Mano Gargždai



Europos paveldo dienos kurs pažinimo šventę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Jau rugsėjo 8–17 dienomis visoje šalyje vyks Europos paveldo dienos. Pažinti kultūros paveldą kvies ir Klaipėdos rajone vyksiantys renginiai – kelionė po Klaipėdos rajono muziejus, pažintinis pasivaikščiojimas bei ekskursija.

 

„Europos paveldo dienos – puiki galimybė iš arčiau pažinti kultūros paveldo objektus, jų istoriją, sužinoti, kuo jie yra svarbūs. Tad kviečiu visus aktyviai įsitraukti į šiuos renginius, sužinoti naujų dalykų apie mūsų krašto istoriją, tuo pačiu ir pamąstyti apie paveldo išsaugojimo svarbą“, – sako Klaipėdos rajono vicemerė Violeta Riaukienė.

Rugsėjo 9 d. Klaipėdos rajone organizuojama „Keliaujanti paveldo pažinimo laboratorija“. Renginio metu vyks kelionė po Klaipėdos rajono muziejus: Gargždų krašto muziejų, Agluonėnų etnografinę sodybą, Laisvės kovų ir tremties istorijos muziejų, koplyčią-mauzoliejų, I. Simonaitytės memorialinį muziejų, J. Gižo etnografinę sodybą. Kiekviename iš muziejų kelionės dalyviams bus pristatomi įdomiausi restauruoti eksponatai, papasakojamos jų atsiradimo muziejuje ir restauravimo istorijos, atkreipiamas dėmesys į istorines muziejaus pastatų detales, jų išsaugojimo aplinkybes.

 

Rugsėjo 12 d. vyks pažintinis pasivaikščiojimas po istorinį Gargždų miesto centrą, skirtas 14–18 m. moksleiviams. Jo metu mokiniai pagal pateiktus požymius mokysis atpažinti istorinius pastatus, identifikuos senąjį Gargždų miesto urbanistinį planą, sužinos, kurie iš pastatų priskirti kultūriniam paveldui.

 

Rugsėjo 16 d., minint iš Gargždų kilusio kunigo Mykolo Vaitkaus metus, bus surengta ekskursija, kurios dalyviai aplankys architektūrinio paveldo objektus, kuriuos savo prisiminimuose aprašė Mykolas Vaitkus. Taip pat remdamiesi senaisiais Gargždų urbanistiniais planais ieškos M. Vaitkaus gimtojo namo Gargžduose, aplankys grafų Tiškevičių koplyčią-mauzoliejų Kretingoje, susipažins su nykstančio Jokūbavo dvaro istorija ir grožėsis Minijos slėnio kraštovaizdžiu ties Žvelsėnų kaimu.

 

Registruotis į renginius galima telefonais (8 46) 45 22 14, +370 656 15 501.

Šių metų Europos paveldo dienų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija“ – kviečia pažinti paveldo kūrėjus ir visą meistriškumo laboratoriją, veikiančią kultūros paveldo objektų kūrimo ir išsaugojimo procese. Juk visus kultūros paveldo objektus kūrė ir tebekuria žmonės, jų kauptos žinios, tobulinti įgūdžiai, patirtis. Prie kiekvieno iš jų kūrimo yra prisilietusi kūrėjo vaizduotė ir įgudusios meistro rankos. Europos paveldo dienų metu dalyviai turės unikalią galimybę prisiliesti prie šio šimtmečius išlikusio ir mūsų dienas pasiekusio pasaulio, kuris įdomus savo istorija, nedylančiais kūrėjų pėdsakais, įsteigėjų užmojais, epochų ženklais.

Išsamią Europos paveldo dienų programą galima rasti interneto svetainėje www.europospaveldodienos.lt.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 433 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,