Mano Gargždai



Įspūdžiai iš Lietuvos moksleivių „Žaibo“ pirmenybių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Zigmo Bitino nuotr. Zigmo Bitino nuotr.

Rugsėjo 8 d. Jonavos sporto arenoje kovoti dėl moksleivių šachmatų „Žaibo“ geriausiųjų iš visos Lietuvos susirinko 241 šachmatininkas. Visose amžiaus grupėse – nuo aštuonmečių (2016 metų gimimo ir jaunesnių) iki aštuoniolikamečių (2006–2007 m. gim.), tiek vaikų, tiek jaunučių–jaunių kategorijose virė aršios kovos. Buvo atskiros vaikinų ir merginų įskaitos. O žaidžiama buvo trijuose turnyruose vienu metu – U10, U14 ir U18. Tarp visų dalyvių buvo ir gausi Klaipėdos rajono BĮ Sporto centro delegacija – 28 patys pajėgiausieji, kurių nemaža dalis buvo laikomi kaip realūs pretendentai kovoti dėl aukštų, gal net prizinių vietų.

 

U10 turnyre (su M08, B08, M10 ir B10 atskiromis įskaitomis) susirinko kovoti 89 patys mažiausieji, nuo penkiamečių iki dešimtmečių. Šiame bendrame turnyre buvo 8 mūsiškiai. Aukščiausią vietą turnyre iškovojo Norbertas Šatkus – 6,5 taško iš 11 galimų, 29-toji vieta (17 vieta tarp 41 dalyvio B10 grupėje). Norbertas žaidė stabiliai, nuolat balansuodamas apie 10–15 lentas, tenai panašiai jis ir turėjo būti pagal dalyvių turimus reitingus ir žaidimo lygį. Visiškai netoli Norberto buvo mūsų pati mažiausia iš mergaičių – Adelė Zonytė. Ji surinko 6 taškus, buvo bendroje rikiuotėje 35-toje vietoje, o tarp M08 antra. Buvo momentų, kada Adelė buvo priartėjusi prie lyderių lentų, bet tenai ilgai neužsibuvo, truputėlį nusileido žemyn. Bet to užteko, kad iškovotų M08 antrąją vietą.

M08 nugalėtojų pakyla. Pirmoji iš kairės Adelė Zonytė. Zigmo Bitino nuotr.

 

Tapdama prizininke, Adelė padarė naują įrašą mūsų mokyklos istorijoje – tais pačiais metais ji susirinko pilną komplektą Lietuvos pirmenybių medalių: standartinių pirmenybių auksą, greitųjų ir „Žaibo“ sidabrą. Adelei dar tik aštuoneri, o ji jau triskart Lietuvos pirmenybių prizininkė! Smagu, ką čia daugiau pridurti... O kur kiti mūsiškiai? 48-toje vietoje (27 vieta B10 grupėje) su 5,5 taško buvo Gabrielius Martinkus. Čia viskas gerai, mūsiškis puikiai kovojo. O štai šalia jo su 5 taškais, vienu iš aukščiausių turnyro koeficientų turėjęs Oskaras Kušlikis (49 vieta turnyre, 28 vieta B10 grupėje) atsidūrė visiškai ne savo vietoje. Iki pietų pertraukos Oskaras grūmėsi šalia pirmųjų lentų, buvo laikomas vienu iš pretendentų į aukščiausias vietas, o štai po pietų jis strimgalviais nugarmėjo žemyn, taškus išbarstydamas vieną po kito. Sakė, „nepaėjo“ žaidimas paskutiniuose turuose. Nieko, reikia mokėti ir pralaimėti. Tikimės, Oskaras dar sugrįš į lyderių kelią, tačiau tai jau bus kituose turnyruose. Viena paguoda – puikiai startavęs ir įveikęs kelis pajėgius reitinginius šachmatininkus, Oskaras susigrąžino savo turėtą reitingą, kuris nuo spalio 1 dienos turėtų būti kažkur apie 1500... Penkis taškus surinko ir kitas mūsų aštuonmetis Jonas Sutkaitis. Jis buvo bendros rikiuotės 56-toje vietoje, o tarp B08 dvyliktas. Puikus Jono pasirodymas... Šioje grupėje dar kovojo septynmetis Viljamas Šatkus – 4 taškai (71 bendroji vieta, 17 vieta tarp B08), Laurynas Petrikauskas – 3,5 taško (80 vieta, 39 vieta tarp B10), Aras Slavinskas – 3,5 taško (81 vieta, 40 vieta tarp B10)... Baigiant šios grupės aprašymą, smagu buvo matyti, kaip prie lyderių lentų ištisai „dirbo“ du aštuonmečiai (Kasparas Puzas iš Kauno bei Benas Bausys iš Vilniaus) ir šešiametis Nikolas Bausys (Vilnius). Jie net artyn prie prizininkų trejeto neprisileido nė vieno dešimtmečio, čia tai bent...

U14 turnyre (su M12, B12, M14 ir B14 atskiromis įskaitomis) susirinko kovoti 86 šachmatininkai. Tarp jų buvo 9 mūsų mokyklos atstovai. Čia mes turėjome rimtų ketinimų kovoti dėl vietų dešimtukuose. Žinoma, visi pirmi žvilgsniai buvo į mūsų šio turnyro lyderį Dominyką Kušlikį. Dominykas šįkart pateisino mūsų viltis, žaidė stabiliai, nuo turnyro pradžios įsitaisė prie lyderių stalų ir tenai išliko iki pat finišo. Likus vienam turui jau buvo aišku, kad B14 grupėje Dominykas su 8,5 taško bus antras. Pagrindinę kovą dėl aukso jis pralaimėjo Jokūbui Dijokui, o dėl kitų B14 vietų kovoje visi jo varžovai buvo „nušluoti“. Taigi, antras mūsų sidabro medalis...

B14 nugalėtojų pakyla. Pirmasis iš kairės Dominykas Kušlikis. Zigmo Bitino nuotr.

 

Vienu metu turnyro lyderių linijoje buvo susirinkę net 6 mūsiškiai: be Dominyko dar Auksė Zonytė, Šarūnas Juknius, Vėjas Čepauskas, Matas Valaika ir Nojus Semenauskas. Čia buvo pats smagiausias momentas. Bet tokia kompanija tenai ilgai neužsibuvo. Tik Šarūnui ir Nojui dantimis įsikandus pavyko išsilaikyti. Na, dar Auksei Zonytei, kiek nukritus, vėl finiše tenai sugrįžus. O štai Vėjas ir Matas finiše ženkliai nusileido žemyn. Galutinės mūsiškių vietos tokios: Šarūno Jukniaus – 15-toji vieta turnyre, 8 vieta B14 grupėje (7 taškai iš 11 galimų prie lentos), Nojaus Semenausko – 16 –toji vieta turnyre, 9 vieta B14 grupėje (7 taškai), Auksės Zonytės – 23-čioji vieta turnyre, M14 ketvirtoji vieta (6,5 taško), Vėjo Čepausko – 39-toji vieta turnyre, B12 tryliktoji vieta (5,5 taško), Mato Valaikos – 43-čioji vieta turnyre, B14 turnyre 16-toji vieta (5,5 taško)... Dar šiame turnyre turėjome Antaną Čechavičių, kuris iš mūsiškių čia buvo jauniausias, bet kovojo pagirtinai. Antanas surinko 5 taškus, buvo bendroje 48-toje turnyro vietoje, o tarp B12 jis 19-toje vietoje. Aleksandras Baranauskas surinko 5 taškus, buvo bendroje 55-toje vietoje, o tarp B14 – 21-oje vietoje. Noja Valaikaitė surinko 4 taškus (75-ta vieta, tarp M12 – 9-ta vieta). Dar verta pažymėti, kad čia mūsiškiai prisirinko nemažai reitingų taškų: Dominykas Kušlikis +109, Nojus Semenauskas +106, Auksė Zonytė +46, Šarūnas Juknius +30.

U18 turnyre (su M16, B16, M18 ir B18 atskiromis įskaitomis) susirinko kovoti 66 šachmatininkai. Tarp dalyvių buvo net 11 mūsiškių (šeštadalis visos Lietuvos). Retas atvejis, kada iš nedidelio provincijos miestelio į pačių vyriausiųjų turnyrą atvyksta toks didelis kiekis ugdytinių. Tik pačių stipriausių šachmatų mokyklų gretose BM16–BM18 ugdytinių lieka tik vienas kitas, patys kantriausi ir atkakliausi, kuriems dar šachmatai netrukdo mokslams ar kitiems gyvenimo siekiams. Mes sugebėjome susiorganizuoti, gausiai atvykti (atkrito tik vienas brangus ir vertas čia būti mūsiškis, bet tai – jau kiti klausimai). Toks masiškumas – kitas smagus momentas mano, kaip trenerio, ilgamečiame darbo procese. Suprantu, ilgai taip nebus. Bet turiu nors mažą akimirką pasimėgauti masiškumu... O ir ne statistais mūsiškiai atvyko pabūti. Čia gi – auksinė karta. Teko šioje grupėje teisėjauti, tai autsaiderių linijose mūsiškiai stengėsi neužsibūti, kiek įmanoma kilti aukštyn. O štai mūsų lyderis Dovydas Spevak nuolat grūmėsi priešakinėse pozicijose, porąkart buvo kluptelėjęs, bet vėl atsitiesė, galop įvykdydamas birželio pradžios pažadą, kad „Žaibe“ rudenį tai tikrai bus ant nugalėtojų pakylos. Tiesa, bronzos medalis B18 grupėje Dovydui atėjo tik paskutinėmis akimirkomis, surinkus 7,5 taško, pagal papildomus rodiklius, be to – paskutiniame ture išplėšus nelengvą pergalę. Tai buvo trečiasis ir paskutinis mūsų vakarykštis medalis.

B18 nugalėtojų pakyla. Trečias iš kairės Dovydas Spevak. Zigmo Bitino nuotr.

 

O ką kiti šiame turnyre? Bendroje rikiuotėje be Dovydo aukščiausiai pakilo Arvydas Žiūra – 6 taškai, 29 vieta, tarp B16 – 14 vieta. Tiesa, šią poziciją Arvydas atkovojo tik gero finišo dėka, viduryje turnyro žaidimas buvo kažkiek pastrigęs. Visai šalia Arvydo buvo Domas Andrijauskas – 5,5 taško, 32 vieta, 16-toji vieta tarp B16. Domas žaidė stabiliai, apie turnyrinės lentelės vidurį. O štai tuoj po Domo likęs Justas Petrusevičius po 5 turų buvo atsidūręs apačioje, po to iškovojo iš eilės 4 pergales, atsidūrė pirmajame dvidešimtuke, bet finiše vėl pralaimėjo. Toks pulsuojantis žaidimas Justui užtikrino vietą per patį lentelės vidurį (5,5 taško, 33 vieta, 17 vieta tarp B16). Dovydas Prelgauskas žaidė tolygiai, gal finiše kiek daugiau pakildamas. Jo sąskaitoje 5,5 taško, 35 vieta, 18 vieta B16 grupėje. Tuoj po Dovydo buvo Danielius Antužis (5 taškai, 36 vieta, 19 vieta B16). Danielius po 6 turų turėjo 4 taškus ir buvo visai arti lyderių. Bet tradiciškai sekė duobė – 4 iš eilės pralaimėjimai – ir mūsiškis jau netoli autsaiderių grupės. Bet pergalė paskutiniame ture ir aukštas turnyrinis koeficientas jį išgelbėjo, pakeliant visiškai šalia tų, kur surinko po pusę taško daugiau. Čia toks jau ne pirmas Danieliaus turnyras, kada šis mėgsta „migruoti“ po visą turnyrinę salę – tai kildamas, tai krisdamas. Manau, tai lemia aštrus jo žaidimo stilius ir jokios baimės rizikai, kai kada nevisai paskaičiuojant. Netoli buvo ir Kernius Balčiūnas – 5 taškai, 40 vieta turnyre, 11 vieta B18 grupėje. Taip pat ir Skirmantas Barbšys – 5 taškai, 44 vieta, 23 vieta B16 grupėje. Iš vaikinų liko nepaminėtas pats vyriausias mūsų dalyvis Dominykas Lavrentjevas. Jam šios „Žaibo“ pirmenybės buvo jau paskutinės jo moksleiviškame amžiuje. Dominykas žaidė ramiai, atsipalaidavęs, žodžiu – mėgavosi buvimu tarp dalyvių. Jo sąskaitoje 4 taškai, 52 vieta turnyre, 13 vieta tarp B18..... Dar turėjome šiame turnyre dvi merginas. Tai jų pasirodymas irgi teigiamas, kaip ir iki šiol visų išvardintų. Jogailė Paliulytė surinko 5 taškus, bendroje įskaitoje buvo 45-toje vietoje, o tarp M18 ji – aukštoje penktoje vietoje. Vytautė Paliulytė – 4 taškai, 56 vieta, tarp M16 aštunta vieta.

Tokia tai šio čempionato apžvalga. Tradiciškai su emociniais epitetais, bet pavaizduota realiai. Viena aišku, mes pasirodėme gerai, buvome aktyvūs, garbingai kovojome. Vadinasi, pagrindinių savybių šachmatai mus jau išmokė – pagarbos varžovams, teisėjams, varžybų organizatoriams ir aplinkai, kuri mus priima ir suteikia galimybę pabūti kartu.

Tradicinė padėka tėveliams, kurie visą laiką buvo aplink, padėjo spręsti problemas. Taip pat administracijai, padėjusiai išspręsti vadybinius klausimus. Sunkus toks formatas, bet ką padarysi. Laimi tie, kurie viską atlaiko...

 

Zigmo Bitino užfiksuotos varžybų akimirkos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 179 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,