Mano Gargždai



Kaip užimti per pietus nemiegančius vaikus rajono darželiai sprendžia patys

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Dar vasaros pradžioje ikimokyklines ugdymo įstaigas lankančių vaikų tėvai vis garsiau ėmė kalbėti apie neprivalomą pietų miegą. Beveik tūkstantis tėvų iš visos šalies nusprendė pakeisti Lietuvos darželiuose esančią privalomo pietų pogulio praktiką ir leisti vaikams ilsėtis taip, kaip jiems tinkamiausia fiziologiškai.

 

Kenčia vaiko fizinė ir emocinė  gerovė

Iniciatyvinė grupė „Pietų miego reforma“ kreipėsi į visas šalies savivaldybes ir kitas atsakingas institucijas, ragindama imtis sisteminių pokyčių, kurios užtikrintų galimybę vaikams darželiuose dieną ilsėtis ne tik miegant ar gulint, bet ir užsiimant kita ilsinančia veikla, jeigu vaikas gulėti ar miegoti dieną poreikio jau nebeturi. Pasak aktyvių tėvų, dėl dabartinės tvarkos kenčia ne tik vaiko fizinė ir emocinė gerovė, išbalansuojamas dienos ritmas, bet tokių būdu yra pažeidžiamos vaikų teisės bei galiojantys Higienos normos reikalavimai.

Įvairiose socialinių tinklų grupėse, tėvai dalinasi nuomonėmis, jog ilgiau pamiegoję per pietus, jų atžalos yra priverstos vėliau eiti miegoti vakare, o tai priežastis, dėl kurios vaikams sunku prabusti ryte. Tokiu būdu, anot tėvų, vaikai kokybiškai nepailsi. Be to, jau seniai praktika vaikų nemigdyti, kai jiems to nereikia, taikoma daugelyje Vakarų Europos šalių.

 

Darželiai žiūri lanksčiai

Klaipėdos rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų atstovų teigimu, į šią situaciją stengiamasi pažvelgti lanksčiai. Ir nors kol kas rajono tėvai nėra taip kardinaliai nusistatę miego klausimu, pavienių atvejų, kai vaikas nenori miegoti, yra buvę.

Gargždų lopšelio-darželio „Saulutė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Sandra Petrusevičienė „Mano Gargždams“ sakė, kad jeigu Savivaldybė pateiktų naujas rekomendacijas, įstaiga į tai atsižvelgtų ir esamą tvarką keistų. Pasak S. Petrusevičienės, reikalingas papildomas etatas, darbuotojas, kuris galėtų užsiimti su per pietus nemiegančiais vaikais.

„Šiuo metu vienai auklėtojai prižiūrėti ir miegančius, ir kita veikla užsiimančius vaikučius būtų tiesiog per sunku. Kitas klausimas – patalpų užtikrinimas. Reikėtų pagalvoti, kur tokie vaikai galėtų leisti laiką, ar tai būtų laukas, ar kokios kitos patalpos“, – teigė direktoriaus pavaduotoja.

S. Petrusevičienė atsiminė tik vieną atvejį, kuomet vienas lopšelio-darželio ugdytinis nenorėjo miegoti per pietus. Tuomet vaikui buvo leista užsiimti kita veikla.

„Paradoksalu, bet dažnai tėvai galvoja, jog jų vaikas jau išaugo norą miegoti per pietus, tačiau darželyje jie turi tiek daug veiklos ir užsiėmimų, kad savaime greičiau pavargsta ir noriai eina miegoti“, – komentavo lopšelio-darželio „Saulutė“ atstovė.

Pasak Gargždų lopšelio-darželio „Naminukas“ direktorės Raimundos Mockuvienės, fiziologinį poreikį miegui diktuoja vaikų amžius.

„Jaunesniems vaikučiams pietų miegas tikrai turėtų būti užtikrinamas, kita situacija su šešiamečiais. Sutinku, kad vyresnieji vaikai nebeužmiega ir nelabai nori eiti miegoti, todėl mes stengiamės tuo metu leisti jiems tiesiog ramiai pagulėti lovytėse, pailsėti, paklausyti pasakos ar raminančios muzikos, kas yra labai svarbu vaikų psichinei sveikatai“, – „Mano Gargždams“ sakė R. Mockuvienė.

Anot direktorės, įstaiga galėtų leisti vaikams per pietus užsiimti aktyvesne veikla, jeigu būtų išspręsti jau minėti papildomų patalpų ir darbuotojo, prižiūrinčio pogulio nemiegančiuosius, klausimai.

 

Klausimas aktualėja, gali tekti prie jo sugrįžti

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Irena Barbšienė informavo, kad buvo gautas vienos institucijos tėvelių prašymas dėl nemiegojimo režimo buvimo įstaigoje laiku.

„Įstaigai yra patarta ieškoti būdų, vadovaujantis lankstumo principu, kaip užimti vaikus ramia veikla kitų vaikų miego metu, nes skirti atskirų darbuotojų (juolab, pedagogų) kol kas neplanuojama. Rugpjūčio pabaigoje konkretinsime, kaip mokykla nusprendė organizuoti šią veiklą, jei tikrai būtų būtinybė. Šis klausimas aktualėja, tad gali tekti prie jo sugrįžti“, – teigė Savivaldybės specialistė.

Pasak I. Barbšienės, pavasarį, iškilus šiai problemai, Švietimo ir sporto skyrius apklausęs ir kitas ugdymo įstaigas, gavo informaciją, kad kol kas šiuo klausimu problemų neiškilo, bet, esant pavieniams atvejams, problema lanksčiai sprendžiama.

„Su vaiku būna padėjėja (šeimininkėlė) arba mokytojo padėjėja, dirbanti su specialiųjų poreikių vaiku, arba prižvelgia ta pati mokytoja, kuri tuo metu dirba grupėje. Miego metu ugdymas nebūtinas, tad prižiūrėti nemiegančius gali ir ne pedagogas, – sakė I. Barbšienė. – Atsiradus kažkokių problemų, sieksime paisyti vaikų poreikių, tarsimės su tėveliais ir ieškosime būdų, kaip sudaryti sąlygas ir prižiūrėti nemiegančius. Jei šalies mastu atsirastų šiai veiklos sričiai skirtas papildomas darbuotojas ir jo veikla būtų apmokama – Savivaldybė tuo pasinaudotų, tačiau šiuo metu šis klausimas sprendžiamas turimais resursais, kol tai pavieniai atvejai.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 234 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,