Mano Gargždai



Miško šventėje – tradicijos, bendrystė ir gražios iniciatyvos (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Miško šventė Lapiuose. Vitalijos Vaserės nuotr. Miško šventė Lapiuose. Vitalijos Vaserės nuotr.

Tradicinė Miško šventė Lapiuose vyko neįprastą dieną – rugpjūčio 13-ąją, ir dar penktadienį. Kaip pavyks, kaip seksis, knietėjo ne vienam. Bet šventė vyko ramiai, gražiai, kultūringai. Tik organizatoriai – Vėžaičių kultūros centro (VKC) Lapių skyriaus renginių organizatorė Laima Karbauskienė ir vedėja Vilija Lukauskienė žino, kur ir kaip, liaudiškai tariant, „velnias koją kišo“. Bet žiūrovai to nė nepastebėjo.

 

Nors tradicinė šventė kartais ir sulaukdavo gausesnio dalyvių skaičiaus, tačiau geros nuotaikos netrūko. Pasimelsti į jaukų parko kampelį atėjo gražus būrelis tikinčiųjų, įvyko Žolinės šv. Mišios.

Po jų buvo pašventinta sopulingosios Marijos skulptūra, kurią sukūrė ir kaimui padovanojo iš Lapių kilę liaudies meistrai Aurimas ir Adomas Mineikiai. Jos atkūrimo istoriją papasakojo senbuvė kaimo gyventoja ir skulptorių mama – Virginija Mineikienė. Skulptūra buvo dingusi iš Greičiūnų kaimo koplytėlės 2019 metais, kai visoje Lietuvoje siautėjo tokių skulptūrėlių iš koplyčių vagys. Iš naujo atkurta ir pašventinta sopulingosios Marijos skulptūra netrukus bus patalpinta į sutvarkytą koplyčią, kur saugos mūsų tėvų, senelių ir prosenelių atminimą, globos visų Lapių ir aplinkinių kaimų gyventojus per darbus, per derliaus nuėmimą, per šventes, kvies ramiai pabūti, pasimelsti, pamąstyti.

Prie mokyklos puoselėjamo bendruomenės parko įvairios erdvės jau atranda savo paskirtį: didžiojoje aikštėje vyksta koncertas, ramiojoje ir šventojoje vietoje prie koplytėlės – šv. Mišios ir kiti ramūs renginiai, poilsio erdvėje galima pailsėti, pakalbėti, nusifotografuoti prie ką tik šiai šventei sukurtos nuostabios, stilizuotos koplytėlės, parko prieigoje – vaikų „siutimo“ ir suaugusiųjų treniruoklių aikštelė, kneipo takas, pakraštėlyje prie senųjų liepų kuriasi ir dirba prekybininkai, erdvėje, kur didžiausias pavėsis (beveik sode) – įsikuria medžiotojų būrelis „Žvelsa“, kuris visus norinčius vaišina tradicine „šiurpa“.

Taip buvo ir šį kartą: trumpas, bet taiklus Vėžaičių seniūnijos seniūno Alvydo Mockaus pasveikinimas; žaidimai; apdovanojimai; batutas; gardi „šiurpa“; tikri sveikuoliai, ir ne tik, prekybininkai; stilizuota koplytėlė, kurios medinę konstrukciją sukūrė Gediminas Juozapaitis, o šiaudais apipynė darbščiosios Lapių bendruomenės moterys.

Visi koncertavę dalyviai kūrė puikią nuotaiką. Buvo galima pasiklausyti Monikutės iš Vėžaičių, gėrėtis Lapių mokyklos vaikų šokių kolektyvo pasirodymu, užburiančiais VKC moterų vokalinio ansamblio „Melodija“, Lapių mokyklos vokalinio ansamblio „Obelėlė“ balsais, nuostabiu Lauros iš Raguviškių koncertu.

Profesionalioji Asta Pilypaitė, kaip pati sakė, šiame Lapių dvaro parke pajutusi labai gerą aurą, dainavo ir bendravo iš visos širdies. Gyvo garso grupė „Dreams“ buvo gal ne visų suprasta, vyresniesiems pasirodė per tranki, tačiau jaunimas šėlo.

Šventės metu buvo pagerbti gražiausių sodybų šeimininkai, kurie jau daugelį metų puošia savo sodybas, džiugindami ne tik save, bet ir kitus: Laima Jankauskienė, Vytautas ir Eugenija Birutė Bartkai, Danutė ir Bronislavas Butkai, Virginija ir Zigmantas Mineikiai, Renata ir Rolandas Saudargai. Jiems buvo įteikti nuotraukų koliažai su jų puoselėjamų sodybų nuotraukomis.

 

Renginio akimirkos – Vitalijos Vaserės ir Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 248 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,