Mano Gargždai



Kitokia Rugsėjo 1-oji: į mokyklas – ne tik su gėlėmis, bet ir su kaukėmis (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Agotos Rimkuvienės nuotr. Agotos Rimkuvienės nuotr.

Šiemet Rugsėjo 1-oji moksleiviams, darželinukams, pedagogams, dėstytojams, direktoriams ir visiems švietimo bendruomenės nariams – kitokia. Dėl koronaviruso pandemijos Mokslo ir žinių šventės kuklesnės, atsisakyta masinių renginių, susitikimų laikai suskirstyti atskiroms klasėms.

 

Dėmesys – saugumui

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje šventė organizuota pirmiausia pirmų ir antrų klasių gimnazistams, vėliau – nuo 11 val. rinkosi trečiokai ir ketvirtokai. Buvo stengtasi laikytis saugumo reikalavimų, moksleivių klasės kviestos burtis prie spalvingų skėčių, kuriuos laikė kiekvienos klasės auklėtojos.

Sveikinimo kalboje gimnazijos direktorė Ona Sturonienė pirmiausia akcentavo saugumo temą, prašydama, tų, kurie nedėvi kaukių, išlaikyti rankos ilgio atstumą nuo bendramokslių. Tiesa, ne visi gimnazistai paisė šių reikalavimų.

„Sveikinu su nerimu ir jauduliu, nes šie metai prasidėjo neįprastai. Be galo džiaugiuosi, kad mūsų gretas papildė gausus pirmokų būrys, kurie sudaro 7 komplektus. 172 antrokai tęsia mokslus ir pasirengę įveikti visus iššūkius“, – kalbėjo gimnazijos vadovė, pasidžiaugdama puikiais praėjusios laidos abiturientų rezultatais ir kviesdama į juos lygiuotis.

Sveikinimo žodį „Vaivorykštės“ gimnazijoje taip pat tarė Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Vaclovas Macijauskas, Seimo narė Rasa Petrauskienė.

 

Higienos reikalavimams – 28,4 tūkst. eurų

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus mentorė Nijolė Gotlibienė patikino, kad kiekviena švietimo įstaiga labai atsakingai ruošėsi naujiems mokslo metams: „Mokyklų vadovams teko skirti papildomą dėmesį ne tik su ugdymo organizavimu susijusiems klausimams, kaip buvo įprasta ankstesniaisiais metais, bet ir analizuoti teisės aktus, kurie susiję su COVID-19 iššūkiais.“

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba rugpjūčio mėnesio posėdyje švietimo įstaigoms skyrė papildomai 28,4 tūkst. eurų įsigyti mokykloms reikalingų priemonių, leidžiančių užtikrinti higienos reikalavimus.

Tiek Švietimo, mokslo ir sporto, tiek Sveikatos apsaugos ministrų patvirtintus teisės aktus, rekomendacijos dėl mokinių srautų reguliavimo, maitinimo organizavimo, mokinių vežiojimo lengviau yra užtikrinti mažesnėse mokyklose.

„Kaip kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką kontaktinio mokymosi metu, ugdymo įstaigų vadovams reikės pasitelkti fantaziją. Tai ypač aktualu didžiosiose mokyklose. Tikiuosi, visos švietimo bendruomenės susiklausymo, bendradarbiavimo, geriausių sprendimų pradedant naujuosius mokslo metus“, – viltį išsakė Savivaldybės specialistė.

 

Pirmokų daugiau, įstaigų mažiau

Šiemet Klaipėdos rajono mokyklose, anot Savivaldybės atstovės, turėtų būti apie 5 tūkst. moksleivių. Tikslūs skaičiai paaiškės rugsėjo 4 d.

N. Gotlibienės teigimu, pernai mokyklose buvo ugdomas 4 981 moksleivis. Šiemet, numatoma, kad į pirmos klasės suolą sės daugiau vaikų – 530, 2019 metais į pirmas klases atėjo 519, o 2018 metais – 500 ugdytinių.

„Ikimokyklinėse įstaigose bei bendrojo ugdymo mokyklų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse galėtų būti per 2 240 vaikų, iš jų per 500 – priešmokyklinio ugdymo mokinių“, – skaičius prognozavo Savivaldybės specialistė.

Švietimo ir sporto skyriaus mentorė informavo, kad atlikus švietimo įstaigų reorganizacijas rajone nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. veiks 24 švietimo įstaigos (buvo 35): 3 gimnazijos, 1 progimnazija, 1 mokykla-daugiafunkcis centras, 10 pagrindinių mokyklų, 5 lopšeliai-darželiai, 2 neformaliojo švietimo, Švietimo centras ir Pedagoginė psichologinė tarnyba.

Įvykdžius tinklo pertvarką, 3 pagrindinės mokyklos, 6 lopšeliai-darželiai tapo skyriais, Priekulės muzikos mokykla prijungta prie Gargždų muzikos mokyklos, o Gargždų sporto mokykla – prie Klaipėdos r. biudžetinės įstaigos „Sporto centras“.

 

Trūksta pedagogų

Pasak pašnekovės, bendrojo ugdymo mokykloms, rugpjūčio mėn. 27 d. duomenimis, mokytojų poreikis yra.

15-kai rajono bendrojo mokyklų trūksta: rusų kalbos – 2, informacinių technologijų – 1, pradinių klasių – 1, chemijos – 3, istorijos – 1, biologijos - 2, dorinio ugdymo – 1 ir technologijų – 1.

„Dar vyksta konkursai laisvoms darbo vietoms užimti, tai situacija, manome, keisis. Didžiosiose rajono mokyklose, kur dirba ne vienas trūkstamo dalyko mokytojas, yra galimybė krūvius esamiems pedagogams perskirstyti, tačiau mažosios mokyklos tokios galimybės neturi, nes paprastai jose yra tik po vieną klasės komplektą ir dėl mažo dalyko savaitinių pamokų skaičiaus jose dirba tik vienas specialistas“, – teigia N. Gotlibienė, pridūrusi, kad tik 5-ios rajono ikimokyklinės ugdymo įstaigos naujus mokslo metus pradeda neturėdamos mokytojų trūkumo problemų.

Visos rajono švietimo įstaigos dabar turi direktorius, bet yra paskelbti 6 švietimo įstaigų direktoriaus vietai užimti konkursai, kurie vyks lapkričio mėnesį.

 

Agotos Rimkuvienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 210 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,