Mano Gargždai



Gargždiškė akordeonistė prašo priartinti prie svajonės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Dešinėje – prezidentūroje su dėstytoja Marina Logutenkova. D. Rimeikos ir asm. archyvo nuotr. Dešinėje – prezidentūroje su dėstytoja Marina Logutenkova. D. Rimeikos ir asm. archyvo nuotr.

Gargždiškė septyniolikmetė Romena Lengvinaitė – gabi akordeonistė, daugiau nei 20-ies konkursų laureatė. Gargždų muzikos mokykloje akordeono specialybę baigusi mergina jau trečius metus studijuoja Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje. Prieš keletą savaičių iškilmingoje ceremonijoje už pasiekimus R. Lengvinaitė buvo apdovanota Lietuvos prezidentės D. Grybauskaitės garbės raštu. Tačiau yra kliūčių, trukdančių merginai sėkmingai siekti savo užsibrėžtų tikslų.

 

Ar prisimeni savo pirmąjį laimėjimą? Koks jis buvo ir kada?

Mano pirmasis konkursas vyko Vilniuje 2009 metais – Lietuvos akordeonistų konkursas. Prisimenu, jog tuo metu sirgau ir lipau į sceną turėdama temperatūros, tačiau tai nesutrukdė tapti laureate. Tai buvo lyg motyvacija ir toliau dalyvauti konkursuose.

 

Kuo tave sužavėjo akordeonas? Kuo šis instrumentas išskirtinis?

Vos sukakus 6 metams pradėjau lankyti Gargždų muzikos mokyklą. Atvirai sakant, labiau norėjau groti fortepijonu, tačiau man pasiūlė akordeono specialybę. Iš pat pradžių abejojau, tačiau, vos tik pradėjusi pažintį su akordeonu, labai susidomėjau ir laikui bėgant be šio instrumento negalėjau įsivaizduoti nė dienos. Instrumentas yra tikrai išskirtinis, juo galima atlikti įvairių žanrų muziką – nuo klasikos iki džiazo, todėl mane labai liūdina žmonės, kurie mano, jog akordeonu galima groti tik „čestuškes“.

 

Kokie jausmai užplūsta grojant scenoje, koncertuojant?

Kai būnu scenoje, jaučiuosi lyg kitame pasaulyje, labai įsijaučiu į kūrinius, nejaučiu nieko aplink. Žinoma, jaudinuosi, kartais nerimas kamuoja net kelias dienas prieš pasirodymą. Su metais repertuaras vis sunkėja, o atsakomybės jausmas didėja, tačiau tai netrukdo scenoje jaustis ypatingai. Turbūt niekas niekada neatstos to jausmo, kai esu scenoje.

 

 Kaip sekasi studijos?

Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje mokoma ir bendrųjų, ir muzikinių dalykų, todėl krūvis labai didelis. Į mokyklą dažniausiai ateinu 6–7 val. ryte, o į bendrabutį grįžtu 21 val. Dažniausiai pamokos vyksta iki 17 val., o joms pasibaigus – groju.

 

Kokiais didžiausiais pasiekimais gali didžiuotis?

Kiekvienas konkursas reikalauja daug darbo bei pastangų, todėl kiekvienu pasiekimu labai didžiuojuosi. Labai daug džiaugsmo ir įspūdžių man suteikė tarptautinis akordeonistų konkursas, vykęs 2011 metais Italijoje. Tada buvau jauniausiųjų kategorijoje ir laimėjau pirmąją vietą. Taip pat labai džiaugiuosi, kad prieš dvi savaites už savo pasiekimus buvau apdovanota Lietuvos prezidentės D. Grybauskaitės garbės raštu. Manau, kad tai – didelis pasiekimas.

 

Kokie paskutiniai laimėjimai?

2016 metais tarptautiniame konkurse Latvijoje tapau pirmosios vietos laureate. Taip pat tarptautiniame konkurse „Gradus ad Parnasum“ laimėjau antrąją vietą. Šiais metais dalyvavau dviejuose konkursuose. 2017 metais užėmiau antrą vietą tarptautiniame konkurse Kupiškyje „Liepsnojantys akordeonai“, o ansamblių kategorijoje, kartu su E. Petniūnu užėmėme pirmąją vietą. Taip pat tapau pirmosios vietos laureate ir solo, ir ansamblio kategorijose Klaipėdos Žemaitijos krašto akordeonistų konkurse.

 

Papasakok, kiek finansiškai atsieina dalyvavimas konkursuose? Kokios pagrindinės išlaidos?

Dalyvavimas konkursuose kainuoja ne tik begalinį darbą, tačiau ir labai dideles finansines išlaidas. Kiekviename konkurse reikia sumokėti nario mokestį, kuris kartais siekia net iki 100 Eur. Dažniausiai konkursai vyksta toli nuo Klaipėdos, todėl reikalinga nakvynė, taip pat reikia mokėti už kelionę bei maistą. Turime daugybę konkursų pasiūlymų – pradedant Lietuva baigiant Bosnija ir Hercegovina. Tačiau tam reikalingos milžiniškos išlaidos, kurių negaliu sau leisti. Kadangi noriu tobulėti, dažnai dalyvauju įvairiuose „masterklasuose“, kuriuose Lietuvos ar užsienio profesoriai dirba su mokiniais. Už juos taip pat reikia mokėti.

 

Kokie artimiausi konkursai, kuriuose planuoji dalyvauti? Kokios paramos tau reikia?

Šiuo metu noriu dalyvauti tarptautiniuose konkursuose, kurie vyks Vilniuje ir Latvijoje. Jie man kainuos 500 eurų. Tai – labai dideli pinigai mano šeimai, todėl nusprendžiau ieškoti paramos. Būtų džiugu, jeigu kas nors bent kažkiek prisidėtų prie šių konkursų išlaidų. Taip pat ieškau rėmėjų, kurie padėtų įsigyti naują instrumentą, jo kaina siekia 10 000 Eur. Būčiau labai laiminga, jeigu kas nors bent truputį prisidėtų prie mano svajonės įgyvendinimo.

 

Kokie ateities planai?

Žinoma, gyvenimą siesiu su muzika, nes be jos nebeįsivaizduoju savo gyvenimo. Baigus konservatoriją, norėčiau studijuoti užsienyje, manau ten didesnės galimybės tobulėti. Kokiame mieste dar nepasirinkau, reikia gerai apgalvoti, nes tai labai atsakingas sprendimas.

 

Kiek laiko per dieną skiri muzikai? Ką dar mėgsti veikti laisvalaikiu?

Darbo dienomis stengiuosi groti 4 valandas – daugiau neleidžia galimybės, nes vyksta pamokos, į kurias privalau eiti. Tačiau savaitgaliais 4 valandų man nepakanka. Kadangi beveik visą savo laiką skiriu muzikai, laisvo laiko lieka labai nedaug. Tačiau vos tik grįžtu namo, stengiuosi pabūti su šeima, susitikti su artimiausiais draugais.

 

Galintys ir norintys prisidėti prie talentingos gargždiškės tobulėjimo turėtų susisiekti el. paštu arba tel. 8 636 86 965.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 116 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,