Mano Gargždai



Šalpėnų atviroje jaunimo erdvėje netrūksta veiksmo

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Jaunimas noriai leidžia laisvalaikį atviroje jaunimo erdvėje. Jaunimas noriai leidžia laisvalaikį atviroje jaunimo erdvėje.

     Prieš vienerius metus Klaipėdos rajono Šalpėnų kaimo jaunimas sukruto – gražios gamtos apsuptyje įsikūrusiame kaime trūksta veiklos jaunimui, todėl nuspręsta, kad reikia kažką daryti. Jaunimo klubo „Žiburys" pirmininko Tado Kareivos iniciatyva 2014 metų gegužės mėnesį buvo įkurta Šalpėnų atvira jaunimo erdvė.
     Nors ši erdvė gyvuoja jau kiek daugiau nei metus, prieš porą mėnesių persikėlus iš kultūros namų į bendruomenės namus jaunimo veikla tapo kur kas aktyvesnė.

 

     Tikslas – jaunimo užimtumas
     Asociacijos „Šaltupė" jaunimo klubas „Žiburys" buvo įkurtas 2008 m. spalio 18 d. Šiuo metu jaunimo klubą vienija 25 nariai, o jo branduolį sudaro apie 10-12 žmonių nuo 16 iki 25 metų.
     „Atviros jaunimo erdvės steigimą paskatino tai, kad kaime nėra mokyklos bei užsiėmimų, o visuomeninio transporto grafikas nepatogus jaunimo pomėgiams plėtoti", – pasakojo jaunimo klubo „Žiburys" atstovai.
     Anot organizacijos narių, kaime ir aplink jį gyvena apie 70 jaunų žmonių, kurie iš tiesų jautė savirealizacijos, prasmingos veiklos trūkumą. Siekdami išvengti žalingų įpročių vartojimo, agresijos problemų bei skatindami visuomeniškumą, jaunieji šalpėniškiai atvėrė erdvės, skirtos jaunimo pomėgiams, duris.

 

     Suburia įvairūs žaidimai ir bendravimas
     Šiandien į atvirą jaunimo erdvę susirinkęs jaunimas turi galimybę pažaisti šaškėmis, smiginį, stalo futbolą, biliardą, stalo tenisą ir dar daugiau. Didžioji dalis inventoriaus įsigyta iš projekto „Jaunimo užimtumo didinimas" paramos, kurią skyrė Klaipėdos rajono savivaldybė.
     Susirinkusieji į erdvę ne tik smagiai varžosi, bet ir bendrauja tarpusavyje.
     Iniciatyvinė jaunimo klubo „Žiburys" grupė stengiasi pritraukti į turiningą jaunimo užimtumo veiklą kuo daugiau žmonių – organizuoja įvairius renginius, stalo teniso, stalo futbolo, biliardo ir kitų žaidimų turnyrus.

 

     Erdvė tapo jaunimo traukos centru
     Prieš porą mėnesių įvyko labai svarbus pokytis – erdvė buvo perkelta į bendruomenės namus.
     „Bendruomenės namai liko tušti, nes buvo atidaryti veltinio namai ir bendruomenė nuo šiol renkasi ten. Nusprendėme perleisti patalpas jaunimui, kad vaikai galėtų rinktis kiekvieną dieną", – pasakojo bendruomenės narė Diana Radžienė.
     Anot asociacijos „Šaltupė" pirmininkės Redos Poškienės, toks sprendimas buvo padarytas todėl, kad į kultūros namus vaikai galėdavo ateiti tik dvi dienas per savaitę.
     „Buvo tarsi neveikiančios jaunimo erdvės", – atviravo pirmininkė.
     Bendruomenės namuose jaunimas gali rinktis kiekvieną dieną, mat šalia įsikūrusi biblioteka ir geranoriškai bei savanoriškais pagrindais su jaunimu kartu laisvalaikį čia sutiko leisti Jono Lankučio viešosios bibliotekos Šalpėnų filialo bibliotekininkė Rasa Šlyžiuvienė.
Sprendimas, anot bendruomenės atstovių, labai pasiteisino.

 

Bendruomenės namuose jaunimas gali rinktis kiekvieną dieną.

 

     „Kiekvieną dieną čia laisvalaikį leidžia mažiausiai 6-7 vaikai. Du gali būti bibliotekoje prie kompiuterio, kiti ateina į atvirą jaunimo erdvę", – pasakojo Rasa Šlyžiuvienė.
     Jaunimas gali ateiti nuo 11 iki 17.30 val. kiekvieną darbo dieną, o studentai čia gali rinktis ir vakarais bei savaitgaliais.
     „Kartą dešimtokas su septintoku čia žaidė šaškėmis ir jaunesniajam pavyko įveikti vyresnįjį. Tada septintokas dešimtokui ir sako: „Aš įrodžiau, kad esu gudresnis už tave". Gerai, kad ne smūgiais, o per žaidimus vaikai čia gali įrodyti savo pranašumą", – smagią istoriją prisiminė savanoriškai čia dirbanti jaunimo koordinatorė.

 

     Planuose remontas ir atlygis už darbą
     Nors patalpos, kuriose nuo šiol renkasi jaunimas, yra ganėtinai erdvios, bendruomenės nariai jau svajoja apie remontą.
     „Kai susitvarkysime aplinką prie veltinio namų, norėtume remontuoti ir šias patalpas", – kalbėjo asociacijos „Šaltupė" atstovė D.Radžienė.
     Bendruomenės pirmininkė R.Poškienė atviravo, kad norėtųsi atsilyginti už darbą ir bibliotekininkei, kuri negaili savo laiko ne tik prižiūrėdama vaikus, bet ir tvarkydama atviros jaunimo erdvės patalpas.
     „Tikimės, kad ateityje bus įsteigtas etatas tokiam darbuotojui", – vylėsi bendruomenės pirmininkė.

 

vvg

Šalpėnų jaunimo erdvėje šurmuliuoja jaunimas:

Atnaujinta 15 birželio 01, Pirmadienis 22:58

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 318 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,