Mano Gargždai



Tapybos studijos „Aureart“ parodos „Laisvė tapyti“ atidarymas Gargždų krašto muziejuje: skambėjo aplodismentai, padėkos ir vaikų juokas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lauros Jankutės nuotr. Lauros Jankutės nuotr.

Ketvirtadienio vakarą pasinerti į spalvų, formų ir nuotaikų žaismą kvietė Gargždų krašto muziejus – ten įvyko „Aureart“ studijos parodos „Laisvė tapyti“ pristatymas. Aplodismentai ir sveikinimai skambėjo ne tik parodos kūrėjams ir renginio dalyviams, bet ir studijai „Aureart“, buriančiai tapybos mylėtojus – ji šiais metais mini trejų metų sukaktį.

 

„Tai yra mūsų antroji tokio formato kūrėjų paroda, pirmąją turėjome prieš du metus, bet galiu pasidžiaugti, kad šiemet parodos kūrėjais tapo daug daugiau vaikų“, – portalui „Mano Gargždai“ pasakoja „Aureart“ tapybos studijos įkūrėja Aurelija Valutytė.

Parodoje „Laisvė tapyti“ dalyvavo įvairaus amžiaus kūrėjai – nuo darželinuko iki senjoro, o vaikams buvo skirta užduotis patiems pasirinkti iš savo darbų, ką jie nori eksponuoti. Vadovė A. Valutytė atvirauja, kad ją nustebino vaikų darbų pasirinkimas – jos teigimu, rinkdamiesi jie išties labai rėmėsi savo jausmais, piešimo procesu ir tuo, ką tas piešinys transliuoja pirmiausia jiems.

Vakaro pradžioje pasitiko ir vėliau nuoširdų pokalbį su tapybos studijos įkūrėja palydėjo jautrūs, šiluma alsuojantys Gargždų muzikos mokyklos mokinių, Anės Birbalaitės ir Deinestos Kerpaitės, balsai. Pasibaigus kūriniams, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė sveikinosi su visais susirinkusiais: „Labai džiugu, kad startuojant tam melancholiškam rudeniui, kuris yra geriausias menininkas gamtoje, kuris netrukus parką nudažys įvairiausiomis spalvomis, yra ko pasimokyti iš mūsų parodos dalyvių...“

Renginyje svečiavosi ir Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Ligita Liutikienė bei administracijos direktoriaus pavaduotojas Vytautas Butkus.

„Mes čia atėjome pajusti laisvę, pasidžiaugti jūsų kūryba ir esame dėkingi už tokią galimybę“, – kalbėjo L. Liutikienė, o prie padėkos prisidėjo ir V. Butkus: „Labai džiugu, kad mūsų mieste yra žmonių, turinčių gilią meninę gyslelę ir nebijančių pasidalinti ja su mumis. Labai ačiū už šią parodą visiems prisidėjusiems ir ypač tiems, kurie džiugina mus savo darbais“.

Parodos ir jos pavadinimo „Laisvė tapyti“ gimimas

„Šiandieniniame kontekste labiau nei bet kada yra branginama mūsų laisvė. Šį pavasarį studijoje lankėsi ukrainiečių vaikai ir mane apėmė toks jausmas, kad turime daug galimybių šiuo metu daryti tai, ką mes norime daryti: kurti, tapyti ir kitaip reikšti save, dėl to ir kilo tokia pavadinimo mintis“, – teigia A. Valutytė, pabrėždama, kad studijoje nuolat plevena laisvė kurti, nėra nurodymų kaip ir ką daryti.

Studijos įkūrimas

Apie nuosavą studiją įkūrėja Aurelija sako galvojusi jau studijų metais – svajojo turėti savo erdvę, kurioje galėtų ir pati kurti, ir suteikti galimybę tapyboje atrasti save kitiems. Menininkės teigimu, tam, kad kurtum, tapytum, nebūtina turėti meninę gyslelę – tai yra kiekvieno žmogaus asmeninė jausmų terapija.

„Aureart“ yra sename pastate įsikūrusi tapybos studija Gargžduose, stovinti priešais vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrą. Užsiėmimai čia vyksta nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, taip pat ir sekmadienius žmonės čia noriai leidžia tapydami.

Apie studijos lankytojus

Studijos duris praveria ir jau namuose bandę tapyti, ir visai nesilietę prie teptuko kūrėjai.

Pirmieji studijos lankytojai, anot įkūrėjos, buvo suaugę žmonės, tačiau pamažu atsirado mažųjų susidomėjimas: šiandien yra vaikų, kurie kartu su suaugusiais, jau trečius metus save reiškia „Aureart“ studijoje.

„Paskutinėse pamokose viena iš mano dalyvių, Jolanta, tapė paveikslą, kuriame matome balandį, pasileidusį į laisvę – jis itin tiksliai atvaizdavo parodos tematiką, pavadinimą ir jausmą – šis kūrinys ir tapo parodos reklaminiu plakatu.

Visiems kūrėjams parodos metu buvo įteiktos dovanėlės nuo mokytojos Aurelijos: „Labai norėčiau padėkoti visiems, o ypač mažiausiems, kad sutikote dalyvauti, patys rinkotės savo darbelius, nešėt, galvojot pavadinimus. Noriu, kad dovanėlės jums simbolizuotų mano studiją, todėl įteikiu spalvotus pieštukus, dažus, teptukus“.

Padėka mokytojai skambėjo ir iš vyriausių parodos dalyvių: „Tarp tokių nedidelių vaikučių patekome ir mes su vyru. Buvo vyro gimtadienis ir dukra suorganizavo dovaną į dailės studiją, nuo tada ir prasidėjo mūsų piešimai. Ačiū direktorei ir ačiū studijos vadovei už tai, kad šiltai mus priėmėte, pamokėte“, – parodos metu kalbėjo moteris.

Gargždų krašto muziejaus direktorė S. Bučnytė sveikino studiją „Aureart“ viso muziejaus vardu: „Su nuostabios parodos atidarymu, su jūsų kūrybos atradimais, kuriuos mums šiandien rodote – išties, mes esame nustebę, kokio lygio menininkai gyvena Klaipėdos rajone ir tikimės, kad jie skleisis, tapys, toliau kurs ne tik sau, bet ir miestui, rajonui“.

Ruošdama parodą A. Valutytė labai nerimavo: ar lankytojams patiks, ar kūrėjams derės, kaip sukabinti ir eksponuojami jų darbai, buvo diskutuota apie pačias smulkiausias detales, bet svečių ir kūrėjų šypsenos parodė, kad viskas pavyko puikiai, o piešiniai pasiekė kiekvieno širdį. Dalyviai ir svečiai buvo maloniai kviečiami apžiūrėti kūrinius, užduoti klausimus jų kūrėjams, fotografuotis bei vaišintis saldžiais skanėstais.

Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo 30 d., Gargždų krašto muziejus bei studijos „Aureart“ kūrėjai maloniai kviečia apsilankyti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 330 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,