Mano Gargždai



Nesinaudojantys nekilnojamuoju turtu už atliekas mokės eurą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Praėjusiame Tarybos posėdyje buvo patvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės vietinės rinkliavos nuostatų pakeitimai. Pagal juos nekilnojamojo turto (išskyrus sodo ir garažo paskirties) objektų savininkai arba jų įgalioti asmenys, deklaruojantys, kad nekilnojamuoju turto objektu nesinaudoja ir nesinaudos už tai mokės simbolinį vieno euro mokestį.

 

Norintys pasinaudoti šia tvarka asmenys turi pateikti Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratoriui tai įrodančius dokumentus (ar jų kopijas). Komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratorius kartu su Savivaldybės administracijos (seniūnijų) darbuotojais atliks patikrą vietoje ir nustatys patalpų naudojimo/nenaudojimo faktą, surašydami apžiūros aktą.

Kaip posėdyje informavo Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja R. Bakaitenė, poreikis keisti šią tvarką įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 d., Klaipėdos rajonui pradėjus taikyti dvinarę rinkliavos už atliekas sistemą. Pagal ją yra įvestas pastovus dydis, skirtas padengti nuolatinėms išlaidoms, ir kintamas, kuris priklauso nuo to, kiek kartų ištuštinami buitinių atliekų konteineriai. Anot skyriaus vedėjos, iki šiol galiojo tvarka, kad žmogus, kuris nesinaudoja savo turtu, vis tiek privalo mokėti pastoviąją dalį, kuri siekia apie 35 eurus. Būtent todėl Administracijos direktoriaus S. Karbausko iniciatyva klausimas buvo pateiktas svarstyti Tarybai.

 

Užkliuvo, kad nesvarstė VšĮ „Gargždų švara“ valdyba

Tarybos narys E. Skarbalius atkreipė kolegų dėmesį į ekonominius kaštus.

„Vieno euro mokestis nepadengs net pašto išlaidų. Užprogramuojame įstaigą (VšĮ „Gargždų švara“) nuostolingai veiklai. Jeigu šis mokestis privalomas kaip apskaitos vienetas, jis turi padengti administravimo kaštus arba jį reikia išvis naikinti“, – posėdyje kalbėjo politikas.

R. Bakaitienė paaiškino, kad nenaudojamo nekilnojamojo turto vienetų yra apie 2000. Esą patirtas išlaidas kompensuos kasmet panašiai didėjantis rinkliavos mokėtojų skaičius. Skyriaus vedėja nurodė, kad pagal įstatymą atleisti nuo pastoviosios dalies negalima, tačiau siekiama būti socialiai teisingiems – kadangi nenaudojamas turtas jokių atliekų nesukuria, siūloma priimti 1 euro simbolinį mokestį.

Kai kuriems Tarybos nariams užkliuvo tai, kad klausimas nebuvo apsvarstytas VšĮ „Gargždų švara“ valdyboje, todėl siūlė sprendimo priėmimą atidėti.

„Kodėl Administracijos direktorius sugeba apeiti įmonės valdybą? Tai yra neteisėta, valdybos nariai galėtų sprendimą skųsti“, – mintis dėstė V. Macijauskas.

Klausimą svarstyti pirmiausiai įstaigos valdyboje siūlė ir E. Skarbalius, R. Simonavičius, A. Vasylius, A. Balnionienė. Valdančiosios daugumos atstovė R. Kernagienė akcentavo, kad klausimas itin opus gyventojams, todėl sprendimo siūlė neatidėlioti, ji taip pat pabrėžė, kad VšĮ „Gargždų švara“ valdyba pati turėtų rodyti daugiau iniciatyvos. Tarybos narys A. Vasylius, atsakydamas į pastabą, teigė, kad Savivaldybė turėtų labiau bendrauti su valdyba, teikti informaciją apie planuojamus klausimų svarstymus.

Meras V. Dačkauskas pabrėžė, kad klausimas yra socialiai jautrus, esą Savivaldybė sulaukė gausybės laiškų iš pasipiktinusių gyventojų, kurie nesinaudoja turtu, bet vis tiek privalo mokėti mokestį. Jo teigimu, 70 tūkst. eurų nuostolis, kuris atsiras pritaikius šią lengvatą, bus subalansuotas.

Nors ir buvo balsuojama dėl klausimo atidėjimo, balsų dauguma (14 už, 3 prieš ir 3 susilaikė) buvo priimtas sprendimas patvirtinti nuostatų pakeitimus ir 1 euro simbolinį mokestį nesinaudojantiems nekilnojamuoju turtu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 294 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,