Mano Gargždai



Dažniausiai pasitaikantys automobilio gedimai ir kaip juos diagnozuoti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Automobiliai yra neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalis, jais turime galėti pilnai pasikliauti siekdami nuvykti iš taško A į tašką B. Tačiau, kaip ir visos mašinos ar sistemos, automobiliai taip pat susiduria su problemomis ir gedimais. Gali būti apmaudu ir nepatogu, kai jūsų automobilis patiria problemų, tačiau gera žinia ta, kad daugelį įprastų automobilių problemų gana lengva diagnozuoti ir išspręsti prevenciškai arba iki patiriant rimtų sutrikimų. Šiame straipsnyje Toptis.lt ekspertai nagrinėja keletą dažniausiai pasitaikančių automobilių problemų ir pateikia patarimų, kaip jas diagnozuoti.

 

1. Akumuliatoriaus problemos

Viena dažniausių automobilio problemų yra išsikrovęs akumuliatorius. Jei pasukate užvedimo raktelį ir nieko nevyksta, t.y. automobilis neužsiveda, tikėtina, kad jūsų akumuliatorius išsikrovė. Kiti silpno akumuliatoriaus požymiai: neryškūs priekiniai žibintai ar salono šviesos, lėtas arba sunkus užvedimas.

Norėdami diagnozuoti akumuliatoriaus problemą, galite multimetru patikrinti akumuliatoriaus įtampą. Sveiko akumuliatoriaus įtampa turėtų būti apie 12,6 V. Jei jūsų akumuliatoriaus įtampa yra mažesnė nei ši, laikas jį pakeisti.

 

2. Starterio problemos

Jei automobilis neužsiveda, problema gali būti ir su starteriu. Blogas starteris pasukus raktelį skleis spragtelėjimo arba šlifavimo garsą, tačiau variklis neužsives.

Norėdami diagnozuoti starterio problemą, pirmiausia galite patikrinti akumuliatoriaus įtampą. Jei akumuliatoriaus įtampa tinkama, tuomet pamėginkite stuksenti į starterį plaktuku, kol kas nors kitas pasuks užvedimo aktelį. Jei tokiu „pagalbiniu“ būdu automobilis užsiveda, reiškia laikas pakeisti starterį.

 

3. Generatoriaus problemos

Generatorius yra atsakingas už akumuliatoriaus įkrovimą automobiliui važiuojant. Jei akumuliatorius vis išsikrauna, problema gali būti susijusi su generatoriumi.

Norėdami diagnozuoti generatoriaus problemą, galite multimetru patikrinti akumuliatoriaus įtampą, kai automobilis užvestas arba važiuojantis. Sveiko generatoriaus įtampa turėtų būti nuo 13,5 iki 14,5 volto. Jei įtampa yra mažesnė už šią vertę, reikia pakeisti generatorių.

 

4. Perkaitimas

Jei automobilis nuolat perkaista, gali tekti pakeisti degalų siurblį arba išvalyti ar pakeisti degalų purkštukus. Mechanikas gali padėti diagnozuoti problemą ir rekomenduoti tinkamą sprendimą.

 

5. Elektros problemos

Elektros problemos gali sukelti įvairių automobilio problemų – nuo išsikrovusio akumuliatoriaus iki netinkamai veikiančios stereosistemos. Jei jūsų automobilyje kyla elektros problemų, svarbu jas išspręsti, kad išvengtumėte tolesnės žalos.

Norėdami diagnozuoti elektros problemas, pirmiausia patikrinkite saugiklius ir reles. Jei saugiklis perdegė, pakeiskite jį nauju tokios pat galios saugikliu. Jei problema išlieka, gali būti, kad problema susijusi su laidais arba pačiais elektros komponentais. Diagnozuoti ir išspręsti problemą gali pagelbėti elektrikas.

 

6. Pakabos problemos

Jei jūsų automobilis šokinėja arba pernelyg svyruoja, problema gali būti susijusi su pakaba. Dėl susidėvėjusios pakabos taip pat gali pablogėti automobilio valdymas bei atsirasti netolygus padangų nudėvėjimas. 

Norėdami diagnozuoti pakabos problemas, pirmiausia patikrinkite amortizatorius arba statramsčius. Jei jie susidėvėję, juos reikia pakeisti. Jei problema išlieka, gali būti, kad problema susijusi su pakabos komponentais arba suvedimu. Rekomenduojame apsilankyti patikimame servise problemos diagnozavimui ir sutvarkymui. 

 

7. Išmetimo sistemos problemos

Triukšminga išmetimo sistema gali būti problemos požymis, o jei yra nuotėkis, tai gali būti ir saugumo problema. Dėl nesandarios išmetimo sistemos kyla rizika, kad  į automobilį gali patekti kenksmingų dujų ir apnuodyti žmones anglies monoksidu.

Norėdami diagnozuoti išmetimo sistemos problemas, pirmiausia patikrinkite, ar nėra nuotėkio. Jei yra nuotėkis, reikia suremontuoti arba pakeisti pažeistas sudedamąsias dalis. Jei problema išlieka, gali būti, kad problema susijusi su duslintuvu arba katalizatoriumi. Mechanikas tikrai padės diagnozuoti ir išspręsti šią problemą.

 

8. Stabdžių problemos

Stabdžių problemos yra viena rimčiausių automobilio problemų, nes jos gali turėti įtakos jūsų automobilio saugumui. Stabdžių problemų simptomai yra šie: girgždantis ar šlifavimo garsas, sumažėjusi reakcija arba vibracija stabdant.

Norėdami diagnozuoti stabdžių problemas, pradėkite nuo stabdžių trinkelių arba kaladėlių patikrinimo. Jei jos susidėvėjusios, jas reikia pakeisti. Jei problema išlieka, gali būti, kad problema susijusi su stabdžių rotoriais, suporteriais arba pagrindiniu cilindru. Stabdžių sistemą rekomenduojama tikrinti autorizuotame servise.

 

9. ŠVOK sistemos problemos

Jei automobilio šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo (ŠVOK) sistema veikia netinkamai, esant ekstremaliai temperatūrai vairavimas gali būti nepatogus ar net pavojingas. ŠVOK sistemos problemų simptomai: sumažėjęs oro srautas, keistas triukšmas arba blogas kvapas, sklindantis iš ventiliacijos angų.

Norėdami diagnozuoti ŠVOK sistemos problemas, pirmiausia patikrinkite salono oro filtrą ir įsitikinkite, kad ventiliatoriaus variklis ir kompresorius veikia tinkamai. Jei problema išlieka, gali būti, kad problema susijusi su šaldymo skysčio lygiu arba garintuvu ar kondensatoriumi. 

Apibendrinant galima pasakyti, kad yra daug įprastų automobilio problemų, kurios gali turėti įtakos jūsų transporto priemonės saugumui ir veikimui. Žinodami šias problemas ir jų simptomus, galite imtis greitų ir tinkamų veiksmų joms diagnozuoti ir pašalinti, kad iš nedidelės bėdos nenutiktų didelis vienos ar kitos automobilio sistemos gedimas. Svarbiausia – reguliari transporto priemonės techninė priežiūra ir patikros pagal gamintojo rekomendacijas bei laiku sutvarkytas nedidelis gedimas ar jo pradžia. Tai gali padėti išvengti didelių išlaidų automobilio remontui.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 154 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,