Mano Gargždai



Atsakingai ruošiamasi daugiafunkcio centro statybai Gargžduose

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Praėjusį ketvirtadienį Savivaldybėje vyko pasitarimas dėl  daugiafunkcio centro Gargžduose, Dariaus ir Girėno gatvėje, techninio projekto rengimo. Jame dalyvavo meras Vaclovas Dačkauskas, mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ir jo pavaduotojai Ligita Liutikienė ir Česlovas Banevičius, atsakingi Administracijos specialistai, Architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus valdybos pirmininkas Vaidotas Dapkevičius.

 

Gargždai nebenori būti vien daugiabučių ir prekybos centrų miestu

Meras Vaclovas Dačkauskas informavo, kad daugiafunkcio centro detalusis planas jau yra patvirtintas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, šiuo metu reikia įregistruoti žemės sklypus, kuriuose ir bus statomas daugiafunkcis centras. Iki 2019 m. planuojama jį baigti. Nors Klaipėdos miestas su savo sporto, laisvalaikio ir pramogų infrastruktūra netoliese, tačiau Klaipėdos rajono centre Gargžduose taip reikalingas toks centras, kurį dėl mažesnių automobilių spūsčių, patogios vietos miesto pakraštyje, kur netoliese įsikūrę keletas prekybos centrų, būtų daug priimtiniau lankyti tiek Gargždų, tiek ir aplinkinių vietovių gyventojams.  Baseinas, sporto salė, tinkama komandinėms sporto šakoms, ledo arena – sporto mėgėjai, aktyvaus gyvenimo būdo propaguotojai, kurių vis daugėja, to laukia ne vieną dešimtmetį.

 

Techninio projekto rengimas – svarbus etapas

Pasitarime diskutuota, kam pavesti techninio projekto rengimo, projektavimo darbus, kas skelbs konkursą, konsultuos. Siektina šiais metais pradėti konkursą techninio projekto rengimui, 2016 m. jį baigti ir ieškoti finansavimo šaltinių, o 2017 m. pradėti statybas. Taigi, Vyriausybei ir Seimui reikia svarių argumentų, kad daugiafunkcis centras iš tiesų reikalingas, kad jis būtų kuo nors išskirtinis, o kartu – funkcionalus ir puošiantis miestą.

Pasak Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Gyčio Kasperavičiaus, turime suformuoti labai aiškią projektavimo užduotį – ko norime, kokios bus teikiamos paslaugos, kokios apimtys. Teisės aktai numato, kad tokiems objektams rengi turi būti skelbiami konkursai. Atrinktos 4 vietos bus pateiktos komisijai, viešinamos, todėl bus laukiama pasiūlymų ir iš  visuomenės. Po to bus rengiamas visos kvartalo, kuriame bus statomas daugiafunkcis centras, projektas, kuris bus įgyvendinamas etapais, pradedant baseinu, kurio ypač laukia vaikai ir jaunimas.

 

Ne pigiausia kaina lems pasirinkimą

Vaidotas Dapkevičius kalbėjo apie tai, kad viešieji pirkimai numato projekto konkurso galimybę, o projektinių pasiūlymų diskusijos vyksta vykdant pirkimą. Nupirkus projektinius pasiūlymus, galima derėtis dėl paties techninio projekto su bet kuriuo iš laimėtojų. Architektų sąjunga palaiko idėją, kad projektams, reprezentuojantiems miestus, turėtų būti taikomas ne pigiausios kainos prioritetas. Konkurse gali būti numatyti piniginiai prizai. Jeigu prizinio fondo nėra, dalyvių sulaukiama ne itin daug.

Kalbėta apie tai, kad į viešųjų pirkimų komisijos darbą bus įtraukti ekspertai, o visuomenė taip pat galės tarti savo žodį, kai pateikti pasiūlymai bus viešai eksponuojami, neskelbiant autoriaus.

Be to, anot Vaidoto  Dapkevičiaus, geriausia, jei projektus, be komisijos, vertina ir recenzentai.  „Kainą vertinti yra paprasta, o įsigilinti į projektą per trumpą laiką nėra lengva, todėl recenzentai turėtų atlikti kiekvieno objekto išsamią analizę ir komisijos nariams pristatyti.

Sporto centro direktorius Vaidotas Liutikas akcentavo, kad pagrindiniai vertinimo kriterijai turi būti funkcionalumas ir ekonomiškumas, o pagrindinis vertintojas – naudotojas. Galima pasinaudoti puikiais užsienio pavyzdžiais: ledo arena ir baseinas turi būti šalia vienas kito, nes kai šaldoma arena, šildomas baseinas. Tuomet sutaupoma apie 30-40 proc. energijos, nei  abu šie objektai funkcionuotų atskirai.

Daugiafunkcio centro veikla neapsiribotų paslaugomis pastatuose. Turimame žemės sklype galėtų būti įrengti lauko teniso kortai, pliažo tinklinio aikštelė ir pan.

Po diskusijų nutarta pavesti Administracijos direktoriui sudaryti darbo grupę iš Savivaldybės administracijos atstovų ir ekspertų, kuri per du mėnesius parengtų programą ir pateiktų pasiūlymus sudarytai viešųjų pirkimų komisijai dėl daugiafunkcio centro Dariaus ir Girėno g., Gargžduose, techninio projekto konkurso.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 271 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,