Mano Gargždai



Vaikų vasaros palydovai – dviračiai ir paspirtukai: ko reikia saugiam pasivažinėjimui?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Įsibėgėjus vasarai ir atostogų metui vaikai daugiausia laiko praleidžia lauke – vieni mėgaujasi aktyviu laisvalaikiu kiemuose ar prie vandens telkinių, o dalis vaikų į parkus ir miestų gatves išrieda dviračiais, paspirtukais bei kitomis transporto priemonėmis. Vaiko teisių gynėjai primena, kuo reikėtų pasirūpinti, kad „ratuotų“ eismo dalyvių pasivažinėjimai būtų saugūs tiek jiems patiems, tiek aplinkiniams.

 

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vyriausiojo specialisto Edgaro Dimšos, šiltuoju metų sezonu dviračiai, riedlentės, riedučiai, paspirtukai bei riedžiai tampa tikrais atostogautojų laisvalaikio palydovais, tad ypač svarbu, jog vaikų pasivažinėjimų, susitikimų ir pažinimo džiaugsmo netemdytų nelaimingi atsitikimai. Vaiko teisių gynėjas akcentuoja, jog vaikams reikėtų nuolat priminti apie saugumo priemonių svarbą, pagarbą kitiems eismo dalyviams bei būtinybę laikytis kelių eismo taisyklių.  

„Suaugusieji, prieš išlydėdami vaiką į pasivažinėjimą dviračiu, turėtų pasirūpinti, kad jis dėvėtų bent jau šalmą, o rinkdamasis paspirtuką, riedučius ar riedį – nepamirštų ne tik šalmo, bet ir kojų, alkūnių apsaugų, kurios gali padėti išvengti tokių sužeidimų, kaip galvos traumos, kaulų lūžiai, nubrozdinimai ir panašiai“, – sako vaiko teisių gynėjas.

Kelių eismo taisyklėse numatyta, kad dviračiu ar paspirtuku važiuojantiems nepilnamečiams saugos šalmas yra privalomas. Vertėtų prisiminti, kad dviračiu važiuodamas vaikas turėtų dėvėti ir šviesą atspindinčią liemenę ar bent jau būti prisisegęs atšvaitą – taip jį kelyje gali lengviau pastebėti vairuotojai bei pėstieji.   

E. Dimša sako, jog tėvai, kalbėdamiesi su vaiku apie saugų važiavimą dviračiu, elektriniu paspirtuku, riedžiu ar bet kokia kita leistina transporto priemone, turėtų akcentuoti būtinybę judėti saugiu greičiu ir nepažeisti transporto priemonės naudojimo reikalavimų.

„Tenka pastebėti, jog važiuojantys elektrinėmis transporto priemonėmis dažnai pamiršta, jog tai nėra tik pramoga bei neįvertina, koks yra saugus greitis – pro einančius pėsčiuosius jie „prašvilpia“ lyg vėjo gūsis, sukeldami riziką nukentėti tiek patiems, tiek sužeisti aplinkinius, tad svarbu paaiškinti vaikams, kad kiekvienos kelionės metu saugų greitį reikėtų pasirinkti atsižvelgiant į oro sąlygas, važiavimo įgūdžius bei transporto priemonės būklę“, – pastebėjimais dalijasi E. Dimša.

Vaiko teisių gynėjas sako, jog ne paslaptis, kad vaikai dažnai bando įvertinti ne tik dviračio ar elektrinio paspirtuko greičio galimybes, bet ir mėgsta pasivažinėti viena transporto priemone dviese.

„Nors važiavimas vienu elektriniu paspirtuku dviem žmonėms yra draudžiamas, vis dar galima pamatyti tokiu būdu keliaujančius du ar netgi tris žmones, o svarbiausia – taip elgiasi ne vien vaikai, – kai kurie tėvai, galbūt stengdamiesi sutaupyti, tačiau nepagalvodami apie savo pačių bei artimiausiųjų sveikatą ir saugumą, į gatves ir šaligatvius išrieda kartu veždamiesi ir savo vaikus“, – atkreipia dėmesį E. Dimša.

Vaiko teisių gynėjas primena, kad atsargumas ir pagarba aplinkiniams yra saugaus dalyvavimo eisme pagrindas, tad jis pataria tėvams, norintiems ugdyti atsakingą ir mandagų eismo dalyvį, būti tokiu pavyzdžiu patiems bei nuolat priminti vaikui apie būtinybę laikytis kelių eismo taisyklių, judant bet kokia transporto priemone dėvėti apsaugos priemones, nesinaudoti telefonu ar ausinėmis, o išlaikyti budrumą ir sutelkti visą dėmesį į kelią bei visuomet pasirinkti saugų greitį, kuris apsaugotų tiek važiuojantįjį, tiek kitus žmones.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 148 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,