Mano Gargždai



Šeštadienį prasideda „Sofijos pavasaris“ Kuliuose – kultūros šventė tęsis du mėnesius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių iliustr. Organizatorių iliustr.

Septynerius metus Kulių miestelį Žemaitijoje, Plungės rajone, garsinęs Sofijos festivalis šiemet pristato naują, pavasarišką rūbą – kitokį, bendruomenės ir kūrėjų poreikiams patogesnį kultūros šventės formatą. „Sofijos pavasaris“ Kuliuose šiemet vyks net du mėnesius, nuo balandžio 13 iki birželio 22 dienos.

 

„Sofijos pavasario“ metu bus pristatyta plati kultūrinių ir edukacinių renginių programa, didžioji dalis renginių vyks šeštadieniais. Bendruomenės telkimas kultūrinėje, edukacinėje veikloje buvo viena esminių Kuliuose gyvenusios Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės veiklos krypčių.

Kelis mėnesius truksiančios festivalio programos atidarymo vakaras – balandžio 13-ąją, šeštadienį. Programą pradės aktorių koncertas „Vieną vakarą nerūpestingą“, kuriame skambės autorinė muzika, bardų dainos, kūriniai iš spektaklių. Naujai suskambės aktoriams aranžuoti liaudies kūriniai, kitos originalios kompozicijos ir synth-funk muzika. Pasirodymus surengs aktorių grupės „Graži ir ta galinga“, „Kvadrobika“, solistai Vilija Matačiūnaitė, Evelina ir Gytis Šimelioniai ir kiti scenos profesionalai, kuriuos jungia darbas su tais pačiais mokytojais – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriumi, aktoriumi Valentinu Masalskiu ir kompozitore Nijole Sinkevičiūte.

Po pavasariškai margo atidarymo koncerto į Kulius bus ko atvažiuoti kiekvieną šeštadienį iki pat birželio pabaigos. Unikaliose „Kultūros virenės“ patalpose bus atidaryta grafiko Eimučio Markūno ir skulptoriaus Mykolo Saukos paroda. „Kultūros virenė“ – pernai duris atvėrusi, autentiškai rekonstruota bendruomenės erdvė, įsikūrusi kultūros paveldo registrui priklausančiame XVIII a. pastate. Po „Kultūros virenės“ skliautais šeštadieniais vyks ir paskaitos – apie geriausias ir skaitomiausias knygas pasikalbėti kvies rašytojas, dramaturgas Mindaugas Nastaravičius, pranešimą apie modernųjį meną skaitys pedagogas Ričardas Jankauskas, o filosofas Alvydas Jokubaitis pasiūlys diskutuoti apie estetinę politikos prigimtį. Sofijos pavasaryje taip pat vyks ir konferencija „Solo kultūrinis verslas regione: kaip sukurti vertę?“.

Po „Kultūros virenės“ skliautais vėl susitiks Kulių knygų klubas – organizatoriai kviečia iš anksto pasiruošti diskusijai apie vienatvę perskaičius dvi knygas: O. Laing „Vienišas miestas“ ir G. Žalytės „Gamtos terapija“.

Muzikiniai renginiai yra neatsiejama Kulių kultūrinio gyvenimo dalis. Sofijos pavasario programoje – Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas ir susitikimas su jo vadovu, violončelininku Mindaugu Bačkumi, elektroninės muzikos vakaras su Martynu Bialobžeskiu ir muzikinis susitikimas „Sofijos pasaulis“, kuriame S. Kymantaitės-Čiurlionės tekstus žemaitiškai skaitys saksofonininkas Petras Vyšniauskas, improvizuos pianistė Aleksandra Žvirblytė.

Sofijos pavasaryje bus ir teatro premjerų – spektaklį „Vasaros diena“ pristatys Klaipėdos jaunimo teatras ir režisierius Paulius Pinigis. Renginių programoje taip pat numatyti naujausių virtualios realybės filmų seansai, susitikimas su Sofijos Čiurlionienės-Kymantaitės kūrybos tyrinėtoja dr. Nida Gaidauskienė, o festivalį Kulių parke po Vaižganto ąžuolais birželio 22d. uždarys tarptautinis Vilniaus choras „The Garfunkels“.

Sofijos festivalio veiklas remia Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybė. Dauguma programos renginių nemokami. Daugiau informacijos: Facebook ir Instagram paskyrose „Sofijos festivalis“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 333 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,