Mano Gargždai



Atnaujintoje E. sveikatos interneto svetainėje – galimybė stebėti sistemos būklę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Atnaujinta E.sveikata Atnaujinta E.sveikata

Pacientai ir sveikatos priežiūros specialistais nuo šiol gali naudotis atnaujinta ir patogesne E. sveikatos sistemos interneto svetaine. Atnaujintoje svetainėje pateikiama aktuali informacija, nuorodos prisijungti prie paciento, specialisto portalų ar registruotis vizitui pas gydytoją. Be to, naujojoje svetainėje įdiegtas įrankis, kuris leis realiuoju laiku stebėti visos sistemos darbą ir sąveikavimą su kitų įstaigų bei institucijų sistemomis.

 

Interneto svetainės atnaujinimo darbus atliko pagrindinis E. sveikatos sistemos tvarkytojas Registrų centras, bendradarbiaudamas su sistemos valdytoju Sveikatos apsaugos ministerija.

„Neretai E. sveikata „sugeria“ visą sveikatos sistemos darbuotojų nepasitenkinimą dėl lėtesnio veikimo, nors trikdžiai gali kilti ir dėl pačių gydymo įstaigų valdomų informacinių sistemų ar netgi naudojamų kompiuterių ir jų priedų bei kitų sistemos dalyvių integracinių sąsajų veikimo. Atnaujintas E. sveikatos portalas bus gerokai patogesnis vartotojams, o taip pat užtikrins galimybę stebėti E. sveikatos komponentų veikimą realiuoju laiku. Taigi, bus paprasčiau suprasti, kuri sistemos grandis streikuoja – tai ypatingai aktualu kasdien E. sveikata besinaudojantiems sveikatos priežiūros specialistams“, – teigia sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Pagrindinė naujos svetainės naujovė – E. sveikatos sistemos greitaveikos stebėsenos įrankis, leidžiantis visiems norintiems realiu laiku pamatyti sistemos ir pagrindinių ją sudarančių komponentų apkrovą bei integracinių sąsajų su kitų įstaigų sistemomis veikimą.

„E. sveikatos sistema yra viena didžiausių informacinių sistemų ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione, per integracijas apjungianti ne tik visas šalyje veikiančias sveikatos priežiūros įstaigas, bet ir kitas nacionalinėje sveikatos apsaugos sistemoje dalyvaujančias sistemas. Toks milžiniškas integracijų skaičius daro ją unikalią, o sklandus visos sistemos darbas priklauso nuo visų E. sveikatą vienijančių sistemų brandos lygio. Naujasis stebėsenos įrankis leis visiems matyti sistemos būklę ir esant trikdžiui pamatyti jo priežastis ir lengviau įsivertinti galimas pasekmes“, – teigia Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

 

Kaip veikia E. sveikatos stebėsenos įrankis?

E. sveikatos greitaveikos stebėsenos įrankis stebi ir vertina pagrindinių sistemos komponentų veiklą: pacientų portalo, specialistų portalo, farmacininkų portalo, e. recepto posistemės, autentifikavimo bei administravimo komponentus, taip pat integracines sąsajas su kitų įstaigų, pavyzdžiui, Valstybinės ligonių kasų, sveikatos priežiūros įstaigų naudojamomis sistemomis.

Pavyzdžiui, esant pacientų portalo sutrikimui poveikį jaučia tik pacientai – jie negali prisijungti prie savo paskyrų, peržiūrėti duomenų, savo ligos istorijų, užsiregistruoti pas gydytoją. Tiesiogiai E. sveikatos specialistų portalu naudojasi palyginti nedidelė dalis specialistų, dažniausiai dirbančių mažose įstaigose, kurios neturi įsidiegusios savo informacinių sistemų. Tuo tarpu sutrikus autentifikavimo komponentui prie E. sveikatos negalėtų prisijungti nei pacientai, nei specialistai, taip pat galimi sutrikimai specialistams pasirašant elektroninius dokumentus, kadangi jiems naudojamas e. parašas.

Sąsajos su kitų įstaigų sistemomis reikalingos operatyviam duomenų apsikeitimui, todėl trikdis šioje dalyje gali tiesiogiai paveikti konkrečios įstaigos darbą, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros įstaiga negautų aktualių duomenų iš centrinės duomenų bazės. Esant duomenų pasikeitimui, pavyzdžiui, įsigaliojus naujam kompensuojamųjų pagalbos priemonių kainynui, ir sutrikus integracinei sąsajai su Valstybine ligonių kasa, gydytojai negalėtų išrašyti naujai įtrauktų vaistų, o esamiems vaistams gali būti taikomos jau nebeaktualios kompensuojamos kainos.

Visos sistemos būklė vertinama atsižvelgiant į kiekvieno iš šių komponentų veiklą. Vartotojų patogumui visos sistemos ir ją sudarančių komponentų darbas iliustruojamas trimis spalvomis: žalia spalva indikuoja, kad E. sveikatos sistemos apkrova yra normali, duomenų mainai su kitų įstaigų sistemomis vyksta sklandžiai, geltona spalva – padidėjusią sistemos apkrovą ir galimus duomenų mainų trikdžius, raudona spalva – sutrikusią sistemos veiklą ir nutrūkusius duomenų mainus.

Be šių naujovių atnaujintame E. sveikatos portale patogiau pateikiama informacija gyventojams, sveikatos priežiūros specialistams ir informacinių sistemų vystytojams, taip pat patogiu formatu pateikiama įvairi E. sveikatos sistemos veiklos statistika.

Šiuo metu E. sveikatos sistema aptarnauja per 4 tūkst. unikalių techninių integracijų, per valandą yra gaunama užklausų iš daugiau kaip 2 tūkstančių unikalių IP adresų. Per mėnesį E. sveikatoje yra sugeneruojama daugiau kaip 10 mln. dokumentų. E. sveikatos duomenų bazės dydis siekia arti 250 terabaitų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 190 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,