Mano Gargždai



Svarbu šiemet įtrauktiems į pensijų kaupimą: liko beveik trys mėnesiai apsispręsti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Šiemet į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai turi dar beveik tris mėnesius sprendimui priimti. Kol kas „Sodros“ pranešimus asmeninėse paskyrose perskaitė 41 proc. visų įtrauktųjų. Pasitikrinti, ar gavote „Sodros“ siųstą pranešimą apie įtraukimą, galite asmeninėje „Sodros“ paskyroje.

 

Metų pradžioje „Sodros“ pranešimus apie įtraukimą į pensijų kaupimą gavo 59,7 tūkst. žmonių. 17,4 tūkst. iš jų jau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime, o beveik 300 pasirašė pensijų kaupimo sutartis su pasirinkta kaupimo bendrove. Dar apie 900 žmonių savo noru sudarė pensijų kaupimo sutartis, nors šiais metais nebuvo įtraukti į kaupimą.

Šiuo metu apie 42 tūkst. gyventojų dar nepriėmė sprendimų dėl dalyvavimo pensijų kaupime. Jie gali tai padaryti iki birželio 30 d. Jei iki to laiko pranešimų gavėjai nieko nedarys, nuo 2024 m. liepos 1 d. jie pradės kaupti antroje pakopoje. Į pensijų fondą bus pervedama 3 proc. nuo kaupiančiojo pajamų ir valstybės paskata – 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU).

Jei asmuo, kuris gavo pasiūlymą dalyvauti pensijų kaupime nuo 2024 m. liepos 1 d., nenori dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime, jis turi pateikti prašymą atsisakyti kaupimo. Tai padaryti labai paprasta. Prisijungus prie asmeninės paskyros, matomas jau užpildytas prašymas. Reikia tik paspausti mygtuką „pateikti“. Prašymą taip pat galima užpildyti atvykus į bet kurį „Sodros“ priimamąjį.

 

Kaip patikrinti, ar šiais metais buvau įtrauktas į pensijų kaupimą?

Kiekvienas 18 metų sulaukęs Lietuvos gyventojas turi savo asmeninę „Sodros“ paskyrą. Prisijungus prie paskyros per elektroninės bankininkystės sistemą, su elektroniniu parašu ar per elektroninius valdžios vartus, paskyroje galima rasti visą gyventojui aktualią informaciją: „Sodros“ siunčiamus pranešimus, informaciją apie įmokas, išmokas, savo socialinio draudimo laikotarpius, stažą ir kita.

Tam, kad laiku gautumėte informaciją apie įtraukimą į dalyvavimą pensijų kaupime ir valstybinio socialinio draudimo naujoves, svarbu atnaujinti savo kontaktinius duomenis asmeninėje paskyroje. Pasirinkę meniu punktą „Mano pasirinkti informacijos iš „Sodros“ gavimo būdai“ galite nurodyti, kokiu būdu Jums bus siunčiama svarbi informacija. Taip pat verta peržiūrėti savo elektroninio pašto dėžutės nustatymus, kad „Sodros“ laiškai nebūtų nukreipiami į nepageidaujamus pranešimus (SPAM).

Nurodę savo kontaktus, pranešimus ir priminimus gyventojai gaus taip pat elektroniniu paštu arba SMS žinutėmis. 
Jei žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam siunčiama registruotu laišku.

 

Kartą jau atsisakiau pensijų kaupimo, ar šiemet galiu būti įtrauktas vėl?

Taip. Svarbu prisiminti, kad žmonės įtraukiami į pensijų kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų. Tad jei 2021 m. atsisakėte dalyvauti pensijų kaupime, šiemet vėl galėjote sulaukti kvietimo pradėti kaupti. Tai pasitikrinti galite savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje.

 

Dirbu savarankiškai, ar galiu būti įtrauktas į antros pakopos pensijų kaupimą?

Taip. Į pensijų kaupimą kiekvienų metų pradžioje įtraukiami tie gyventojai, kurie sausio 2 dieną buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, tą dieną dirbo samdomą darbą ar vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje – turėjo galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, buvo individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai ir kita.

 

Esu studentas, ar galiu būti įtrauktas į antros pakopos pensijų kaupimą?

Taip. Jei šių metų sausio 2 d. Jums jau buvo sukakę 18 metų ir tą dieną dirbote pagal darbo sutartį ar vykdėte savarankišką veiklą, galėjote sulaukti pranešimo apie įtraukimą į pensijų kaupimą. Automatiškai į pensijų kaupimą gali būti įtraukiami taip pat sezoninį ar laikiną darbą dirbantys žmonės.

 

Esu užsienietis, ar galiu būti įtrauktas į antros pakopos pensijų kaupimą?

Taip. Jeigu dirbate Lietuvoje, galėjote gauti pranešimą apie įtraukimą į pensijų kaupimą. Gyventojams siunčiamuose pranešimuose yra QR kodai, nukreipiantys į anglišką bei rusišką pranešimo versiją. 

Jei Lietuvoje gyvenantis užsienietis neatsisakys dalyvavimo antros pakopos pensijų kaupime, įmokos į pensijų fondus bus pervedamos tol, kol jis dirbs Lietuvoje. Išvykus iš Lietuvos, įmokų mokėjimas bus sustabdytas. Sukaupta suma liks pensijų fonduose ir toliau bus investuojama. Pasiekus pensinį amžių, sukaupta suma bus išmokėta į nurodytą sąskaitą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 284 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,