Mano Gargždai



Valstybės dieną Doviluose atidarytas restauruotas Siaurojo geležinkelio tiltelis (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tiltelį pašventino Gargždų Šv. Arkangelo Mykolo parapijos kunigas Kęstutis Vainorius. S. Vaičienės nuotr. Tiltelį pašventino Gargždų Šv. Arkangelo Mykolo parapijos kunigas Kęstutis Vainorius. S. Vaičienės nuotr.

Noras atnaujinti Siaurojo geležinkelio tiltelį per Lašupio upelį Doviluose, pasak seniūnės Nijolės Ilginienės, egzistavo jau visą dešimtmetį, o gal ir daugiau, tačiau istoriniam griūvančiam objektui lėšų vis neatsirasdavo. Tačiau šiemet pagaliau Savivaldybės, bendruomenės ir rėmėjų dėka tiltelis pagaliau nušvito naujai – šiemet buvo baigti jo restauravimo darbai, neseniai pakabinta ir lentelė su užrašu „1906–1944 m. veikusio Siaurojo geležinkelio Klaipėda–Laugaliai–Pėžaičiai tiltas per Lašupį“, primenanti apie objekto istorinę reikšmę. Valstybės dieną minint suorganizuota ir oficiali jo atidarymo ceremonija.

 

„1904 m. buvo priimtas sprendimas, kad reikia tiesti iš Klaipėdos siaurąjį geležinkelį iki Dovilų, ir nuo Dovilų iki Pėžaičių. Susisiekimas tais laikais siauruku buvo didžiulė pažanga. Iš Klaipėdos atvažiuodavo daug žmonių, poilsiauti, damos gerti kafiją, vyko prekyba, prie Dovilų veikė akmens skaldykla, plytų gamykla, buvo vežamos medžiagos, ūkininkai vyko savo produkciją į Klaipėdos miestą parduoti. Siaurukas sudarė prielaidas Dovilams būti ekonomiškai pažangia gyvenviete“, – apie istorinę objekto svarbą kalbėjo Dovilų seniūnijos seniūnė N. Ilginienė.

Ji priminė, kad Doviluose yra du tilteliai per Lašupio upelį. Vienas jų buvo suremontuotas prieš 7–8 metus. Taip buvo nuspręsta, nes jis pro seniūniją veda į senelių namus, buvo svarbu užtikrinti susisiekimą juo.

„Matėme, kad griūva ir šis, žinojome istoriją, bet pinigų nebuvo. 2020 m. Savivaldybė skyrė 15 tūkst. eurų šio antrojo tiltelio remontui, taip pat 8 700 Eur prisidėjo bendruomenė, iš jai skirtų lėšų pagal NVO ir bendruomeninės veiklos stiprinimo programą. Dėkoju bendruomenės pirmininkei Astai Dambrauskei ir visiems bendruomenių pirmininkams, seniūnaičiams, kurie sutiko ir suprato tą būtinumą, kad reikia Doviluose tvarkyti tokią istorinę atminimo vietą“, – kalbėjo seniūnė.

N. Ilginienė atidarymo renginio metu dėkojo ir padėkos raštus įteikė visiems prisidėjusiems, rėmėjams – UAB „Simuva“, UAB „Senex“, paminklų gamintojui Romualdui Kryžiui.

Seniūnė atviravo, kad sulaukia ir gyventojų klausimų, ar bus paleistas ir traukinukas, tačiau to esą padaryti neketinama, tačiau apie jo egzistavimą simboliškai primins ir dar viena detalė ant tiltelio. Darbo grupėje dalyvavęs skulptorius Gintautas Jonkus sugalvojo, kad iš tamsesnių ir šviesesnių akmenų galima padaryti siauruko šešėlį.

„Bent tokį jo atminimą. Kaip pats skulptorius sako, to kol kas niekur šalyje nėra padaryta. Jo nelabai priėjus matyti, o iš viršaus įsižiūrėjus – geriau matosi“, – originalią idėją atskleidė seniūnė, pasidžiaugdama, kad Doviluose bus dar viena sutvarkyta teritorija.

 

Iš aukštai galima įžiūrėti ir traukinio kontūrus. Alvydo Mockaus nuotr.

 

Tiltelio restauravimo darbus atliko įmonė UAB „Egistada“.

Atidarymo šventėje dalyvavo ir Klaipėdos rajono savivaldybės atstovų delegacija – meras Bronius Markauskas, vicemerė Ligita Liutikienė, Administracijos direktorius Justas Ruškys, jo pavaduotoja Rasa Petrauskienė. Prie renginio prisijungė asociacijos „Gargždų jungtinės pajėgos“ žygeiviai, tądien ėję pėsčiųjų žygyje Siauruko geležinkelio Pėžaičiai–Dovilai keliu.

Vėliau visi apžiūrėjo senųjų Dovilų fotonuotraukų parodą, turėjo galimybę sudalyvauti įvairiose kūrybinėse veiklose: molio dirbtuvėlėse (keramikė Gretė Jablonskienė), mezgimo suolelyje „Karūna Lietuvai“ (bibliotekininkė Eligija Žukauskienė), apyrankių rišime (etnologė tautodailininkė Dalia Lengvinaitė), lėlių gamybos užsiėmime (lėlininkė Gintarė Radvilavičiūtė). Susirinkusiųjų laukė ir etnopramogos, kurias vedė J. Kavaliauskas.

Vaikų džiaugsmui Etninio centro kiemelyje klounų teatro studija „Dulidu“ pristatė spektaklį visai šeimai „Kaip atsirado drugeliai“. Dovilų bažnyčioje koncertavo Klaipėdos koncertų salės Brass kvintetas ir saksofonistas Danielius Praspaliauskis, Etninio centro kiemelyje – Linas Švirinas ir grupė. Valstybės dienos renginius Doviluose vainikavo smuiko virtuozo Vilhelmo Čepinskio ir Viktorijos Čepinskienės koncertas Dovilų bažnyčioje ir vieningas tautinės giesmės giedojimas.

 

 

Akimirkos iš Valstybės dienos renginių Doviluose – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 390 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,