Mano Gargždai



ARTojai keliauja po Klaipėdos rajoną

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Ne paslaptis, kad įgalinti jauni žmonės kuria miestą, kuriame jiems patiems gera ir įdomu gyventi, todėl pagerėja jų gyvenimo kokybė, motyvacija ir pasitenkinimas gyvenamąja vieta. Artojo6 – tai gatvės meno parkas ir sociokultūrinio veiksmo platforma, įkurta jaunų entuziastų Klaipėdoje, siekiančių kurti tokias erdves, kuriose būtų įdomu ir jiems, ir bendruomenei. Šiais metais, gavę finansavimą iš Europos sąjungos, „Artojo“ jaunimas plečia savo veiklą keliaudamas po Klaipėdos rajoną. Daugiau apie projektą kalbamės su projekto idėjiniu vadu Pijumi Čeikausku–Pidžinu ir Apeirono teatro direktore bei projekto koordinatore Aurelija Ženčiauske.

 

Apie ką yra jūsų projektas?

„ Tikriausiai būtų geriausia pradėti nuo trumpo konteksto ir projekto tikslo“, – pasakoti pradėjo Aurelija, – „Praėjusią vasarą užbaigėm pirmą projekto etapą ,ARTOJO6: jaunimo įgalinimas“, kuriuo siekėme Pijui ir jo komandai padėti įkurti naują jaunimo traukos centrą, vizualių ir performatyvių gatvės menu platformą „Artojo6“.  Įgyvendinant projekto pirmąjį etapą, komanda pastebėjo potencialą  plėtoti vietinio mobilumo veiklas, siekiant pritraukti ir įtraukti dar daugiau jaunimo, ypatingai jaunimą iš miegamųjų rajonų ar nuo miesto nutolusių vietovių. Todėl labai natūraliai gimė projekto tęsinys „ARTOJO6: jaunimo įtraukimas“.

„Šiuo metu mes keliaujame su gatvės meno dirbtuvėmis „Kurk Kurk“, – prie pokalbio prisijungė Pijus, – „Dirbtuvių metu bandome laužyti mitus apie gatvės meną, todėl užsiimame net tik kūrybine, bet ir edukacine veikla. Norime jaunus žmones nukreipti teisinga linkme ir parodyti, kad su flakonėliais rankose galima ne tik teršti, bet ir kurti“.

 

Kaip vyksta jūsų dirbtuvės ir kas jose gali dalyvauti?

„Mes atvažiuojame į miestelius, suderintoje vietoje pasistatome medinę instaliaciją. Papasakojame apie gatvės meno pavyzdžius Lietuvoje ir užsienyje. Tada kuriame eskizą ir galiausiai kartu su mentoriumi, naudodami apsaugines priemones, kuriame bendrą piešinį ant medinės instaliacijos. Po užsiėmimo pasidaliname įspūdžiai. Užsiėmimas vyksta apie porą valandų ir yra skirtas jaunimui nuo 13 metų“, – plačiau apie keliaujančias dirbuves papasakojo Pijus.

 

Su kokiais sunkumais susiduriat, organizuojant ir įgyvendant savo projektą?

„Turbūt nenustebinsim pasakydami, kad didžiausias sunkumas yra tas, kad žmones išgirdę žodį graffiti iškart įsivaizduoja, kad mes primokysim vaikus teplioti savo miestelių sienas ir panašiai, todėl neretai į mūsų užsiėmimus žiūri kiek su baime  , – pradeda Aurelija.

„Visgi, daugiau papasakojus apie mūsų ARTOJO6 platformą Klaipėdoje ir jos tikslus, galiausiai pavyksta atrasti bendrą kalbą ir ryšį, – tęsia Pijus, – Aišku, yra ir tokių atvejų, kuomet vos tik prasitarę apie tai, kad norime atvežti nemokamus užsiėmimus jaunimui į tolimesnes vietas, įvairių įstaigų darbuotojai labai apsidžiaugia, nuoširdžiai džiaugiasi mūsų apsilankymu, labai padeda ir prisideda. Jaunimo užimtumas – tikrai svarbus dalykas.

„Tikrai taip, – pritaria ir Aurelija, – „Mes patys savo kailiu patyrėme tai, kai 13–15 m. jaunimas iš „didžiulio užimtu“ nusiaubė įvairias Klaipėdos vietas, įtraukiant ir Artojo6 paltformą, kuomet išdaužė mūsų mokyklėlės–autobuso langus ir kitaip suniokojo inventorių. Kurti ryšį su paaugliais nėra lengva, bet privaloma, jei norime auginti vis sąmoningesnę bendruomenę. Kol kas pasirinkome tokį įrankį ir tikimės, kad su juo galėsime bent kiek prie to prisidėti.

 

Tai kur jau apsilankėte ir kur keliausite toliau?

„Dirbtuvės jau įvyko Klaipėdoje, Veiviržėnuose, Doviluose, Kintuose. Kiti artimiausi susitikimai Priekulėje, Vėžaičiuose ir pietinėje Klaipėdos dalyje. Labai norėtume nuvykti į Kretingalę, Lapius, bet vis dar bandome užmegzti ryšį su šiais miesteliais. Tad jei netyčia skaito kas nors, kam gali būti aktualu – parašykit mums “, – nusišypso menininkas!

„Tikrai nepasigailėsit, nes Pijus be galo charizmatiškas lektorius ir tikrai moka užmegzti ryšį su jaunimu. Man kiekvienas susitikimas ir kiekviena veikla su juo yra tarsi maža šventė, – pokalbį užbaigia Aurelija.

Projektą „Artojo6: jaunimo įtraukimas“ finansuoja Europos sąjunga.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 474 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,