Mano Gargždai



Moksleiviams – neeilinė galimybė susipažinti su rašytoju Vytautu V. Landsbergiu

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
G.Našlėno nuotr. G.Našlėno nuotr.

Gruodžio 8-ąją Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniai, mokytojai ir svečiai turėjo galimybę susipažinti su poetu, publicistu, kino ir teatro režisieriumi, vaikų knygų rašytoju Vytautu V. Landsbergiu.

 

Pokalbis tikrai neprailgo, visi klausėsi susižavėję. Pats rašytojas – be galo šiltas, malonus, išmintingas žmogus. Poetas daug kalbėjo apie savo vaikystę, o paprašytas papasakoti apie pirmuosius eilėraščius pasidalino linksma istorija.

„Užaugau tarp knygų. Būdamas paauglys nuolat skaičiau jas iš tėvo bibliotekos. Turbūt labiausiai atmintin įsirėžė „Mažasis princas“. Pirmąjį eilėraštį parašiau fizikos bandomajame egzamine, mokytojai. Buvau įvertintas ketvertu. Tiesa, penkiabalėje sistemoje“, – atviravo rašytojas.

Vytautas V. Landsbergis teigė, kad kurti paskatino polinkis labai daug fantazuoti. Anot jo, kartais yra labai sunku nesupainioti fantazijų ir tikrojo gyvenimo. Rašytojui nuo visko atsiriboti ir rasti ramybę padeda gamta, vienatvė.

Paklaustas, ką jam pačiam duoda tokie susitikimai su jaunais žmonėmis, Vytautas V. Landsbergis atsakė daug negalvojęs: „Man tai padeda suvokti, kokie paaugliai yra iš tiesų, nes žiniasklaida juos pateikia kaip žmones, paveiktus technologijų, su pakitusiomis vertybėmis, abejingus ir piktus. Lietuviai yra tokie žmonės, kurie emociškai naikina kitokius, stengiasi jiems pakenkti, pavydi ir nemoka pasidžiaugti kitų sėkme. Labai tikiuosi, kad dabartinis jaunimas ateityje tai pakeis.“

Į klausimą, kas jam yra menas, rašytojas atsakė trumpai, tačiau užtikrintai: „Menas man nėra tai, kaip jį supranta vertintojas. Menas man – būsena, kurią norėjo perteikti pats menininkas.“

Pokalbio pabaigoje Vytautas V. Landsbergis visiems jauniems žmonėms palinkėjo tikėti tuo, ką daro.

„Kartais jūs sutiksite žmonių, kurie jums sakys, kad jūs kažką darote ne taip. Tuomet ir darykite ne taip, nes šitaip atsiranda didžiausi šedevrai“, – skatino rašytojas.

 

Moksleiviai džiaugėsi galimybe pabendrauti su žinomu rašytoju. G. Našlėno nuotr.

 

Agluonėnų pagrindinės mokyklos 8–10 klasių mokiniai, paskatinti mokyklos bibliotekininkės A. Valutienės ir lietuvių kalbos mokytojos R. Petraitienės, taip pat dalyvavo gimnazijoje vykusiame susitikime su rašytoju Vytautu V. Landsbergiu.

9-os klasės mokinė Darija Plauškaitė pasidalino savo įspūdžiais iš susitikimo:

Mokiniai turėjo galimybę nuoširdžiai ir atvirai pabendrauti su garsiu rašytoju, keturių filmų apie Lietuvos partizanus režisieriumi ir dainų autoriumi.

Susitikimo metu Vytautas V. Landsbergis atvirai pasakojo apie įsimintiniausius savo gyvenimo įvykius, jaunystės išdaigas, dalinosi mintimis apie kūrybos reikšmę, atskleidė bendravimo su jaunimu patirtį. Rašytojo paprastas ir įtaigus žodis, nuoširdus bendravimas sukūrė jaukią atmosferą. Ypač man įstrigo jo pasakyta mintis apie Lietuvos šiandieną: „Aš galvoju, kad į Lietuvą mes turime žiūrėti kaip į sergančią mamą – galima ją palikti ir išvažiuoti, bet galima ir pagalvoti, ką aš galiu padaryti, kad jai būtų geriau. Ir stengtis tai daryti.“

Susitikimo pabaigoje rašytojas atsakė į mokinių klausimus ir pakvietė kartu padainuoti. Nuskambėjo keletas liaudies dainų ir autoriaus jaunystėje sukurtos baladės apie Rudnosiuką.

Esame dėkingi „vaivorykštiečiams“ už sukurtą galimybę jaukiai ir prasmingai praleisti popietę.

 

Renginys buvo skirtas skaitymo skatinimui, gimnazijoje vykdomo projekto „Skaitymo patirčių spalvos" įgyvendinimui, finansuojamam Kultūros rėmimo fondo.

 

Susitikimo akimirkos – Gintauto Našlėno nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,