Mano Gargždai



Antro karantino Lietuvoje planas: uždaryti sporto klubus, kino teatrus, dalinai sugrąžinti nuotolinį mokslą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
S. Skvernelis. Josvydo Elinsko/delfi.lt nuotr. S. Skvernelis. Josvydo Elinsko/delfi.lt nuotr.

Epidemiologinei situacijai šalyje vis prastėjant, antradienį į posėdį susirinkęs COVID–19 valdymo komitetas nusprendė dabartinius ribojimus dar griežtinti, įvesti visuotinį karantiną. Apie tai antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

 

Premjeras teigė, kad norėjosi išvengti visuotinio karantino, tačiau tokį efektyviausią sprendimą pasiūlė medikų komanda.

„Deja, norėjosi, kad tokių priemonių būtų galima išvengti, bet klausomės medikų, specialistų. Matyt, kitos alternatyvos neturime. Rytoj Vyriausybei bus siūloma visuotinį karantiną nuo šios savaitės pabaigos, šeštadienio greičiausiai vidurnakčio“, – antradienį sakė premjeras.

Planuojama, kad visuotinis karantinas bus įvedamas ne mažiau nei trims savaitėms. Dėl to trečiadienį bus apsispręsta Vyriausybės posėdyje.

„Tikimąsi, kad po to bus galima grįžti prie įprasto gyvenimo režimo“, – teigė jis.

 

Kokie siūlymai?

Premjeras S. Skvernelis išvardijo priemones, kurios gali būti siūlomos.

„Ta pati rekomendacija, kuri buvo visuomet – laikytis socialinės distancijos. (…) Bus siūlomas griežtesnis sprendimas – įvedus karantiną bus draudžiama bendrauti daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių asmenims – dvi šeimos, ne daugiau nei 10 asmenų. Ši draudimai bus absoliutūs visoje šalies teritorijoje“, – būsimas griežtas priemones vardijo premjeras.

Taip pat bus nerekomenduojama judėti tarp šalies miestų, bet griežtų suvaržymų nebus.

„Siūloma įvairiausių asmeninių švenčių neorganizuoti – kalbant apie vestuves, laidotuves. Ne daugiau nei 10 žmonių“, – vardijo ministras pirmininkas.

Bažnyčioms bus siūloma nutraukti visas tiesiogines pamaldas.

„Viešojo maitinimo įstaigų darbas bus nutraukiamas – bus leidžiamas tik maistas išsinešti. Parduotuvių ir vaistinių ribojimo ypatingo nebus, kalbant apie maisto prekių parduotuves. O kitoms – reikalavimas užtikrinti tam tikrą plotą, tenkantį vienam pirkėjui – 10 kvadratinių metrų“, – sakė jis.

Anot ministro pirmininko, grožio salonų, kirpyklų veikla nebus ribojama, reikės laikytis visų higienos reikalavimų ir taikyti išankstinę registraciją.

Masažų salonų veikla taip pat būtų stabdoma.

„Bus siūlymas stabdyti sporto klubų, baseinų, SPA veiklą, drausti šokių, dainavimo ir kitus kontaktinius užsiėmimus“, – antradienį sakė premjeras.

„Siūlymas yra ir dėl darbo režimo, susirinkimų, kad viską būtų įmanoma daryti nuotoliniu būdu“, – apie nuotolinį darbą kalbėjo premjeras.

Ugdymo įstaigoms bus siūloma pačioms apsispręsti dėl kontaktinio ir nuotolinio ugdymo derinimo.

„Pradinis, priešmokyklinis ugdymas, darželiai veiktų be apribojimų. (…) O kalbant apie mokyklas, yra siūlomas mišrus arba nuotolinis mokymo būdas – kai 50 procentų ugdymo vyksta kontaktiniu būdu, bet detalės bus rytoj. Greičiausiai daugelis dalykų bus paliekama spręsti mokyklų steigėjams, atsižvelgiant į situaciją“, – vardijo ministras pirmininkas.

„Aukštosioms mokykloms bus nurodytas darbas tik nuotoliniu būdu, išskyrus sveikatos, gyvybės mokslų, veterinarijos mokslų studentams, kai neįmanoma nuotoliniu būdu atlikti užsiėmimų“, – sakė S. Skvernelis.

Bus stabdoma muziejų, teatrų ir kino teatrų veikla.

„Muziejai, teatrai, kino teatrai  bus siūloma jų veikla stabdyti. Bibliotekoms palikta teisė vykdyti veiklą nuotoliniu būdu“, – teigė jis.

„Sporto renginiai – be žiūrovų“, – priemones vardijo premjeras.

Premjeras dar kartą pabrėžė, kad dėl visko turės apsispręsti Vyriausybė trečiadienį.

„Tai yra tokie bendri principai, nenorėčiau jų detalizuoti. Tai per šiandien ir rytoj bus įdėta į Vyriausybės nutarimo redakcijas atitinkamas. Tikiuosi, kad rytoj Vyriausybė apsispręs ir priims būtinus sprendimus, kurie galėtų įsigalioti naktį iš penktadienio į šeštadienį ir galiotų tris savaites“, – sakė jis.

„Užsidarys visi vieši renginiai, nebus absoliučiai jokių viešų renginių, kalbant apie koncertus, sporto varžybas, kuriose dalyvautų žiūrovai. Tai yra faktas. O ar per anksti, ar per vėlai  mes matome, kad visos valstybės stengėsi išvengti ir kitais būdais, kitais metodais, bet deja kol kas nei mokslininkai, nei praktika, nei visos Europos pavyzdys rodo, kad kito kelio nėra. Medikų darbo grupės prie Vyriausybės siūlymas yra savalaikis ir bus įgyvendintas“, – spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas.

Šeštadienį, kai naujų susirgimų skaičius šalyje perkopė tūkstantį feisbuke premjeras S. Skvernelis pranešė, kad bus siūloma lokalų karantiną skelbti ir geltona spalva pažymėtose šalies savivaldybėse, griežtinti jau dabar įvestus karantinus.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 201 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,