Mano Gargždai



Diena žmogui, futbolui, mokslui

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Gruodžio 10-ąją minima Futbolo diena. (Asociatyvi S.Gulbino fotografija) Gruodžio 10-ąją minima Futbolo diena. (Asociatyvi S.Gulbino fotografija)

Šiandien didi diena sporto aistruoliams, mokslo gerbėjams ir apskritai, visiems žmonėms. Gruodžio 10-oji yra minima Futbolo, Nobelio ir Žmogaus teisių diena

Jungtinių Tautų Organizacija skatina minėti Žmogaus teisių dieną nuo 1950-ųjų. Lietuvoje žmogaus teisės saugomos remiantis JTO Visuotine žmogaus teisių deklaracija, Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija, Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija bei Lietuvos Respublikos Konstitucija. 

 

Futbolo šaknys – Egipte

Šiandien ir visų futbolininkų diena. Pasveikint tikrai atrasite ką – juk Gargždų „Banga“ turi tiek puikių futbolininkų.

Manoma, kad futbolas atsirado dar senovės Egipte. Mokslininkai čia surado ne tik piešinių, kuriuose pavaizduotas žaidimas, bet ir pačių kamuolių.

 

Duoklė mokslui

Kasmet Stokholme gruodžio 10 dieną yra rengiamos iškilmės, kuriose už žymiausius mokslo pasiekimus teikiamos Nobelio premijos.

Šią dieną 1896 metais mirė mokslininkas Alfredas Nobelis. Jis ir įkūrė savo vardo fondą. Nobelis paliko testamentą, kuriame nurodė, kaip turėtų būti panaudotos jo fonde sukauptos lėšos.

Testamente mokslininkas paprašė kasmet įsteigti penkias Nobelio premijas – po vieną už fizikos, chemijos, literatūros, medicinos ir taikos srities pasiekimus.

Be oficialių Nobelio premijų vėliau pradėtos teigti ir taip vadinamos Ig Nobel premijos. Šios nominacijos skiriamos už keistus ar praktiškai nenaudingus atradimus. 2001 metas Ig Nobel premija suteikta ir lietuviui Viliumui Malinauskui už sovietinių figūrų parką, kurį jis įkūrė Druskininkų rajone. Tai pavadinta keistu Taikos srities atradimu.

Pirmosios Nobelio premijos įteiktos 1901 metais.

 

Vardadieniai ir įvykiai

Šiandien vardadienį švenčia Eidimtas – pasiimtas eiti kartu, Ilma, kurios vardas kilo nuo upės pavadinimo, Eularija – iškalbingoji ir Loreta. Jos vardas kilo iš graikų kalbos žodžio lauras.

1999 metais Helsinkyje įvykusiame aukščiausio lygio pasitarime Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovai nusprendė pakviesti Lietuvą deryboms dėl narystės Europos Sąjungoje.

1520 metais Vitenburgo universiteto kieme Martinas Liuteris viešai sudegino popiežiaus bulę apie jo atskyrimą nuo bažnyčios.

1845 metais  škotų inžinierius Robertas Thompsonas užpatentavo pneumatines padangas.

1868 metais  Anglijoje įrengtas pirmasis pasaulyje gatvės šviesoforas. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 187 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,