Mano Gargždai



Lapių bendruomenės nariai per advento vakarą pasidalino gerumu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Laimos Karbauskienės nuotr. Laimos Karbauskienės nuotr.

Tą ketvirtadienio vakarą buvo dar gana šalta, o kas blogiausia  labai slidu, todėl į Rasos ir Gintauto Rusteikų sodybą susirinko tik patys drąsiausi bendruomenės senjorai, negausus būrelis. Bet vakaras buvo šiltas ir jaukus nuo nuoširdaus tarpusavio bendravimo, buvimo vienam šalia kito.

 

Sodybos šeimininkė Rasa Rusteikienė pradėjo vakarą trumpai apibūdindama advento prasmę ir svarbą žmogaus gyvenime. Adventas – susikaupimo, apmąstymo, suartėjimo su savimi ir aplinkiniais žmonėmis metas, laukimo šviesiausios ir svarbiausios krikščionių šventės ­– Kristaus užgimimo.

Lapių bendruomenės pirmininkė, Vėžaičių kultūros centro Lapių skyriaus renginių organizatorė Laima Karbauskienė pasveikino susirinkusius, palinkėjo ramaus susikaupimo laukiant gražiausios metų šventės – šv. Kalėdų, pasidžiaugė, kad galime susirinkti, nors ir nedideliais būreliais, pabūti kartu, pabendrauti, ramiai padainuoti, paragauti Kūčių patiekalų, paruoštų pagal senovinius receptus.

Vėliau Rasa vedančiojo vadeles perdavė į patikimas „Cyrulėlio“ ansamblio vadovo Vidmanto Radavičiaus rankas. Na ir buvo vakaras, tiksliau, tikras folkloro ansamblio koncertas su ramiomis advento laiko dainomis, šokiais, žaidimais, papokštavimais. „Cyrulėlio“ dainininkai nesunkiai įtraukė visus sėdinčius į šokius ir žaidimus.

 Laimos Karbauskienės nuotr.

 

Tuo metu vyko veiksmas – kuršių genties istorijos rekonstrukcijos ir kultūros populiarinimo klubo „Pilsots“ narė, senovinių patiekalų rekonstruktorė, edukatorė Edita Normi ir Rasa plušo prie troboje iškūrentos krosnies ir kepė kūčiukus. Kūčiukų gamyba buvo neįprasta – jei pilną kubilą tešlos atsivežė Edita, tai gamybą atidavė į susirinkusiųjų rankas. Po lėkštę tešlos gavo beveik visi vakaro dalyviai, o tada kūčiukų gaminimo senovėje būdu ruliojo tešlą į dešreles ir gnaibė gabaliukais. Rasa sparčiai sukosi rinkdama kūčiukus ir bėrė į skardas. Edita šovė į krosnį ir traukė iš jos. Netrukus pirmieji kūčiukai garavo ant advento stalo šalia kitų kuklių Kūčių patiekalų. Pagrindinis Kūčių patiekalas – kūčia – sudomino ne vieną, mat buvo Editos paruoštas pagal receptą net iš XV amžiaus.

 Laimos Karbauskienės nuotr.

 

Net išragavę kūčių patiekalus, pajudėję, pašokę, niekas neskubėjo namo. Visi sėdėjo ir bendravo, juokavo, dalinosi mintimis apie kitus bendruomenės ir kultūros skyriaus renginius. Tą dieną buvo atidaryta bendruomenės slidinėjimo trasa ant Utrių kalno, paraginta atvykti į Kalėdų eglutės įžiebimo šventę sekmadienį, kurioje pagrindinis akcentas bus Kalėdų Senelio karavanas, atvyksiantis iš Vėžaičių, Brožių bendruomenių ir Vėžaičių seniūnijos.

Buvo advento vakaras, kuris sušildė širdis ir sielas, pakylėjo ir palydėjo link šv. Kalėdų laukimo. Tariame nuoširdų ačiū visiems organizatoriams: Laimai Karbauskienei, Rasai Rusteikienei, Editai Normi, „Cyrulėlio“ ansamblio vadovui ir dainininkams už jų nuoširdų nematomą darbą, kuris mums surengė šventę. Dar kartą ačiū Editai už dovanėlę – natūralių kūčiukų maišeliuką, įteiktą kiekvienam vakaro dalyviui.

 Laimos Karbauskienės nuotr.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 98 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,