Mano Gargždai



Pavasaris – švaros metas: kaip atsikratyti atliekomis ir nepridaryti bėdų aplinkai?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Pavasaris ir gražiausia šio metų tarpsnio šventė – Velykos – nuo seno siejami su švara. Šiltėjant orams daugelis ryžtasi iškuopti plika akimi nematomus namų kampus, išmesti nebenaudojamus daiktus, o yra ir tokių, kurie pavasarį kimba į remontų darbus – kaip tai padaryti nepakenkiant aplinkai?

 

Pasak atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ Klaipėdos padalinio vadovės Neringos Jasaitės, tvarkymo sezoną dažnai galima pastebėti ir surenkant atliekas iš konteinerių. Specialistė patikslino, kad šiuo metu atliekų kiekis labiausiai padidėjęs stambiagabaričių atliekų aikštelėse, kuriose atsiduria baldai, buitinė technika, statybų likučiai, elektronika, tekstilės gaminiai.

Būtent pastarieji yra bene dažniausia sezoninė atlieka – žmonės peržvelgia savo rūbų spintas, nori jas paruošti pavasariui. Tiesa, drabužiai gali būti pristatomi ne tik į aikšteles, bet ir tekstilės atliekoms pritaikytus konteinerius. N. Jasaitė atkreipia dėmesį, kad į tekstilės konteinerius turėtų būti metamos tinkamai sutvarkytos atliekos. „Čia  turėtų būti metami tokie daiktai, kuriuos dar galima panaudoti, apsivilkti, apsiauti. Puiku, jei tekstilės atliekos būna supakuojamos, taip jos apsaugomos nuo aplinkos poveikio ar išmesto nešvaraus drabužio“, – pastebi ji.

 

Auksinė atliekų tvarkymo taisyklė

Nors vietų, kur galima išmesti įvairaus tipo atliekas, rodos, netrūksta, iki šiol daugelis kartais pamiršta svarbiausias atliekų tvarkymo taisykles. Pavyzdžiui, atsikratydami atliekų žmonės jų neištuština ar nesivargina rūšiuoti – atliekas meta į pirmus po ranka pasitaikiusius konteinerius.

Ši tendencija pastebima, kai žmonės ima tvarkyti savo namų rūsius ir tuštinti nesuvartotas uogienes ar konservuotus produktus – juos įprastai rekomenduojama suvartoti per metus. „Suvalgius stiklainyje esančią uogienę ar džemą jį reikėtų išvalyti. Išvalyta stiklinė tara metama į stiklo konteinerį. Nepanaudotą stiklainio turinį galima kompostuoti, tačiau jokiu būdu į stiklo konteinerį negalima mesti pilnos pakuotės“, – tęsė „Ekonovus“ Klaipėdos padalinio vadovė.

Pakuotės, kuriose dar yra likę likučių negali būti metamos į antrinių žaliavų konteinerius, nes jos ne tik negali būti perdirbamos, bet ir gali užteršti teisingai išrūšiuotas atliekas.

Dar daugiau problemų kyla, kai šiukšlės atsiduria gamtoje. Elektronikos atliekos irdamos išskiria pavojingas medžiagas, kurios apnuodija vandenį, orą, dirvožemį. Viena pavojingiausių atliekų laikomas plastikas nykdamas taip pat pažeidžia žemės dirvą, pridaro daugybę žalos vandens gyviams. Vandenyje atsidūręs plastikas skyla į daugybę mažų plastiko dalelių, kurios, patekusios į žuvų ar paukščių organizmus, gali pasiekti ir žmogaus kūną.

Tiesa, nebereikalingus daiktus galima ne tik išmesti – dar geriau, kai jais galima pasidalinti. Pastebima, kad uostamiestyje ir jo apylinkėse itin pasiteisino atliekų dalijimosi projektas, kurio tikslas – dalintis geros būklės daiktais.

„Apskritai džiaugiuosi, jog yra žmonių, kurie tikrai atsakingai žvelgia į tvarumą ir šiukšlių rūšiavimo atžvilgiu elgiasi atsakingai. Nors pasitaiko visko, situacija Lietuvoje tikrai gerėja“, – užbaigia N. Jasaitė.

 

10 patarimų pavasario tvarkai:

  1. Peržvelkite spintos lentynas – nebedėvimus drabužius išmeskite į tekstilės konteinerius, padovanokite artimiesiems, parduokite drabužių mainų platformose ar paverskite šluostėmis.
  2. Nebenaudojamus baldus pristatykite į stambiagabarites atliekų aikšteles.
  3. Peržvelkite praėjusios vasaros kosmetiką ir pasibaigusio galiojimo priemones tinkamai išmeskite.
  4. Tvarkydami namų aplinką, tinkamai pasirūpinkite žaliomis atliekomis – jas kompostuokite ar pristatykite į žaliųjų atliekų konteinerius.
  5. Peržvelkite praėjusiais metais konservuotas, užšaldytas ar sudžiovintas gėrybes ir pasistenkite suvartoti iki naujo sezono.
  6. Planuodami generalinę namų tvarką pirmenybę teikite ekologiškoms ar namuose pasigamintoms valymo priemonėms.
  7. Prieš planuodami naujo sezono pirkinius, apgalvokite, ar tikrai jums reikia kažko naujo, reikiamų daiktų pasidairykite antrų rankų parduotuvėse ar platformose.
  8. Nusprendę pakeisti namų baldus, pagalvokite, kur galėtumėte pritaikyti senuosius, juo padovanokite ar atnaujinkite.
  9. Nebetinkamus dėvėti drabužius paverskite pirkinių krepšeliais.
  10. Įsivyravus pavasariškiems orams, išplaukite arba išvėdinkite savo namų tekstilę (kilimus, lovatieses, antklodes ir pan.)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 284 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,