Mano Gargždai



Priekulėje sužibo mažosios Lietuvos kultūros sostinės šviesa (fotogalerija, video)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Atidarymo akimirka. Simos Ulvikienės nuotr. Atidarymo akimirka. Simos Ulvikienės nuotr.

Penktadienį, sausio 13-ąją, Priekulė oficialiai tapo mažąją Lietuvos kultūros sostine. Čia prasidėjo visus metus truksiantys kultūros renginiai.

 

17 val. visi rinkosi Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje į ekskursiją „Į svečius pas Ėvę“, kurią vedė muziejaus direktorė Laima Lemežienė. Po šios istorinės kelionės laukė kita – „Senoji Priekulė“, su istorijos vingiais supažindino Laisvės kovų ir tremties istorijos muziejaus direktorė Sabina Vinciūnienė.

Vėliau Priekulės gyventojai ir miestelio svečiai rinkosi geležinkelio stotyje, kur nušvito įspūdinga šviesos instaliacija „Stotis atgyja“. Režisieriaus Donato Savicko kurtas sumanymas susirinkusius „nukėlė“ į senosios Priekulės kasdienybę, įgyvendinti idėją padėjo E. Vicherto teatro aktoriai. Vyko keturi seansai po 15 min. Kelionės idėją po šviesos stotis priekuliškiai tęs visus metus.

 

Instaliacijos vaizdo įrašas:

 

 

Vakare, nepaisydami gausaus sniego, žmonės rinkosi Turgaus aikštėje prie Priekulės kultūros namų. 21 valandą vakaro pradėtas „Priekulė – mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2017“ atidarymas.

„Nušviesk kelią, nutiesk viltį, ir neprarask tikėjimo“, – tokiais žodžiais susirinkusius pasveikino vakaro vedėjai.

 

 Atidarymo vaizdo įrašas:

 

 

Renginyje netrūko svečių. Sveikinimo žodžius priekuliškiams tarė žemės ūkio ministras ir Seimo narys Bronius Markauskas: „Jūsų šventė yra labai simboliška, Jūs įrodėte, kad tie žmonės, kurie gynė mūsų laisvę darė tai ne be reikalo“. Kad galėtų nešti kultūros šviesą, politikui įteiktas kultūros žibintas.

Simboliška, kad Klaipėdai tapus Lietuvos kultūros sostine, Priekulė paskelbta mažąja kultūros sostine. Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono merai akcentavo Klaipėdos ir Priekulės bendrystę.

„Mes džiaugiamės, kad kartu galėsime bendradarbiauti, švęsdami, rengdami renginius ir tai padės dar labiau suartėti Klaipėdos miesto ir rajono gyventojams“, – atidaryme sakė Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas prisipažino jaučiantis šiokį tokį nerimą: „Rytoj Klaipėdoje startuoja Lietuvos kultūros sostinės renginiai, ir, matydamas jūsų nusiteikimą, nuoširdų entuziazmą, galvoju ar tą aukštai paimtą skambią Jūsų gaidą mes gebėsime deramai atliepti? Tikiu, kad taip“.

„Matau jūsų akyse didžiulį tikėjimą tuo, ką darote, galiu drąsiai užtikrinti, kad kultūros sostinės metai tiek Klaipėdoje, tiek Priekulėje bus tokie, apie kurios kalbės visa Lietuva“, – priekuliškius drąsino Klaipėdos miesto meras.

Po sveikinimų V. Dačkauskas ir V. Grubliauskas pasirašė draugystės, bendradarbiavimo ketinimo protokolą.

Pasveikinti priekuliškių taip pat atvyko Seimo nariai Petras Gražulis ir Eugenijus Gentvilas, Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narės Audronė Balnionienė ir Rasa Petrauskienė, Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis ir Klaipėdos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis.

Linkėjimai simboliškai užtvirtinti patrankos šūviu. Po sveikinimo kalbų į sceną žengė Povilas Meškėla su roko grupe „Rojaus tūzai“.

22 val., skambant Lietuvos Respublikos himnui, į tradicinį Šaulių organizuojamą naktinį žygį „Klaipėdos sukilėlių keliais“ išlydėti 1275 dalyviai, finišą pasiekė 1262 žygeiviai. Jie įveikė 25 kilometrus iš Priekulės į Klaipėdą simboliškai sujungdami mažąją kultūros sostinę su didžiąja. Pakeliui teko pasižymėti trijuose punktuose, Kairių kaime dalyvius šildė arbata ir kareiviška košė. Daugelis žygeivių finišą Klaipėdoje pasiekė apie 5 val. 

 

Renginio akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 280 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,