Mano Gargždai



Mažus vaikus auginantys biudžetininkai galės dirbti trumpiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Seimas priėmė Darbo kodekso pataisas, kuriomis nuspręsta nuo kitų metų pradžios valstybės ir savivaldybių įstaigų ir įmonių darbuotojams sutrumpinti darbo savaitę iki 32 valandų, jei jie anksčiau laiko grįžta iš vaiko priežiūros atostogų.

 

Ši sutrumpinta darbo laiko norma bus taikoma vienam iš tėvų (įtėvių) ar globėjų jų pasirinkimu iki vaikui sukaktų treji metai. Dirbant 4 dienas per savaitę asmeniui tuo metu bus mokamas to paties dydžio nustatytas darbo užmokestis.

Šis priimtas sprendimas yra vienas iš Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen šeimų paketo pasiūlymų. Parlamento vadovė yra pažymėjusi, kad Lietuvoje vyrų ir moterų atlyginimo atotrūkis šiandien siekia 16 proc. „Ekspertų manymu, reikšmingos įtakos tam turi pertrauka, kurią dažnu atveju moteris turi karjeroje dėl motinystės, dėl vaiko priežiūros. Kai moteris grįžta į darbo rinką po vaiko priežiūros atostogų, joms tenka dėl darbo užmokesčio dydžio vytis kolegas vyrus ir labai dažnai tas procesas užtrunka iki pat pensijos. Šią problemą būtų galima spręsti efektyviau, kuriant teisinį mechanizmą, kuris skatintų grįžti anksčiau iš vaiko priežiūros atostogų į darbą, taip tiesiog sukuriant alternatyvą tiems, kurie norėtų ja pasinaudoti. Ir vienu iš tokių teisinių mechanizmų instrumentų ir galėtų būti mūsų siūloma sutrumpinta darbo norma“, − anksčiau yra sakiusi Seimo Pirmininkė.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte tvirtinama, kad toks teisinis reguliavimas paskatins darbuotojus grįžti anksčiau į darbą, neprarandant kvalifikacijos ir ryšio su darboviete, kartu leis veiksmingai prižiūrėti mažametį vaiką, taip pat tikimasi, kad 4 darbo dienų savaitei pasiteisinus viešajame sektoriuje ją savanoriškai pradės taikyti ir privataus sektoriaus subjektai.

Dabar galiojančiame Darbo kodekse nustatyta, kad darbuotojo darbo laiko norma yra 40 valandų per savaitę, nebent darbo teisės normos darbuotojui nustato sutrumpintą darbo laiko normą arba šalys susitaria dėl ne viso darbo laiko.

Už šiuos įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIVP-843(2) balsavo 98 Seimo nariai, susilaikė 27 parlamentarai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 408 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,