Mano Gargždai



Sužinoję apie namuose deginamas atliekas, nedelskite – praneškite aplinkosaugininkams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Įpusėjus žiemai, Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad individualius namus galima šildyti tik aplinkos neteršiančiu ir pavojaus žmogaus sveikatai nekeliančiu kuru. Kartu pareigūnai įspėja: jei kūrenama draudžiamomis medžiagomis, gresia bauda.

 

„Žiemą užterštumas ypač padidėja individualių namų rajonuose, nes kai kurie gyventojai patalpas šildo bet kuo: pradedant plastiko pakuotėmis, senais baldais ir baigiant cheminėmis medžiagomis apdorotais bėgiais. Taip elgdamiesi žmonės teršia ne tik orą, bet ir gruntinius vandenis. Tačiau nepamirškime – užterštas oras kenkia mūsų pačių ir artimiausių žmonių sveikatai“, – sako Aplinkos apsaugos departamento vadovė Olga Vėbrienė.

Deginamos atliekos labai teršia orą, tad žmonės, kūrendami draudžiamomis medžiagomis, ypač kenkia savo sveikatai. Be to, aplinkiniai jaučia nemalonų kvapą, galintį sukelti ne tik kosulį, bet ilgainiui ir rimtesnes kvėpavimo takų ligas. Taigi jokiu būdu negalima deginti pramoninių ir buitinių atliekų, tarkim, drabužių, avalynės, baldų, langų rėmų, plastikinių daiktų, atliekų, apdorotų lakais, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis, padangų likučių ir pan.

Reikia nepamiršti, kad aplinką gali teršti ir likę pelenai. Vis dėlto yra žmonių, pelenus išbarstančių prie savo namų, sode, darže. Departamento pareigūnai atkreipia dėmesį, kad pelenuose, likusiuose sudeginus draudžiamas medžiagas, yra išsiskyrusių žmogui ir aplinkai kenksmingų junginių. Pelenus išbarsčius, šie junginiai įsiskverbia į dirvožemį, iš ten gali patekti į gruntinius vandenis.

Didžiausia žala aplinkai ir žmonių sveikatai daroma deginant alyvą – deja, šio draudimo nepaiso kai kurios komercine veikla užsiimančios įmonės, pvz., automobilių remonto dirbtuvės. Deginant alyvos atliekas, į orą patenka sunkiųjų metalų, kurių didelė koncentracija gali sukelti kvėpavimo ir odos ligas. Nusėdusios ant žemės sunkiųjų metalų dalelės užteršia dirvą, paskui ir gruntinį vandenį.

Aplinkosaugininkai informuoja, kad už atliekų deginimą, kai teršiamas oras, asmenims taikoma bauda nuo 60 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 170 iki 1170 eurų.

Pakartotinai padaryti nusižengimai užtraukia baudą asmenims nuo 270 iki 12 00 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 500 iki 3 000 eurų.

Pamatę, kad kažkas namuose degina atliekas, nedelskite – skambinkite telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 527 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,