Mano Gargždai



Klaipėdos valstybinėje kolegijoje – „Simono Dacho Anikės paslaptys“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     Klaipėdos valstybinės kolegijos socialinių mokslų fakultete atidaryta A. Stanevičiaus fotografijų paroda „Simono Dacho Anikės paslaptys", kviečianti prisiminti, kuo ypatingas Klaipėdos kraštui Simonas Dachas ir jo apdainuotoji Taravos Anikė.


     Taravos Anikė – tai viena žymiausių S. Dacho poemų, per 380 metų pasiekusi ir mūsų laikus. Tai meilės ir paslapties istorija, kuri ir šiandien audrina menininkų vaizduotę ir skatina nepamiršti S. Dacho kūrybinio palikimo, domėtis Taravos Anikės mįslinga praeitimi, tiesiogiai susijusia su Klaipėdos kraštu.

     Džiugu ir prasminga, kad Taravos Anikė įamžinta fotomenininko, žurnalisto, publicisto ir „Eglės" leidyklos vadovo A. Stanevičiaus fotografijose šiandien svečiuojasi Klaipėdos valstybinėje kolegijoje. Parodos autorius jau ilgus dešimtmečius nesiliauja sekti garsiosios Taravos Anikės pėdsakais, po kruopelytę tyrinėdamas šios paprastos moters gyvenimo faktus, keliaudamas jos nueitais gyvenimo keliais ir juos fiksuodamas tiek fotografijose, tiek ir publicistiniuose leidiniuose, leidžiamuose lietuvių ir vokiečių kalbomis. Parodos autorius teigia: „Ilgą laiką ir pats nežinojau, kuo reikšmingas Taravos Anikės paminklas mums lietuviams, kodėl vokiečių tautos atstovams ši paprasta mergaitė kelia tokias šiltas emocijas ir kodėl kaskart, kai tik paminimas Klaipėdos miestas, iškart klausiama: „Ar tai miestas, kuriame yra Taravos Anikės paminklas?".

     Daugiau nei du dešimtmečius sekdamas Taravos Anikės pėdsakais, A. Stanevičius įsitikino, kad S. Dacho poemoje apdainuotos nuostabaus grožio mergaitės ir jos šeimos gyvenimo faktai tiesiogiai susiję su lietuviškosios raštijos pradžia ir itin svarbūs lietuvių kultūrai.

     Parodos iniciatorė Klaipėdos viešosios I. Simonaitytės bibliotekos regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė teigia, jog fotografijų paroda „Simono Dacho Anikės paslaptys" yra skirta paminėti 410-osioms Simono Dacho (1605-1659) gimimo metinėms.

     „Labai svarbu, kad Klaipėdos miesto gyventojai kuo daugiau sužinotų apie žymias asmenybes, kurios gyveno mūsų krašte, nes šiuo metu, tiek S. Dachas, tiek jo palikimas, kur kas geriau žinomas Vokietijoje ar net Kaliningrado srityje, nei čia, Klaipėdoje", – sakė parodos iniciatorė.

     Jovita Saulėnienė, dalyvavusi parodos atidaryme sakė, jog fotografijų paroda – tai tik vienas iš būdų paskatinti Klaipėdos miesto visuomenę domėtis istorine praeitimi. Visiškai neatsitiktinai, šią parodą buvo pasiūlyta eksponuoti Klaipėdos valstybinės kolegijos Socialinių mokslų fakultete. Kaip teigė viešnia, „gal daugelis šiandien ir nežino, kaip siejasi S. Dachas, istorinė Bachmano dvaro teritorija bei Klaipėdos valstybinė kolegija". Tačiau tuo pat metu priminė, kad čia, kur šiandien įsikūręs Socialinių mokslų fakultetas, yra istoriškai reikšminga vietovė. Intriguojantis faktas yra tas, kad Bachmano dvarą valdė net kelios Dachų giminės kartos. Manoma, jog Bachmano dvaro teritorijoje gimė ir kurį laiką gyveno vienas žymiausių Klaipėdos krašto poetų Simonas Dachas. Parodos viešnios J. Saulėnienė ir D. Nakrošienė pasakodamos apie reikšmingus istorijos vingius, susijusius su Klaipėdos krašto kultūra, kvietė visą Klaipėdos valstybinės kolegijos bendruomenę tyrinėti ir rinkti faktus apie Bachmano dvaro apylinkes bei čia gyvenusias iškiliais asmenybes: „Tai, ką surinksime bus vertinga visai miesto bendruomenei, nes kartais tiesiog pamirštame, kas istoriškai svarbu ir reikšminga, iš kur esame ir kuo būsime".

 

Parodos atidarymo akimirka.

 

     D. Nakrošienės ir kitų Paupių gyventojų iniciatyva, visai šalia Klaipėdos valstybinės kolegijos kuriasi Bachmano dvaro bendruomenė, kuriai svarbu išlaikyti istorinį atminimą. Tikimasi, jog šioje teritorijoje bus įrengtas suolelis S. Dacho atminimui įamžinti. Ir niekas negali žinoti, gal kada nors ant šio suolelio sėdėdamas subręs naujas Klaipėdos krašto kultūros šviesuolis.

     „Taravos Anikės" istorija – tai graži meilės istorija, apipinta legendomis ir paslaptimis. Tačiau legendos skatina ieškoti tiesos, audrina mintis ir širdį, žadina kiekvieno pilietinę pareigą nepamiršti istorinės praeities. Todėl kviečiame visus norinčius apsilankyti fotografijų parodoje Klaipėdos valstybinėje Kolegijoje Socialinių mokslų fakultete (Jaunystės g. 1). Paroda veiks iki šių metų gruodžio 15 dienos.

     Kiekvienas turime galimybę istorijoje surasti savo „Taravos Anikės" paslaptį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 278 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,