Mano Gargždai



Daukšaitiškiai džiaugiasi šaunia Joninių švente

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Pintuvės Joninių rytą. Organizatorių nuotr. Pintuvės Joninių rytą. Organizatorių nuotr.

Daukšaitiškiai tradicinę Joninių šventę pradėjo jau nuo pat ryto. Moterys ir merginos, dar rasai nenukritus, keliavo į laukus, pievas, slėnius kupoliauti – prisirinkti  lauko gėlių, žolynų, smilgų. Vyrai skubėjo pasirūpinti ąžuolo šakelėmis, nes 11 val. ryto jau buvome paskelbę vainikų pintuves.

 

Šiais metais vainikų ir kitų Joninių simbolių pynimui skyrėme daug dėmesio. Merginos ir jaunos moterys  – Austėja Žvirblytė su mama Ramūne Žvirbliene, V. Bočkutė – Navalinskienė, K. Čeliauskaitė ir kitos – pynė margų gėlių vainikėlius, kad galėtų Joninių šventėje pačios pasidabinti ir drauges  papuošti. Būrelis vyresnių moterų – J. Čeliauskienė, J. Varanauskienė, B. Grevienė, R. Čėsnienė, R. Rumšienė, O. Armonienė, M. Malinauskienė ir kitos – pynė ąžuolo vainikus, skirtus  Jonams, Janinoms ir Rasoms, jų pagerbimui varduvių dieną. Vėliau daukšaitiškės pynė ąžuolo girliandas, kuriomis apjuosė šiai išskirtinei progai daukšaitiškio Broniaus Lomsargio pagamintus Joninių vartus. Joninių vartai atrodė išties patraukliai, tarp ąžuolinių girliandų puikavosi margaspalvių gėlių puokštelės, o jų viršuje saugiai „nutūpę“ žolių paukšteliai tarsi kviesliai sutiko kiekvieną, žengiantį pro juos. Šventinį rytą be minėtų veiklų turėjome dar vieną svarbų uždavinį – prieš savaitę pagamintą ir ąžuolo girliandomis apjuostą kupolę (trišakė – žolynais ir ąžuolo šakelėmis apjuosta kartis ) papuošti jau sudžiovintais gėlių vainikėliais bei šviežių žolynų puokštėmis ir ją paruošti Joninių laužui.

Daukšaičių kaimo centriniame skvere moterims ir merginoms pinant vainikus, Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro sporto aikštyne savo jėgas, ištvermę, vikrumą ir taiklumą demonstravo sporto mėgėjai. Daukšaitiškis Vytautas Toleikis kasmet labai atsakingai ruošiasi sporto šventės organizavimui: pasirūpina sporto inventoriumi, įsteigia vertingus prizus įvairių sporto šakų komandų nariams (kiekvienas prizinės – I, II ir III – vietos trejetuko narys buvo apdovanotas kokybiškais krepšinio ar tinklinio kamuoliais ir kitais prizais), kantriai ir stropiai atlieka savo, kaip trenerio, mokytojo ir organizatoriaus, pareigas. Dėl to visada būna gausus būrys norinčių dalyvauti sporto varžybose. O svarbiausia, kad daukšaitiškiai  sporto laimėjimais garsina savo gimtą kaimą. Sportininkai mėgėjai – Laimonas Jencius , Artūras Venckus, Aurimas Rumšas, Marius Beržanskis, Ignas Rumšas, Simas Rumšas, Evaldas Bliūdžius, Justas Varanauskas, Dainius Bliūdžius, Erikas Rumšas ir kiti – dažnai grįžta su I ar II vietų diplomais iš rajone organizuojamų sporto varžybų.

Vakarinė Joninių šventės dalis prasidėjo šventiniu minėjimu, kuriame sveikinome Jonus, Janinas ir Rasas varduvių proga bei dėkojome daukšaitiškiams už  darbštumą, pagalbą bei finansinę paramą tvarkant kaimo centrinį skverą. Visi džiaugiamės  naujai nutiestais cemento takeliais, atnaujintomis plytelėmis, skoningai sukomponuotomis grožio salelėmis. Šalpėniškis Vytautas Marcinkevičius specialiai šiai progai pagamino originalias padėkas (jose – ant drobės įamžintas išpuoselėto Daukšaičių kaimo centrinio skvero vaizdas), kurios buvo įteiktos bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis“ bendrų veiklų partneriui  Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenei ir pačioms  darbščiausioms daukšaitiškių šeimoms – D. ir V. Toleikiams, D. ir Z. Vainiams, E. ir A. Šliaužiams, S. ir B. Rumšams, A. ir A. Vanagams, V. ir G. Gulbinams, V. ir K. Toleikiams, T. ir P. Būdvyčiams, I. Ir V. Toleikiams, Z. ir P. Žąsyčiams, R. ir A. Mikužiams, A. ir K. Žemguliams  ir kitiems gyventojams. Šios ir kai kurios kitos šeimos nuolat prisideda prie kaimo aplinkos gražinimo, švenčių bei renginių organizavimo. Šventinio minėjimo intarpuose savo meninę programą parodė Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai, kalbėjo šventės svečiai, buvę daukšaitiškiai, kaimo šviesuolis V. Štulcas su žmona Stasele ir kiti.

Netrukus po šventinio minėjimo UAB „Minijos Nafta“ dovanotas „Blue grass band“ koncertas pradėjo šventės koncertinę programą. Daukšaitiškiai ir svečiai (o jų buvo neapsakomas skaičius) negailėjo gausių aplodismentų ir šiltų pagyrimo žodžių  nuotaikingos kantri muzikos atlikėjams. Vėliau koncertavo žinomas Lietuvos „Chorų karų“ solistas Vilius Trakys, kurio profesionaliai ir skambiai atliekamos dainos privertė ritmiškai judėti ne tik jaunus šventės dalyvius. Prasidėjus garsiosios grupės „Dinamika“ iš Kauno koncertui, Daukšaičių kaimo erdvus skveras pasidarė ankštokas, nes vis nauji žmonių būriai skubėjo į Joninių šventės gegužinę.

Bendruomenė „Daukšaičių pušynėlis“ džiaugiasi, jog pavyko ne tik rasti rėmėjų Joninėms, bet ir gerą orą „užsisakyti“. Šeštadienio diena ir vakaras buvo vasariškai malonūs ir šilti, tad šventinės nuotaikos niekas nesudrumstė.

 

Organizatorių nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 124 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,