Mano Gargždai



Gargždiškė su kolegėmis pristatė socialiai jautrų projektą: prieš kameras apnuogina ne tik kūną, bet ir jausmus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kairėje – visos projekto sumanytojos – Indrė Kručaitė, Agnė Papievytė ir Giedrė Valavičiūtė, dešinėje – pirmąja serijos heroje tapo Indrė. Agnės Papievytės nuotr. Kairėje – visos projekto sumanytojos – Indrė Kručaitė, Agnė Papievytė ir Giedrė Valavičiūtė, dešinėje – pirmąja serijos heroje tapo Indrė. Agnės Papievytės nuotr.

Indrė Kručaitė, Agnė Papievytė ir Giedrė Valavičiūtė ėmėsi prasmingo bei socialiai jautraus projekto – prieš kelias dienas buvo pristatytas pirmasis vaizdo įrašas „Aš noriu sužinoti daugiau apie tave“. Jame atvirai savo istoriją, nusimetant ir savo rūbų sluoksnius, pasakoja viena projekto bendraautorių Indrė, nuo vaikystės turinti negalią ir dėvinti kojos protezą. Tokių istorijų, kuomet herojai prieš kameras apnuogins savo jausmus, autorės žada ne vieną.

 

Apie savo negalią Indrė pradėjo viešai kalbėti tik prieš trejus metus. Iki tol tai slėpė po tankiais drabužių ir apsimetinėjimo sluoksniais, nes bijojo būti nesuprasta, išjuokta. Mergina vaizdo įraše atvirai pasakoja, kad net tokie visiems savaime suprantami dalykai, kaip maudymasis ežere ar deginimasis paplūdimyje, jai kėlė didžiulį stresą, o geriausias metų laikas jai visada būdavo žiema, kuomet be pasiteisinimų galėjai slėpti savo negalią po storu rūbu sluoksniu.

Bėgant metams viduje susikaupęs skausmas ir nepilnavertiškumo jausmas pradėjo užimti didžiąją dienos dalį. Po ilgo slapstymosi ir savęs menkinimo, Indrė šiandien viešai pasakoja savo gyvenimo istoriją. Jos tikslas – ne tik parodyti, kad žmogus su negalia yra pilnavertis, bet ir didinti tokių žmonių matomumą.

Kaip prisipažįsta viena iniciatyvos autorių gargždiškė fotografė Agnė, ji ir pati turėjo vidinių konfliktų dėl savo kūno, gebėjimų, jautrumo ir kitoniškumo.

„Pirmojo karantino metu, priverstinai grįžusi iš kelionės ir užsidariusi saviizoliacijai, pasinėriau į ieškojimus, kaip labiau susigyventi su savimi. Tuo pat metu atradau „Style Like U“ platformos „What's Underneath“ serijas, kurias žiūrėjau vieną po kitos. Įsikvėpusi vaikščiojau pušynais pajūriu ir tyliai pradėjau svajoti, kad norėčiau kažką panašaus padaryti Lietuvai. Po keleto mėnesių gavau žinutę iš dar tuomet nepažįstamos Indrės su labai panašiomis mintimis. Visai netikėtai prie mūsų prisijungė Giedrė ir šiandien jau galiu pasidalinti pirmąja naujo projekto serija“, – iniciatyvos atsiradimo istoriją pasakojo Agnė.

Projekto autorės teigia, kad medijose transliuojami tobulo gyvenimo modeliai ir normos dažnai prasilenkia su daug įvairesne realybe. Daugelis žmonių emociškai ir fiziškai kenčia neatitikdami tam tikrų vaizduojamų „standartų“. Anot tyrimų, žiniasklaidoje matydami istorijas, su kuriomis galime tapatintis, esame linkę lengviau priimti patys save.

Vaizdo įrašų tikslas – suteikti platformą žmonių įvairovei: pažinti jų skirtingumą, priimti kiekvieno unikalumą ir mokytis iš jų patirties.

„Ateityje planuojama paliesti seksualumo, ligų, kūno priėmimo ir įvairias gyvenimo būdo temas, – atskleidžia Agnė, pridurdama, kad ir joms, projekto kūrėjoms, įdomu pažinti ir sužinoti apie šalia gyvenančias realias asmenybes, kurios nebijo būti savimi. – Tikime, kad atvirumas įkvepia ir išlaisvina.“

Agnė atskleidžia, kad herojų paieškos pirmiausia vyksta artimoje aplinkoje, tačiau paleidus pirmąją seriją, jau gauta žinučių iš norinčių kalbėti.

„Svarbiausia, kad žmonės patys būtų pasiruošę atvirai dalintis savo išgyvenimais ir patirtimi. Mums įdomu sužinoti daugiau apie tuos, kurie jautėsi atstumti, nepritapę, išjuokiami dėl to, kokie yra. Esame atviros įvairiems žmonėms, todėl laukiame žinučių apie tokius el. paštu “, – kviečia „Aš noriu sužinoti daugiau apie tave“ kūrėjos.

Kaip pačios teigia, naujas projekto serijas stengsis išleisti kaip įmanoma dažniau ir tikisi, kad tam nesutrukdys nauji karantino ribojimai.

 

Pirmoji „Aš noriu sužinoti daugiau apie tave“ serija:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 313 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,