Mano Gargždai



Administracijos direktoriui nuleista kartelė: pakaks 1-erių metų vadovaujamo darbo patirties

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nors naujos valdančiosios daugumos atstovai viešai nepareiškė, kad patirties sumažinimo kartelė nuleista dėl Justo Ruškio, būtent tokias užmačias įžvelgė opozicijoje esantys Tarybos nariai. Klaipėdos r. sav. nuotr. Nors naujos valdančiosios daugumos atstovai viešai nepareiškė, kad patirties sumažinimo kartelė nuleista dėl Justo Ruškio, būtent tokias užmačias įžvelgė opozicijoje esantys Tarybos nariai. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Šiandien vykusiame nuotoliniame Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos posėdyje ir vėl netrūko politinių aistrų. Vienas tokių diskusijas kėlusių klausimų – dėl Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir administracijos direktoriaus pavaduotojų pareigybių aprašymų tvirtinimo. Tiksliau – dėl siūlymo sumažinti administracijos direktoriaus vadovaujamo darbo patirties trukmę nuo 3-ejų iki 1-erių metų. Apie tai, kad reikalavimo pakeitimas taikomas naujai valdančiosios daugumos į administracijos vadovus numatytam Justui Ruškiui, kalbėjo opozicijos atstovai.

 

Klausimas nevienareikšmiškų vertinimų susilaukė jau praėjusią savaitę vykusiuose komitetų posėdžiuose. Pavyzdžiui, Ekonomikos ir biudžeto komitetas (pirmininkas Nerijus Galvanauskas) siūlė įrašyti 0 metų patirtį, Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetas (pirmininkas Jonas Dumašius) bei Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komitetas (pirmininkas Vytautas Butkus) siūlė reikalavimą dėl patirties išvis išbraukti iš pareigybės aprašymo.

Švietimo ir sporto komitetas (pirmininkas Vaclovas Macijauskas) siūlė palikti reikalavimą tokį, koks yra – palikti ne mažiau nei 3 metų vadovaujamo darbo patirtį.

„Kam reikalinga darbo patirtis, ateinat į darbą? Kad sugebėtum padaryti ir prisiimti atsakomybę. Siūlome, kad 77 mln. eurų biudžetą valdysiantis direktorius ateitų be patirties. Yra tokių savivaldybių, vienas iš atvejų – Pagėgių savivaldybė, bet jos biudžetas – 11 mln. eurų. Tai mums bent 7-erių metų patirtį reikėtų turėti. Suprantu, kad teisės akto pakeitimas taikomas konkrečiam asmeniui, pripažįstu kaip vadovą Justą, viskas yra gerai, bet kaip galima valdyti didžiulę įstaigą, neturint visiškai darbo patirties?“, – posėdyje klausė Tarybos narys, frakcijos „Bendra“ pirmininkas Vaclovas Macijauskas.

Jis teiravosi, kodėl liberalai nori visą atsakomybę užkrauti nepatyrusiam žmogui, kuris gali daryti klaidų. Tarybos narys siūlė atsakomybės imtis ir į administracijos direktorius eiti labiau patyrusiems Nerijui Galvanauskui ar Audronei Balnionienei.

 

Kas pasiūlė tokį sprendimo projektą?

Didžiausias rebusas Tarybos posėdyje buvo sprendžiamas dėl to, kas parengė ir teikė tokius pareigybių nuostatų pakeitimus bei kas pasiūlė įrašyti tik vienerių metų vadovaujamo darbo patirtį.

„Pagal įstatymą, pareigybių aprašyme buvo trys metai. Teisę keitimui turi administracijos direktorius arba frakcijos, komitetai. Kas pasiūlė iš 3-ejų keisti į vienerius metus? Kas pasinaudojo teise?“, – klausė Tarybos narys Sigitas Karbauskas.

Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Vaidotas Jasas aiškino, kad sprendimo projekto rengėjas yra jų skyrius: „Pasiūlymą teikia meras, merui tokį siūlymą pateikė mūsų skyrius. Jis nepritarė tokiam siūlymui, bet nusprendė teikti svarstyti Tarybai.“

Meras Bronius Markauskas sakė, kad jis nėra sprendimo projekto rengimo iniciatorius.

„Čia yra ne vien apie reikalavimą darbo patirčiai, pasikeitus įstatymui nuo balandžio 1 d., turėjome tam tikrus pakeitimus daryti“, – replikavo meras.

V. Macijauskas atvirai klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininko N. Galvanausko, ar tikrai ta 1-erių metų patirtis nėra pritaikyta J. Ruškiui.

Atsakinėdamas N. Galvanauskas minėjo, kad visi anksčiau ėję Klaipėdos rajono administracijos direktoriaus pareigas buvo priimti be patirties reikalavimų: „Tiek A. Bogdanovas, tiek S. Karbauskas, tiek Č. Banevičius, tiek aš. Tik priėmus A. Bogdanovą buvo pakoreguotas pareigybės aprašymas, įtraukiant patirties reikalavimą.“

Jo teiginius patvirtino ir Savivaldybės teisininkas V. Jasas, primindamas, kad pareigybių aprašymo rengimo metodika, įtraukiant 3 metų darbo patirtį, buvo pakeista tik 2020 m. liepos 1 d., o iki tol vadovaujamo darbo patirtis Administracijos vadovui nebuvo būtina.

„Kuriam kartu“ frakcijos narys Viktoras Kura prašė atskleisti, kas pateikė tokį siūlymą: „Jeigu dabar išsisukinėja, meluoja, kaip ta valdančioji dauguma galės dirbti toliau, reikia aiškumo, kokia frakcija pateikė?“

 

Dėl teisinių neatitikčių – nulinė patirtis pakito į metų

Pirmiausia buvo balsuojama dėl klausimo atidėjimo, kurį pasiūlė Raimondas Simonavičius. Pastarajam politikai nepritarė.

Toliau diskutuojant posėdyje paaiškėjo, kad komitetų siūlymai įrašyti nulinę patirtį, galimai prieštarauja metodikai, mat pagal ją būtina įrašyti arba darbo patirtį arba užsienio kalbų mokėjimą tam tikru lygiu.

Nepritarti sprendimo projektui siūlė opozicijos atstovai.

„Merui nereikia vadovaujamos patirties, jis yra renkamas, o direktorius yra skiriamas. Todėl turime prisiimti atsakomybę, kad vadovautų rajonui kiek įmanoma geriau, susitvarkytų su užduotimis, vadovautų kolektyvui, nebūtų destrukcijų, mobingo situacijų. Siūlau palikti 3 metų, gal net 4 metų, net maksimalią vadovavimo patirtį. Tegul būna bent skyriui vadovavęs. Negalime padaryti nulinės patirties, kaip 7 tūkst. gyventojų turinti Pagėgių savivaldybė“, – balsavimo motyvą išsakė Loreta Piaulokaitė-Motuzienė.

„Keturias kadencijas vadovai buvo skiriami be patirties, vienintelis reikalavimas – aukštasis išsilavinimas. Kreipia kritiką į Justą, niekas nepasakė, kad jis nekompetentingas, nemotyvuotas ar dar kažkoks. Džiaugiuosi, kad tokie kaip J. Ruškys ir Vytautas Butkus dalyvauja politikoje. Galėjau ir aš nedalyvauti, nes neatitikau patirties 2011 metais, tik 18 mėnesių patirtį turėjau. Džiaugiuosi, kad buvau priimtas. <...> Veidmainiški tie pasiūlymai, gal įdėkime magistro reikalavimą, kaip numatyta rekomendacijose, ir tik Justas, ir Loreta galės būti. Ar tu Justai musę užmušei? Nėra prie ko prisikabinti. Justas turi beveik 2 metų patirtį, džiaukimės, kad tokie žmonės Y, Z karta dalyvauja politikoje. Vienintelis savivaldybės vadovas, gimęs nepriklausomoje Lietuvoje. Vertinkime, kad jaunimas ateina ir siekia karjerų ir nori pakeisti viešąjį gyvenimą. Bandome prisikabinti, kad nėra patirties. Kas ta patirtis – kai vadovauji „UAB“ su 2–3 žmonėmis, tai nėra vadovavimas 2000 žmonių organizacijai“, – priešingą poziciją dėstė N. Galvanauskas.

R. Simonavičius replikavo, kad dabar jau aišku, kad reikalavimas yra taikomas J. Ruškiui: „Juokinga, kai pareiginius reikalavimus taikome prie asmens.“

Socialdemokratė Ligita Liutikienė pastebėjo, kad J. Ruškys patirties turi, tad esą reikalavimai nėra taikomi jam. Tą patį paantrino Audronė Balnionienė, pridurdama, kad J. Ruškys turi dviejų metų vadovaujamo darbo patirtį.

„Prašau pagarbos rinkėjui, rajono gyventojams, tiems, kurie pasitiki. Nė vienos įmonės vadovas nepriima į įstaigą, kai neturi patirties. Nulinė patirtis yra pasityčiojimas iš rajono gyventojų“, – kalbėjo V. Macijauskas.

N. Galvanauskas minėjo, kad nei S. Karbauskas, nei A. Bogdanovas neturėjo 2 metų vadovaujamo darbo patirties administracijoje.

Meras replikavo, kad buvęs Administracijos direktorius A. Bogdanovas turėjo 10 metų vadovaujamo darbo patirties, S. Karbauskas sakė, kad jo vadovaujamo darbo stažas siekia ir 30 metų.

Konservatorių atstovė Rasa Linkienė sakė: „Noriu priminti S. Jobso istoriją, kuri rodo, kad sugebame prikelti mirštančias įmones be jokios patirties.“

Galiausiai buvo balsuojama pagal sprendimo projektą – kad administracijos direktoriui būtų būtina 1-erių metų vadovaujamo darbo patirtis pritarė 16 Tarybos narių iš 26-ių dalyvavusių posėdyje.

 

Po balsavimo – kandžios replikos

Po balsavimo progos replikuoti nepraleido konservatorius Alfredas Šiaulys, mesdamas akmenį į mero daržą: „Man susidaro vaizdas, kad posėdį vedate ne Jūs, bet kažkoks Tarybos narys. Siūlau vesti, o neperleisti, kol kas – Jūs dar meras.“

Meras sarkastiškai dėkojo: „Ačiū už pasitikėjimą, bent kol kas.“

L. Piaulokaitė-Motuzienė linkėjo, kad J. Ruškio neištiktų N. Galvanausko likimas, kuris Administracijos direktoriumi, kaip pats sakė, neturėdamas patirties, buvo kelis mėnesius.

S. Karbauskas dėkojo, kad Tarybos nariai atsipeikėjo, išgirdo juristo išaiškinimą ir nebalsavo nuliniam patirties reikalavimui.

„Nors vienus metus paliko, per komitetus ėjo su nuliu, Ligita – už nugaros su teatru, tai čia geresnis teatras“, – emocijomis po balsavimo pasidalino opozicijos atstovas S. Karbauskas.

Jo bendrapartietis V. Kura taip pat įgėlė N. Galvanauskui, primindamas istoriją apie 2 mln. litų netektį dėl „Snoro“ banko griūties.

„Turėjome direktorių be patirties, dviejų milijonų litų neatgavome. Čia buvo direktorius be patirties“, – komentavo V. Kura.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 334 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,