Mano Gargždai



Apsileidėlius baudžia mokesčiais ir viešumu

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Įmonės „Šiaulių viešbutis" vadovei Janinai Paulauskas priklauso beveik pusė į Klaipėdos rajono neprižiūrimo ir apleisto nekilnojamojo turto sąrašą įtrauktų pastatų. Visi jie yra viename komplekse Priekulėje, Pamarių g. 29. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Įmonės „Šiaulių viešbutis" vadovei Janinai Paulauskas priklauso beveik pusė į Klaipėdos rajono neprižiūrimo ir apleisto nekilnojamojo turto sąrašą įtrauktų pastatų. Visi jie yra viename komplekse Priekulėje, Pamarių g. 29. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

Neprižiūrimo ir apleisto nekilnojamojo turto Klaipėdos rajone savininkus susitvarkyti galės raginti ir kaimynai bei pažįstami. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija nepabūgo paskelbti apsileidėlių vardus ir pavardes.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu neprižiūrimam, apleistam nekilnojamajam turtui nustatytas didesnis – 3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės mokestis. Šiais metais jis bus taikomas 22 statiniams, kurie priklauso 10 savininkų. Į juodąjį sąrašą įtrauktos įmonės: Klaipėdos rajono Gargždų vartotojų kooperatyvas, „Klaipėdos rajono vandenys", UAB „Impregnuotas medis" ir aštuoni fiziniai asmenys. Jų vardai ir pavardės taip pat paskelbti, nors Asmens duomenų apsaugos įstatymas to neleidžia.

 

Šypsenėlėmis nevertina

Klaipėdos rajono savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Audrius Kampas, paklaustas, kodėl paviešinti fizinių asmenų duomenys, atsakė, jog Asmens duomenų apsaugos įstatymu perlenkiama lazda.

„Kaip įvardinti apleisto turto savininkus nepasakant jų vardo ir pavardės? Gal įvertinti šypsenėlėmis, kaip dabar vaikai mokyklose vertinami? Galbūt galėjome skelbti tik daiktą, bet kas tuomet atkreips dėmesį. O dabar ir kaimynai galės paraginti tvarkytis. Tikimės, kad bus daugiau naudos, kai paskelbėme. Jeigu užkliūsime – mušimės į krūtinę", – sakė tarnautojas.

A. Kampo pastebėjimu, apleistų ir netvarkomų pastatų Klaipėdos rajone sąrašas truputį kinta ir į gerąją pusę, nes neprižiūrimų objektų mažėja.

„Pernai buvo, regis 26 pozicijos, dabar – 22. Mokesčiai apsileidėliams maksimalūs, bet nėra labai daug didesni. Gaila, kad ne visus jie išgąsdina. Vis dėlto mūsų tikslas ne uždirbti, o paraginti susitvarkyti, kad pastatai nekeltų grėsmės ir vaizdas būtų geresnis. Deja, vis dar yra pastatų, kurie dešimtmečiais apleisti. Galbūt kai kurių tvarkymas brangiau kainuotų nei pats pastatas. Žinome, jog kai kurie pastatai pardavinėjami, tačiau niekas nepuola pirkti", – pasakojo A. Kampas.

 

Negali parduoti

Įmonės „Šiaulių viešbutis" vadovei Janinai Paulauskas priklauso beveik pusė į sąrašą įtrauktų pastatų, kurie yra viename komplekse Priekulėje, Pamarių g. 29.

„Neturime pinigų tvarkyti. Norime parduoti, tačiau niekas neperka nė už vieną eurą, net nesidomi niekas. Kalbėjomės su rajono Savivaldybe ir baudą gausime, bet ką darysi, nelįsi gyvas žemėn", – sakė J. Paulauskas.

Moteris pasakojo, jog įsigijo statinių kompleksą, nes turėjo ketinimų įrengti jame senelių namus.

„Tačiau negavome paskolos idėjai realizuoti. O kai mirė mano vyras, likau viena ir visos mintys prapuolė. Dabar ir Savivaldybės mokestis man yra našta, bet teks sumokėti, niekur nedingsi. Gal pavyks parduoti turtą dalimis. Ten yra ir žemės hektaras, ir daug pastatų, malūnas. Neturiu kaip juos realizuoti", – pasiguodė neprižiūrimo nekilnojamojo turto savininkė.

 

Klaipėdoje šeimininkai slepiami

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba prieš savaitę taip pat patvirtino apleistų ir neprižiūrimų nekilnojamojo turto objektų sąrašą. Jų šiais metais – 20. Tai ir grėsmę keliantys, neprižiūrimi pastatai, ir neprižiūrimi sklypai be statinių. Tiesa, Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė tik įmones, kurioms priklauso neprižiūrimas nekilnojamasis turtas, tačiau neatskleidžia apsileidėlių, kurie yra fiziniai asmenys. Paslaptis argumentuojama Asmens duomenų apsaugos įstatymo nuostatomis.

„Vakarų ekspresui" pasidomėjus įmonėmis, kurios valdo neprižiūrimą nekilnojamąjį turtą, paaiškėjo, kad dalis jų yra bankrutavusios: UAB „Jaumina" (Kretingos g. 100), UAB „Pajūrio viešbučiai" (Kretingos g. 179A), AB „Elektros kapitalas" (Pievų Tako g. 36A), UAB „FF Lizingas" (Vilniaus pl. 8, sandėlis), o UAB „Dangė" (Liepų g. 41A) – bankrutuojanti.

Gediminas Pocius, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas, paaiškino, jog apleisto nekilnojamojo turto savininkai nustatomi ir kiekvienais metais patikslinami pagal Registrų centro duomenis.

„Minėtos įmonės, nors ir bankrutavusios, vis dar yra apleistų pastatų savininkės, kol bankroto administratorius juos parduos. Atsiradus naujiems savininkams tokie pastatai išbraukiami iš sąrašo. Jiems duodamas pusės metų terminas susitvarkyti", – informavo G. Pocius.

 

VEdid WWW

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 202 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,