Mano Gargždai



Kaip mityba veikia jūsų nagus?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Nagų sveikata yra svarbus bendros sveikatos ir geros savijautos aspektas. Sveiki nagai yra tvirti, lygūs, be spalvos pokyčių, briaunų ir kitų pakitimų. Tačiau tik nedaugelis žmonių supranta, kad būtent mityba atlieka labai svarbų vaidmenį nagų sveikatai. Šiame straipsnyje Nagudraugas.lt ekspertai  nagrinėja mitybos ir nagų sveikatos ryšį ir pataria, kaip galite pakeisti ar papildyti savo mitybą, norint savo nagus išlaikyti sveikus ir gražiai atrodančius.

 

Baltymai

Baltymai yra labai svarbi sveikų nagų sudedamoji dalis. Nagai daugiausia sudaryti iš baltymo, vadinamo keratinu, kurio taip pat yra plaukuose ir odoje. Nevartojant pakankamai baltymų, nagai gali tapti silpni, trapūs ir linkę lūžinėti. Kad gautumėte pakankamai baltymų, stenkitės su kiekvienu valgymu valgyti daug baltymų turinčio maisto. Geri baltymų šaltiniai yra liesa mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, riešutai, sėklos ir ankštinės daržovės. Jei esate vegetaras arba veganas, būtinai įtraukite augalinės kilmės baltymų šaltinių, pavyzdžiui, tofu ir kinvos sėklas.

 

Geležis

Geležis yra būtinas mineralas, svarbus nagų sveikatai. Geležis padeda pernešti deguonį į nago dugną, kuris būtinas nagų augimui ir sveikatai. Norėdami padidinti geležies kiekį, į savo mitybą įtraukite daug geležies turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, liesos raudonos mėsos, paukštienos, žuvies, pupelių, lęšių, tofu, praturtintų grūdų ir špinatų. Geležies įsisavinimą organizme taip pat galite padidinti kartu su geležies turtingais maisto produktais vartodami vitamino C turinčius produktus, pavyzdžiui, citrusinius vaisius, uogas ir paprikas.

 

Biotinas

Biotinas, dar vadinamas vitaminu B7, yra B grupės vitaminas, kuris yra tiesiog būtinas sveikiems nagams. Biotinas padeda stiprinti nagus ir neleidžia jiems lūžinėti bei silpnėti. Biotinas taip pat palaiko plaukų ir odos augimą bei priežiūrą. Geri biotino šaltiniai yra kiaušiniai, kepenys, lašiša, avokadas, riešutai, sėklos ir saldžiosios bulvės. Biotino taip pat galite rasti papildų pavidalu, tačiau visada geriausia, kai tik įmanoma, maistinių medžiagų gauti iš visaverčio maisto.

 

Cinkas

Cinkas yra būtinas mineralas, svarbus viso kūno audinių, įskaitant nagus, augimui ir atstatymui. Norėdami padidinti cinko kiekį, vartokite daug cinko turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, austres, jautieną, kiaulieną, vištieną, pupeles, riešutus ir neskaldytus grūdus. Vegetarams ir veganams gali prireikti cinko papildų, nes augaliniai cinko šaltiniai gali būti prasčiau įsisavinami nei gyvūniniai.

 

Vitaminas A

Vitaminas A yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris padeda skatinti keratino – baltymo, iš kurio sudaryti nagai, – gamybą. Vitaminas A taip pat palaiko sveiką odą ir regėjimą. Geri vitamino A šaltiniai yra kepenys, kiaušiniai, pienas, oranžinės ir geltonos spalvos daržovės, pavyzdžiui, morkos, saldžiosios bulvės ir sviestiniai moliūgai. Vitamino A taip pat rasite tamsiuose lapiniuose žalumynuose, pavyzdžiui, špinatuose ir kopūstuose.

 

Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 riebalų rūgštys yra nepakeičiamosios riebalų rūgštys, svarbios bendrai organizmo sveikatai. Omega-3 padeda išlaikyti nagus stiprius ir neleidžia jiems lūžinėti bei sausėti. Geri omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai yra riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, taip pat linų sėmenys, ispaninio šalavijo sėklos ir graikiniai riešutai. Jei su maistu negaunate pakankamai omega-3 rūgščių, galite apsvarstyti galimybę vartoti žuvų taukų papildų.

 

Vanduo

Vanduo labai svarbus sveikiems nagams. Nagai, kurie yra dehidratuoti, ima sausėti, lūžinėti ir tampa labai trapūs. Kad nagai būtų drėkinami, per dieną išgerkite bent 8 puodelius vandens, o jei esate fiziškai aktyvūs arba gyvenate karštame klimate – dar daugiau. Be to, suvartojamo vandens kiekį galite padidinti vartodami daug vandens turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, vaisius ir daržoves. Daug vandens turinčių maisto produktų pavyzdžiai: arbūzai, agurkai, braškės ir salotos.

 

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti

Be to, kad į savo mitybos racioną įtrauktumėte nagams naudingų maisto produktų, taip pat svarbu riboti arba vengti tam tikrų maisto produktų, kurie gali neigiamai paveikti nagų sveikatą: 

  • Cukrus – didelis cukraus kiekis organizme sukelia uždegimą, dėl kurio nagai gali imti lūžinėti. 
  • Perdirbti maisto produktai perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra daug cukraus, druskos ir nesveikų riebalų, kurie gali turėti įtakos blogai nagų būklei. 
  • Alkoholis – per didelis alkoholio vartojimas gali sukelti dehidrataciją, dėl kurios nagai išsausėja gali tapti trapūs.
  • Kofeinas – kofeinas gali sukelti dehidrataciją, o tai gali neigiamai paveikti nagų sveikatą. 
  • Keptas maistas – keptame maiste dažnai būna daug nesveikų riebalų, kurie gali turėti įtakos blogai nagų būklei.

Apskritai, tinkama mityba yra labai svarbi sveikiems nagams. Įtraukdami į savo mitybą maistinių medžiagų turinčius maisto produktus ir ribodami arba vengdami maisto produktų, kurie gali neigiamai paveikti nagų sveikatą, sustiprinsite savo nagus, skatinsite juos augti lygius ir sveikus. Be to, svarbu neprarasti drėgmės geriant daug vandens ir saugoti nagus nuo pažeidimų – vengti aštrių cheminių medžiagų ir mūvėti pirštines atliekant namų ruošos darbus. Laikykite šių patarimų ir džiaukitės savo gražiais ir sveikais nagais!

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 162 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,