Mano Gargždai



Veryga pranešė apie izoliacijos išimtis: gali įsigalioti jau šeštadienį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Suvaldyti koronaviruso situacijos Lietuvoje niekaip nepavyksta, nepaisant įvesto karantino. Vėl mušami naujai patvirtintų atvejų rekordai. Penktadienį pranešta apie dar 2339 naujus atvejus ir 22 asmenų mirtį nuo COVID-19 ligos. Maža to, koronavirusas įsisuko ir į audinių ūkį Jonavos rajone.

 

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga užsiminė, kad, jeigu situacija kitą savaitę ir toliau negerės, kitą savaitę Vyriausybė gali svarstyti įvesti papildomus ribojimus. „Neatmesčiau galimybės, jeigu šio savaitgalio skaičiai išliks tie patys, trečiadienį turbūt Vyriausybė apsispręs dėl papildomų priemonių“, – teigė laikinasis ministras.

Paklaustas, kokiems sektoriams grėstų ribojimai, A. Veryga sakė: „Yra du sektoriai, į kuriuos žmonės vis dar susirenka ir kur gali būti svarstomi pokyčiai. Tai ugdymo sektorius, švietimo įstaigos, kitas sektorius, kur labiau tikėtina, kad gali susilaukti apribojimų, tai yra prekybos centrai, ypatingai didelės vietos, kur susirenka daug žmonių“.

Laikinojo ministro teigimu, jei situacija nesikeis, didžiausia tikimybė, kad kiti apribojimai bus skirti prekybos įstaigoms. Tačiau ministras žadėjo, kad nediskutuota apie ribojimus grožio salonuose. Esą ten yra griežti reikalavimai ir jų laikomasi – nėra žinių, kad ten virusas labai plistų.

Dėl maisto prekių parduotuvių jokių ribojimų diskutuota irgi nebuvo. Vis tik A. Veryga neatmetė teorinės galimybės, kad gali būti svarstomi žmonių judėjimo ribojimai. Bet tai esą svarstys jau naujoji Vyriausybė. Apie koronaviruso situaciją Lietuvoje ir priemones jai suvaldyti penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga, Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė.

 

Paaiškino, kodėl skaičiai toliau auga

Kaip sakė laikinasis ministras, gydymo įstaigas nauji COVID-19 pacientai užklumpa maždaug po dviejų savaičių nuo atvejų išaugimo. Būtent šiuo metu į gydymo įstaigas patenka asmenys, kuriems koronavirusas nustatytas prieš 2 savaites, kai Lietuva viršijo 2 tūkstančių atvejų per parą ribą. A. Veryga dėl to kaltina neatsakingą visuomenę. „Paminėjote, kad visuomenė laikosi reikalavimų, bet iš skaičių matome, kad nebūtinai taip yra. Žinome iš apklausų, kad tik 50 proc. gyventojų kaukę užsideda, nes supranta riziką. O ten, kur niekas nemato ir niekas nekontroliuoja, matyt, vyksta visiškai kitokie dalykai.

Girdime apie šeimos šventes, girdime apie įmones, kuriose atvejai slepiami, darbuotojai verčiami eiti į darbą. Bet be įrodymų sunku kažką įrodyti. Neatmesčiau galimybės, kad jei šios savaitės skaičiai išliks tokie patys, trečiadienį Vyriausybė apsispręs dėl papildomų ribojimų“, – sakė A. Veryga.

 

Keičiasi izoliacijos tvarka

Pasak laikinojo ministro, penktadienį baigiama derinti tvarka dėl izoliacijos išimčių tiems, kurie jau yra persirgę COVID-19 liga. Naujoje tvarkoje numatyta, kad tie, kurie persirgo COVID-19 liga, 3 mėnesius po aukštos rizikos kontakto neturėtų izoliuotis.

„Kol kas ši tvarka galiotų tik su tam tikromis išimtimis, nes vis dar nesame sulaukę medikų ekspertų vertinimo. Jo turėtume sulaukti galbūt pirmadienį, kad būtų galima atsižvelgti dėl medikų, dirbančių slaugos, globos įstaigose, kalėjimų darbuotojų ir kitų profesijų atstovų, kur reikia imtis didesnės saugos priemonių. Tikėtina, kad jei šiandien specialistai spės viską suderinti, gali būti, kad tokia tvarka įsigaliotų jau nuo rytdienos“, – žadėjo A. Veryga.

Dar vienas pakeitimas yra susijęs su Seimo darbu. Pasak laikinojo ministro, po diskusijų su Seimo valdyba, numatyta dar viena izoliacijos tvarkos korekcijų išimtis. „Prie kitų, kurie gali susitrumpinti izoliaciją, bus įrašomi ir Seimo nariai, kurie turėtų tokią galimybę susitrumpinti izoliaciją iki 10 dienų, turėdami neigiamą testą“, – sakė laikinasis SAM vadovas.

 

Svarsto nedarbingumą pratęsti atgaline data

Taip pat A. Veryga užsiminė, kad šiuo metu vyksta diskusijos su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl nedarbingumo išdavimo. Šeimos gydytojų teigimu, nedarbingumo pažymos iš NVSC vėluoja, tad šiuo metu diskutuojama apie galimybę pratęsti terminą, kai nedarbingumą būtų galima pratęsti atgaline data.

 

Stebi iš vidurkio iškrentantį mirtingumą

Deja, ministras turėjo ir prastų žinių: „Jau keletą savaičių stebime iš vidurkio iškrentantį mirtingumą. Šiuo metu yra duoti pavedimai Higienos institutui, kad būtų atliekama analizė. Pirmadienį aptarsime, kokios tai mirtingumo priežastys ir galėsime pirmadienį detaliau papasakoti, dėl ko šiuo metu matome augantį mirtingumą“, – sakė A. Veryga.

 

Virusas labai išplitęs tarp Šiaulių nėščiųjų

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika sakė, jog sergamumas Šiauliuose šiuo metu yra dvigubai didesnis nei Lietuvos vidurkis. „Situacija yra labai sudėtinga gydymo įstaigose. Norėčiau kreiptis į jaunus žmones. Šiaulių mieste, ligoninėje gimdė 8 nėščiosios, kurios sirgo COVID-19 liga. Kelių pacienčių ir naujagimių buvo gelbėjamos gyvybės. Tarp nėščiųjų koronavirusas yra labai išplitęs. Kai kurios yra pasveikusios, tačiau pasaulio ekspertai dar neturi informacijos, kokias pasekmes turės koronavirusas ateityje naujagimiams ir vaikams. Yra nemažai persileidimų, kurie konstatuoti sergančiosioms koronavirusu. Jauni žmonės klaidingai mano, kad neserga ar serga lengvomis formomis“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Taip pat R. Mažeika kalbėjo, jog šiuo metu ligoninėse vaizdas smarkiai skiriasi nuo matyto pavasarį, kai reanimacijoje gulėjo vien senyvo amžiaus žmonės. „Praėjusią parą pramušėme dar vieną dugną, paguldyta 20 pacientų, kurių amžiaus vidurkis nuo 40 iki 60 metų. Visų būklės yra rimtos, patvirtinti sudėtingi plaučių uždegimai. Situacija tikrai rimta. Suprantu, kad visuomenė norėtų girdėti geras žinias, bet nesakyti tiesos negalime, nes artėjame prie ribos, kai ligoninė bus perkrauta. […] Šiandien visos Telšių ir Šiaulių ligoninės yra atidariusios COVID-19 skyrius, jie užpildyti 80–85 proc. Rezervo likę labai nedaug“, – kalbėjo R. Mažeika. Be to, ligoninės vadovas pabrėžė, kad trūksta ir gydytojų, o dabartinės prognozės tik blogėja. „Tai, kas vyksta Šiauliuose, į tokį pat scenarijų keliauja ir kiti regionai“, – perspėjo R. Mažeika.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 450 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,