Mano Gargždai



Bibliotekininkų vizitas Danijos ir Švedijos bibliotekose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
J. Lankučio viešosios bibliotekos komanda kartu su Lundo miesto bibliotekos darbuotojais J. Lankučio viešosios bibliotekos komanda kartu su Lundo miesto bibliotekos darbuotojais

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos komanda rugsėjo 8–14 dienomis lankėsi Danijos ir Švedijos bibliotekose. Savaitės trukmės vizitas vyko pagal Šiaurės ministrų tarybos biuro ir Klaipėdos rajono savivaldybės finansuotą projektą „Bibliotekininkų kompetencijų ugdymas tarptautinėje praktikoje“. Projektu buvo siekiama stiprinti tarptautinį kultūros organizacijų bendradarbiavimą, keistis gerąja patirtimi apie tradicines ir inovatyvias paslaugas Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose bei sustiprinti bibliotekos specialistų kompetencijas, kurios būtinos kuriant neformaliojo švietimo programas.

 

Mobilumo vizito metu Danijoje aplankytos trys, Švedijoje – keturios bibliotekos, jose pristatyta J. Lankučio viešoji biblioteka, jos vykdomos veiklos, projektai, mobili biblioteka, skaitymo skatinimo programos. Darbo grupėse gilinomės į vaikų ir jaunimo, senjorų įtraukties problemas, informacinių technologijų ir kompiuterinio raštingumo svarbą, lyderystės kompetencijų ugdymą. Su kolegomis diskutuota, kuo skiriasi ir kuo panašios Lietuvos bei Skandinavijos bibliotekos, koks vartotojų požiūris į jas. Aptarti bendradarbiavimo ryšiai, įgyvendinami projektai, bendros veiklos su Šeimos, Kultūros centrais, jaunimo organizacijomis, kitomis miestų įstaigomis.

J. Lankučio viešosios bibliotekos komanda Kopenhagos miesto viešojoje bibliotekoje

 

Danijos ir Švedijos bibliotekose ypatingas dėmesys skiriamas imigrantų integracijai į visuomenę – organizuojami individualūs ir grupiniai danų, švedų kalbos kursai, bibliotekų savanoriai tarpininkauja komunikuojant su švietimo, neformaliojo ugdymo įstaigomis, migracijos tarnyba ir kitomis institucijomis. Akcentuojama, kad visi visuomenės nariai, nepaisant jų lytinės tapatybės ir raiškos, seksualinės tapatybės, rasinės ar etninės kilmės, amžiaus, religijos ar tikėjimo ar bet kokios negalios, gali naudotis visais bibliotekos ištekliais. Miestų bibliotekos ir jų filialai atviri bendruomenei net ir pasibaigus darbo valandoms – registruoti vartotojai savarankiškai gali naudotis bibliotekos paslaugomis ir erdvėmis.

J. Lankučio viešosios bibliotekos komanda Kopenhagos miesto bibliotekos Rentemestervej filiale

 

Projektas „Bibliotekininkų kompetencijų ugdymas tarptautinėje praktikoje“ atskleidė Baltijos ir Šiaurės šalių svarbiausią bendrą siekį – kurti atvirą, jaukią, patrauklią erdvę, kurioje tiesiog gera būti ir veikti. Kelionė komandai davė motyvacijos, užaugino savivertę, paskatino norą dalintis patirtimis bei įkvėpė naujoms veikloms.

J. Lankučio viešosios bibliotekos komanda kartu su Karlskronos miesto bibliotekos darbuotojais

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 100 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,