bendruosiuose savivaldybių planuose iki šiol numatyta plėtra buvo nepamatuotai didelė, nepakankamai kotroliuoti suburbanizaciniai procesai – priemiesčių plėtimasis. Šiemet nemažai Lietuvos savivaldybių planuoja keisti ar koreguoti savivaldybės teritorijos bendruosius planus, nes jų sprendiniai buvo rengti dešimčiai metų.

Atsižvelgiant į Nacionalinės darnaus vystymosi strategijos ilgalaikius (iki 2020 metų) būsto tikslus, vienas iš svarbiausių uždavinių – gerinti būsto kokybę. Todėl Aplinkos ministerija ragina Lietuvos savivaldybes siekti miestų kompaktiškumo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 256 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,