Mano Gargždai



Didžiulio susidomėjimo sulaukusią Helovino šventę organizavusi Z. Stonienė: Gargžduose netrūksta bendruomeniškumo

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Dalis šventės organizacinės komandos. S. Ulvikienės nuotrauka Dalis šventės organizacinės komandos. S. Ulvikienės nuotrauka

Spalio 31 d. Vasario 16-osios g. žaidimų aikštelėje Gargžduose netrūko nei persirengėlių klegesio, nei pramogų – išskirtinę Helovino šventę suorganizavo patys iniciatyvūs gyventojai. Susirinkusiuosius, kurie dėl didelio srauto turėjo laukti savo patekimo į šventės zoną, stebino ne tik originaliai išdabinta erdvė, bet ir nemokami žaidimai, piešiniai ant veidų, kakava ir spurgos. Nemokamai fotosesijoje visus norinčiuosius įamžino fotografės Sima Ulvikienė ir Greta Sakalauskaitė. Jos skaičiuoja, kad preliminariai šmėklišką vakarą drauge nusprendė praleisti apie 500 gyventojų. Apie viską išsamiau sutiko papasakoti idėjos sumanytoja ir viena pagrindinių šio renginio organizatorių – šio kvartalo gyventoja Zosė Stonienė.

 

„Praeitais metais, per karantiną, kuomet buvome priversti likti namie, sugalvojome su šeima sau pramogą. Papuošėme namų slenkstį, pridėjome vaišių ir socialiniuose tinkluose pasiskelbėme, kad laukiame kaimynystėje gyvenančių vaiduoklių, raganų ir vampyrų. Pasivaišinus reikėjo paskambinti į duris, kad mes žinotume, kad yra vaiduokliaujančių. Visą vakarą netilo durų skambutis, vaikas mojavo pro langą kiekvienam ateinančiam, vyras leido vaiduokliškus garsus užsidėjęs Babaušio kaukę. Buvo labai smagus vakaras. Taip gimė mintis kitąmet padaryti vaikams kiemo šventę žaidimo aikštelėje“, – iniciatyvos atsiradimo istoriją atskleidė Z. Stonienė.

Veikli moteris pasakojo, kad rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose pasidalino informacija, kad ieško bendraminčių, kaimynystėje gyvenančių žmonių, kurie norėtų prisidėti prie Helovino šventės organizavimo.

Pats organizacinis procesas, anot Z. Stonienės, užtruko apie du mėnesius, tačiau planai ir idėjos buvo generuojami visus metus: „Jeigu kur užmatydavau ką įdomaus – iškart išsaugodavau telefone. Kitas darbas dabar manęs laukia – viską ištrinti.“

Kadangi pati renginio organizatorė gyvena visai šalia žaidimo aikštelės, vietos rinktis ilgai nereikėjo.

„Labai dėkoju Sporto centro direktoriui V. Liutikui už idėjos palaikymą ir leidimą aikštelėje daryti šventę“, – užsiminė pašnekovė.

 

Šventės dekoracijos. Simos Ulvikienės nuotraukos

 

Šventės erdvėje laukė įvairios heloviniškos dekoracijos, saldainių pinjatos, žaidimai: vaiduoklių boulingas, lipnus voratinklis, skeletų mankšta. Visiems norintiems piešiniais papuošti veidukai. Vaišinama raganų marmalu – kakava ir spurgytėmis, taip pat saldainiais. Prie specialiai sukurtos fotosienelės, fotografės Sima ir Greta visus norinčius šventės dalyvius įamžino makabriškoje fotosesijoje.

„Šventė buvo suorganizuota tik žmonių geranoriškumo dėka. Kiekviena šeima, prisidėjusi prie šventės dekoracijų kūrimo, žaidimų, darė tai iš savų lėšų. Labai norisi padėkoti fotografėms Simai ir Gretai. Kaimynams Mindaugui, Alvydei, Kristinai, Ingai, Jolantai. Mamytėms, kurių anksčiau nepažinojau, bet labai džiaugiuosi pažinusi – Laimai, Editai, Linai, Mildai, Dainorai. Taip pat tėčiui Simui. Simonai – už spurgytes. Sūnaus draugėms Beatričei ir Andrėjai. Beveik kaimynystėje gyvenančioms Ingridai ir Anželinai. Mamytėms, dovanojusioms moliūgus Aurelijai ir Monikai. Mamytei Juditai, išvežusiai moliūgus po šventės į Klaipėdos zoologijos sodą. Šeimoms, kurios kitą dieną atėjo pažaisti su vaikais į aikštelę ir pačios pasisiūlė pagelbėti viską sutvarkyti. Ypatingai dėkoju už palaikymą savo šeimai, sesei Albinai ir jos šeimai. Draugei-kolegei – už idėjas ir kantrybę kasdien klausytis mano svaičiojimų, jos vyrui Aurimui už butaforines kapinaites ir šiaudų ryšulius. Visoms šeimoms, kurios palaikė idėją ir dalyvavo šventėje“, – gražių žodžių negailėjo Z. Stonienė, nesiryždama prognozuoti, kiek renginys galėjo sulaukti dalyvių.

Šventės pagrindinė organizatorė - Z. Stonienė su vyru. S. Ulvikienės nuotr.

 

„Mano sesuo stengėsi reguliuoti žmonių skaičių aikštelėje ir norisi pasidžiaugti, kad žmonės laukė geranoriškai ir be pykčio“, – kalbėjo gargždiškė.

Iniciatyvi moteris, paklausta, kokia galėtų būti sėkmingo renginio paslaptis, atviravo, kad tai priklauso nuo daugybės faktorių.

„Visų pirma – idėja, kuria tikėjome visi. Bendruomeniškumas, vieningumas, dosnumas bei žmonių noras pašėlioti. O svarbiausia – bendravimo išsiilgimas ir, aišku, puikus oras“, – sėkmės receptu dalinosi Helovino organizatorė.

Gargžduose, anot pašnekovės, tikrai netrūksta bendruomeniškumo ir ši šventė puikiai tai parodė.

„Tenka pastebėti, kad žmonės bijo imtis drąsių iniciatyvų ir suburti bendruomenę. Man irgi reikėjo drąsos organizuoti Heloviną, nes tikrai ne daug kas pritaria „svetimai“ šventei. Labai gaila, kad mes nepuoselėjame mūsų tradicijų. Juk Helovinas ir Užgavėnės yra analogiškos šventės. Per Užgavėnes mes persirengiame velniais ir kitais mistiniais padarais, einame po namus, prašydami skanėstų ir krėsdami pokštus. Varome ne piktas dvasias, o žiemą... Jeigu tik atsiras žmonių norinčių prikelti Užgavėnių šventę Gargžduose, aš su džiaugsmu prisidėsiu“, – mintimis pasidalino aktyvi moteris, atskleisdama, kad šis gyventojų suorganizuotas renginys tikrai nebus paskutinis.

 

Šventės fotografės - Sima ir Greta padarė daugiau nei 2000 kadrų. S. Ulvikienės nuotr.

 

Daugiau Helovino akimirkų rasite ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 105 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,