Mano Gargždai



Kaimo reikalų komitetas: ir smulkūs ūkiai turi perspektyvą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimo kanceliarijos (aut. – O. Posaškova) nuotr. Seimo kanceliarijos (aut. – O. Posaškova) nuotr.

     Spalio 14 d. Seimo Kaimo reikalų komiteto organizuotoje konferencijoje susirinkęs gausus ūkininkų, savivaldybių specialistų, valstybinių institucijų ir mokslo atstovų bei politikų būrys ieškojo atsakymą į visiem šalies regionams aktualų klausimą – ar smulkus ūkis turi ateitį?

 

     Komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius akcentavo, kad parama smulkiems ūkiams turėtų būti ne tik deklaruojama, bet ir reali. Pažymėjo, kad toks komiteto sprendimas buvo ir kol kas lieka – pirmųjų hektarų išmokos palaikymas. Europos Sąjunga leidžia papildomai paremti iki 30 pirmųjų ūkio hektarų, tam perskirstant iki 30 procentų Tiesioginių išmokų voko lėšų. Komitetas, įvertinęs Lietuvos ūkių struktūrą bei juose pagaminamą žemės ūkio produkciją, dar prieš du metus pasisakė už šios išmokos taikymą, skiriant jai kuo didesnę TI voko dalį. 2014 metais – tai buvo 10 procentų, 2015 m. – 15 procentų (48 eurų priedas).


     Konferencijos metu buvo pristatyta komiteto atlikta analizė, kurios rezultatai parodė, jog dauguma Lietuvos savivaldybių palaiko papildomą tiesioginę paramą smulkiems ūkiams, nes tokiu būdu užtikrinamas teisingas paramos paskirstymas. Tai iš dalies kompensuoja smulkių ūkininkų prarastas pajamas dėl produkcijos pardavimo kainų skirtumo. Kartu tai parama kaimo žmogui, padedanti išlaikyti Lietuvos kaimo gyvybingumą.

 

     Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pažymėjo, kad smulkieji ūkiai atlieka ne tik ekonominį, t.y. žemės ūkio gamybos, bet ir socialinį, kultūrinį, aplinkosauginį vaidmenį. Būtent tokiam visapusiškam kaimo gyvybingumo palaikymui ir turi būti skiriama parama.


     Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto direktorė dr. Rasa Melnikienė pabrėžė, kad maži ūkiai, lygiai taip pat, kaip ir mažos šalys, gali būti konkurencingi rinkoje. Pagrindinis kriterijus – tai ne dirbamas plotas, o galutinis produktas. Net ir mažiausi ūkiai gaminantys įdomius produktus ir tiesiogiai randantis savo vartotoją, turi puikias galimybes klestėti ir vystytis. Pranešėja pažymėjo, kad šalia dažniausiai minimų išteklių tokių kaip žemė bei finansai, mes turime skatinti ir kitus, nematerialius resursus, t.y. žinias. Žinios, kūrybingumas, bendradarbiavimas yra tikrasis perspektyvaus smulkaus ūkio pagrindas.

 

     Su konferencijos pranešimais galite susipažinti čia:
     Kur mus veda bendroji žemės ūkio politika: kada maži ūkiai gali būti konkurencingi?
     Smulkiųjų ir vidutinių ūkių rėmimo dabartis ir perspektyvos

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 256 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,