Mano Gargždai



Klaipėdos rajono savivaldybė atveria horizontus partneriams Gruzijoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaip. r. sav. nuotr. Klaip. r. sav. nuotr.

2016 m. liepos 11−15 dienomis Klaipėdos rajono savivaldybės delegacija lankėsi Gruzijos Akhmetos rajono savivaldybėje, kurioje dalijosi turizmo politikos planavimo, įgyvendinimo ir plėtros patirtimi.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės delegacija, kurią sudarė Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Savivaldybės tarybos narys Jonas Dromantas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė, skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Stonkė, Kultūros skyriaus specialistė Sonata Šmatauskienė, vizito į Gruzijos Akhmetos rajono savivaldybę vyko įgyvendinami projektą „Klaipėdos rajono ir Akhmetos rajono savivaldybių patirties mainai turizmo srityje“. Projektas finansuojamas iš Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos, finansavimą projektui skyrė LR užsienio reikalų ministerija.

Projektas yra Klaipėdos ir Plungės rajonų savivaldybių 2013 m. įgyvendinto vystomojo bendradarbiavo projekto „Patirties tiltas Lietuva–Gruzija“ tęstinė veikla, kurio metu savivaldybės dalijosi sukaupta savivaldos strateginio planavimo patirtimi su Gruzijos Kakheti regiono savivaldybių atstovais. Įgyvendinto projekto metu užmegzti ryšiai su Akhmetos savivaldybe peraugo į kryptingą ir specializuotą turizmo politikos vystymuisi skirtą projektą, kurio pagrindinis tikslas – perduoti Lietuvos vietos savivaldos turizmo plėtros planavimo ir įgyvendinimo patirtį Akhmetos rajono savivaldybės atstovams.

Vizito metu Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai vedė mokymus Akhmetos savivaldybės atstovams. Mokymuose dalyvavo 19 dalyvių iš Akhmetos rajono savivaldybės administracijos, turizmo paslaugų teikėjų, nacionalinio parko administracijos atstovai. Susirinkusieji aktyviai dalyvavo mokymuose, domėjosi ir teiravosi apie turizmo paslaugų vystymą, rinkodarą ir viešinimą. Klausinėjo apie Klaipėdos rajono turizmo išteklius ir jų panaudojimą rekreacijai ir turizmui. Buvo surengta diskusija apie Akhmetos rajono turistinį potencialą, teikiamas rekreacijos ir turizmo paslaugas bei jų plėtrą. Mokymų ir diskusijos dalyviai analizavo ir nagrinėjo Akhmetos rajono savivaldybės turistinius pajėgumus ir galimybes, svarstė priemones ir galimybes didesnio turistų ir lankytojų skaičiaus pritraukimui į jų regioną, diskutavo apie patraukliausias informacijos sklaidos ir rinkodaros priemones turizmo srityje.

„Turizmo plėtros, planavimo ir įgyvendinimo srities mokymai leido Akhmetos savivaldybės atstovams aiškiau ir konkrečiau suvokti, kas yra turizmo politika, kaip ją planuoti, koordinuoti ir vystyti. Daug diskutavome apie tai, jog viešoji infrastruktūra ir stambios investicijos nėra vienintelis turizmo plėtros rodiklis. Mokymų dalyviams bandėme perteikti turimą turizmo srities patirtį ir žinias apie turimų gamtinių išteklių valdymą, jų pritaikymą turizmo ir rekreacijos reikmėms. Džiugu, jog mokymų dalyvių atsiliepimai buvo tik teigiami. Daugelis jų mokymų metu suprato, jog nemažą darbą galima padaryti ir neturint stambių investicijų. Svarbiausia išgryninti aiškią strategiją, darbo planą, įsivardyti turimus išteklius ir sujungti visas suinteresuotas puses siekti bendro tikslo“, – pasakojo šio projekto vadovė ir mokymų lektorė Klaipėdos rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė.

Pasak turizmo specialistės, Akhmetos rajono savivaldybės atveju, svarbiausias pradinis žingsnis turizmo politikos formavimo ir plėtojimo link – specialisto, kuruojančio turizmo ir smulkaus verslo klausimus, atsiradimas Akhmetos savivaldybėje.

Akhmetos savivaldybė – gamtos apdovanota ir turizmo vystymui labai dėkinga teritorija. Savivaldybės teritorijoje įsikūręs didžiausias Gruzijos Tusheti nacionalinis parkas, išsidėstęs Kaukazo kalnų virtinėje. Taip pat savivaldybė turi ir kalnų tarpeklių, nuostabių slėnių, daugybę III−V a. gynybinių tvirtovių ir cerkvių. „Reikia pripažinti, jog gilesnio supratimo apie turizmo politiką ir gerosios patirties ją įgyvendinant bei plėtojant Akhmetos savivaldybėje nėra. Tačiau savivaldybės darbuotojai ir vadovai labai smalsūs ir darbštūs žmonės, norintys tobulėti ir dedantys dideles viltis į mūsų savivaldybių partnerystę. Esu tikra, jog mūsų savivaldybės įdirbis ir patirtis gali padėti Akhmetos savivaldybei prasidėti svarbius ir reikalingus pokyčius“, − teigė Administracijos direktoriaus pavaduotoja, Savivaldybės turizmo tarybos narė Ligita Liutikienė. Klaipėdos rajono savivaldybė jau daug metų tikslingai ir kryptingai planuoja, įgyvendina ir vysto savo turizmo politiką. Klaipėdos rajono savivaldybė viena pirmųjų Lietuvoje pasirengė turizmo plėtros iki 2020 m. planą. Nacionaliniu lygiu savivaldybė yra įtraukta į prioritetinį Pajūrio turizmo regioną, aktyviai dalyvaujama ir prisidedama ir prie bendro Klaipėdos regiono turizmo politikos ir turizmo potencialo gerinimo ir įvaizdžio formavimo.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas teigė, jog apsilankymas Gruzijoje padėjo aiškiau suvokti ir pažinti tikrąją šios šalies situaciją, pamatyti, kokiomis sąlygomis ir nuotaikomis gyvena ir dirba Akhmetos rajono gyventojai. „Vizito Gruzijoje metu susipažinome su gruzinų darbo principais, esama turizmo padėtimi, pamatėme Akhmetos savivaldybės kasdienybę. Atotrūkis tarp Klaipėdos rajono ir Akhmetos savivaldybių didžiulis. Pabuvojus Gruzijoje, labai aiškiai suvokiama, kokį didžiulį progresą mūsų šalis yra padariusi per 25 nepriklausomybės metus. Vizito Akhmetos savivaldybėje metu įsitikinome, jog turime sukaupę nemažai patirties ir praktikos viešajame valdyme, kurią galime perduoti savo partneriams“ – teigė Administracijos direktorius.

Gruzijoje apsilankę savivaldybės atstovai įsitikino, jog gruzinai nori tobulėti ir mokytis, daug domisi ir klausinėja apie mūsų šalies įgyvendinamą politiką, savivaldybės veiklą, jos efektyvumą. „Vizito metu turėjome daug pokalbių apie mūsų šalių ir vietos savivaldų panašumus ir skirtumus,  diskusijų apie konkrečių politikos sričių planavimą, įgyvendinimą ir plėtrą. Su Akhmetos savivaldybės atstovais aptarėme ir tolimesnės partnerystės bei bendradarbiavimo galimybes. Manau, jog abiejų savivaldybių norą ir ryžtą toliau kurti partnerystės ryšius jau šį rudenį įtvirtinsime partnerystės sutartimi Akhmetos savivaldybės delegacijos vizito Klaipėdos rajone metu“, − apie savivaldybių bendradarbiavimo planus kalbėjo Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas.

Savivaldybės vadovai taip pat svarsto galimybę skirti lėšų Akhmetos savivaldybės viešosios infrastruktūros gerinimui. Anot Administracijos direktoriaus S. Karbausko, tai būtų gražus gestas naujais partnerystei įtvirtinti. „Su savivaldybės vadovais aptarėme galimybę skirti partneriams iš Gruzijos simbolinę finansinę paramą gyvenimo kokybei Akhmetos savivaldybėje pagerinti. Tai galėtų būti vaikų žaidimų ar sporto aikštelės įrengimas, viešosios turizmo infrastruktūros atnaujinimas ar kitos viešiesiems poreikiams tenkinti skirtos infrastruktūros įrengimas“, − svarstė S. Karbauskas.

Klaipėdos ir Akhmetos rajonų atstovai įgyvendinamą projektą, jo veiklas, užsibrėžtus tikslus pristatė ir Lietuvos Respublikos ambasadoje Gruzijoje. Susitikimo metu aptarta Lietuvos ir Gruzijos partnerystė, šalių ekonominiai ryšiai. Ambasados atstovai supažindinti su projekto eiga, artimiausiais jo įgyvendinimo etapais.

 Atsakomasis Akhmetos rajono savivaldybės vizitas į Klaipėdos rajoną suplanuotas šių metų rudenį. Vizito į Klaipėdos rajono savivaldybę metu gruzinų delegacija turės galimybę pamatyti mūsų rajono turizmo išteklius, susipažinti su mūsų savivaldybės įgyvendinama turizmo politika. Akhmetos rajono savivaldybės atstovai turės darbinių susitikimų su Savivaldybės valdžios atstovais, apskritojo stalo diskusijų su rajono Turizmo tarybos nariais. Svečiai bus supažindinti su Turizmo informacijos centro veikla ir funkcijomis.

Įgyvendinamo projekto „Klaipėdos rajono ir Akhmetos rajono savivaldybių patirties mainai turizmo srityje“ esminis uždavinys – padėti Akhmetos rajono savivaldybei pasirengti turizmo plėtros programą. Programa leis aiškiai įvardinti ir apibrėžti Akhmetos rajono savivaldybės turizmo politikos tikslus ir siekius, tikslingai suplanuoti uždavinius jiems įgyvendinti. Visos programoje įvardytos priemonės bus aiškiai pamatuojamos ir apibrėžtos laike, bus įvardijamas preliminarus finansavimo poreikis. Su Klaipėdos rajono savivaldybės turizmo ekspertų pagalba Akhmetos savivaldybės darbuotojai išmoks planuoti, įgyvendinti ir plėtoti savivaldybės turizmo politiką. Savivaldybės lygmens turizmo politikos plėtros dokumento atsiradimas – strategiškai labai svarbus žingsnis ne tik Akhmetos rajono turizmo vystymuisi, bet ir viso Kakhetijos regiono turizmo plėtrai. Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai įsitikinę, jog įgyvendinamas tarptautinis projektas − ilgalaikės ir prasmingos savivaldybių partnerystės pradžia.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 211 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,