Mano Gargždai



Vaiko teisių gynėjai: būkime dėmesingi – gimus vaikeliui emociniai sunkumai gali paliesti ir tėčius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Tinkamai pasirūpinti kūdikiu gali tik ramūs ir situaciją valdantys tėvai. Vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad kalbant apie šeimos emocinės sveikatos prevenciją laukiant vaikelio ir pirmaisiais mėnesiais jam gimus, svarbu matyti abu tėvus. Kūdikis iš esmės keičia visos šeimos gyvenimo ritmą ir atsakomybes, o pažeidžiami tampa ir tėčiai.

 

Medicininiai tyrimai atskleidžia, kad į šeimą atėjus naujai gyvybei depresiją patiria iki 10 proc. vyrų. Su depresija susiduria viena iš 7 gimdyvių ir vienoje iš 8 porų šis negalavimas paliečia abu tėvus.

„Tėčių liga vis dar dažnai lieka nepastebėta arba artimųjų ir paties vyro nesureikšminama. Tačiau tėčiu tapusiam vyrui taip pat gali būti reikalingas palaikymas ar net rimtesnė pagalba. Ir tai visiškai normalu. Tad ruošiantis vaikelio gimimui labai svarbu save stiprinti. Juk vaikui reikia ne viską galinčio tėčio, bet emociškai saugaus žmogus šalia“, – sako vaiko teisių gynėja psichologė Giedrė Starkevičiūtė.

 

Apie gimdyvių sunkumus visuomenė kalba atviriau, bet vyrams dėmesio stinga

Pogimdyminė depresija visuomenėje stereotipiškai siejama su būsena po gimdymo. Todėl dažnam iš mūsų vis dar kyla klausimas, ką reiškia vyro pogimdyminė depresija.

G. Starkevičiūtė atskleidžia, kad vyro pogimdymine depresija laikomi simptomai, kuriuos jis patiria per pirmuosius vaiko gimimo metus. Ligą išduoda bendro pobūdžio negalavimai: prislėgta nuotaika, liūdesys, sutrikęs miegas ar mityba ir pan., kai ši būsena užsitęsia ilgesnį laiką.

Psichologė įsitikinusi, jog daugumai vyrų vis dar nepatogu kalbėti apie šiuos sunkumus, tarsi tai būtų nevyriška. Šis požiūris naujus tėčius skatina nutylėti savo bėdas. Dar daugiau – priešingai nei gimdyvės, vyrai dažniau linkę ignoruoti negalavimus pasinerdami į darbą ar priklausomybes.

 

Emociniai sunkumai susiję su didėjančia vyro atsakomybe, ją lydinčiu stresu

Vyrams pasikeitimai šeimoje gimus vaikui dažniausiai reiškia išaugusią emocinę ir finansinę atsakomybę. Tad nors nauja patirtis gali atrodyti maloni, laukta ir džiaugsminga, pokyčiai bei su jais susijęs stresas, pasak psichologės, mažiau atspariam žmogui gali sukelti rimtų iššūkių.

„Depresiją sukelia ne kuri nors viena priežastis, bet jų visuma. Net ir laikini moters nuotaikų svyravimai po gimdymo paveikia šalia esantį žmogų. Savotiškas aplinkinių spaudimas ir perdėti reikalavimai sau: ar būsiu geras tėtis, ar pateisinsiu šeimos ir artimųjų lūkesčius – taip pat gali didinti tėčio riziką palūžti“, – vardija su krizę išgyvenančiomis šeimomis dirbanti praktikė.

Pasak vaiko teisių gynėjos, šiuo jautriu momentu labai reikšmingas žmogaus emocinis atsparumas ir gebėjimas prisitaikyti, juk keičiasi rutina, struktūruotas darbo laikas, santykis su artimaisiais, draugais, laisvalaikis.

 

Vaikas vystosi ir pažįsta pasaulį per ryšį su artimiausiais žmonėmis

Pašnekovė akcentuoja, jog kalbant apie emocinės savijautos prevenciją ir vyrų sunkumų atpažinimą, visų pirma, svarbu žinoti, kad tėčio liga gali paveikti kūdikio raidą. 

Saugų ryšį su vaiku užtikrins tik nuolat šalia esantys, laiku atliepiantys kūdikio poreikius emociškai artimi tėvai. Jeigu vienas iš jų susiduria su emociniais iššūkiais ar depresija, kūdikiui tokia tėvų būsena gali sukelti stiprų stresą, kuris greičiausiai paveiks augantį vaiką. 

„Jautriausiu mažyliui laikotarpiu pritrūkus tėvų artumo, didėja tikimybė jam suaugus turėti emocinių sunkumų, tokiam vaikui ateityje gali būti sudėtinga užmegzti santykius su bendraamžiais, pasitikėti kitais žmonėmis ir pačiu savimi. Pasitaiko, kad dėl ryšio su tėvais stygiaus vaikui susiformuoja įvairios fobijos, pavyzdžiui, kito žmogaus prisilietimo patologinė baimė“, – akcentuoja pašnekovė.

 

Kviečia atsisakyti stereotipų – ir naujam tėčiui tinka priimti pagalbą 

Šiuolaikiniai vyrai kur kas atsakingiau rūpinasi savo fizine bei emocine sveikata, prireikus naudojasi psichologų paslaugomis, psichoterapija. Visgi, kalbant apie pogimdyminius sunkumus, dar labai reikia pokyčio.

Šiandien vyrai vis aktyviau įsitraukia į šeimos gyvenimą ir vaiko auginimą, renkasi tėvystės atostogas. Ir prie sunegalavusio vaiko ligoninėje budinčius tėčius pamatyti galima gan dažnai. Pasak psichologės, į pogimdyminius sunkumus tik pradedame mokytis žvelgti atviriau, o šiame kelyje itin svarbus pačių tėvų požiūris – porai vertėtų susipažinti su galimais iššūkiais tik nusprendus susilaukti vaikelio.

Visada reikšmingas yra artimųjų palaikymas bei gebėjimas atpažinti, kad reikalinga pagalba ir pasirūpinimas šia pagalba. Šeimos gydytojų, pediatrų įsitraukimas į prevenciją taip pat yra labai sveikintinas.

 

Kaip vyrui pasiruošti tėvystės iššūkiams?

*Kartu su partnere įsitraukite į pasiruošimą vaikelio atėjimui, lankykite gimdymui pasirengti skirtus kursus.

*Iš anksto aptarkite, kaip dalysitės kūdikio priežiūra, atsakomybėmis.

*Apsvarstykite, kaip suderinsite darbą ir tėvystę, jei įmanoma, rinkitės lankstesnį darbo grafiką ar dalinį darbą nuotoliu.

*Su artimaisiais, draugais susitarkite dėl pagalbos prireikus, ji bus labai vertinga, kai norėsite pailsėti ar mažyliui sunegalavus.

*Rūpinkitės savimi, nepamirškite laisvalaikio, draugų, džiaugsmą teikiančių pomėgių.

*Atvirai kalbėkite apie savo jausmus, dalinkitės vidiniais išgyvenimais poroje ir su artimais žmonėmis.

*Dėl savijautos pokyčių drąsiai kreipkitės pagalbos – tik pasirūpinę savimi, galėsite tinkami rūpintis vaikeliu ir šeima.

Kilus klausimams, kviečiame žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant Skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 512 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,