Mano Gargždai



Rajono moksleiviai pasitikrino filologines žinias

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Yra susiklosčiusi tradicija, kad kiekvienų metų žiemą gabūs rajono mokiniai susitinka įvairių dalykų olimpiadose. Kitokia forma jaunuoliai pasitikrina turimų žinių pritaikymą, atkreipia dėmesį, ko šįkart dar nemokėjo. Be to, organizuojami akademiniai renginiai skatina domėjimąsi dalyku, sudaro galimybes tobulėti gabiems, smalsiems, darbštiems.

 

Nemažai diskusijų lietuvių kalbos mokytojų bendruomenėje sukelia lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų 9–12 klasių mokiniams užduotys. Jos yra dviejų grupių mokiniams: 9–10 klasių ir 11–12. Suprantama, kad dažniausiai devintokas tiek dar nebus perskaitęs, ištyrinėjęs, kiek dešimtokas, o vienuoliktokas – tiek, kiek dvyliktokas.

Žinoma, kartais būna malonių išimčių! Stebina ir sudarytų kai kurių klausimų sudėtingumas, nes reikalingos kalbotyros, istorinės gramatikos žinios, o Bendrojoje ugdymo programoje tokių dalykų mokymui skiriamas minimalus dėmesys. Suvokiame, kad olimpiada orientuota į gabius, filologija besidominčius mokinius, todėl reikia pasidžiaugti, jog didžiąją dalį reikalingos informacijos mokiniai susiranda savo laisvalaikiu – konsultuojantis mokytojas dirba papildomai (ir tikriausiai visuomeniniais pagrindais).

Klaipėdos rajono 9–12 klasių mokinių lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje, kurią šiemet skyrėme Lietuvių kalbos kultūros metams, filologines žinias pasitikrino 13 jaunuolių. Pirmoje dalyje atliko 8 kalbos, literatūros ir kultūros užduotis, o antroje kūrė tekstą: 9–10 kl. grupei užduotis – esė – „Ar svarbu būti individualybe?“, 11–12 kl. rašinys „Ar kasdienybėje svarbi filosofija?“

Norisi pasidžiaugti visais olimpiados dalyviais, padėkoti ir jiems, ir jų lietuvių kalbos mokytojoms. Klaipėdos rajono mokiniai pakluso ne tik olimpinei dvasiai – įveikė išbandymą ir parodė tinkamus kūrybinius bei akademinius gebėjimus. Žemesnių klasių grupėje 1 vietą užėmė Eidenis Kasperavičius, (mokytoja Daiva Toliušienė), 2 vietą – Karolina Ubartaitė (mokytoja Jūratė Buivydienė), 3 vietą – Julija Bendikaitė (mokytoja Zofija Vaitkuvienė) – visi jie mokosi Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje. 11–12 kl. grupėje 1 vietą pelnė Julija Anužytė, 2 vietą – Rugilė Petruokaitė iš „Vaivorykštės“ gimnazijos (merginų mokytoja Rasa Rusteikienė) ir 3 vietą – Kristijonas Ruškys iš Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos (mokytoja Irena Juciuvienė).

Geriausieji kovo 16–18 d. susitiks Anykščių Antano Baranausko pagrindinėje mokykloje ir savo filologines žinias pademonstruos respublikos lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje, kurioje dalyvaus Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų 9–12 kl. mokiniai. Jaunuoliai, puoselėjantys gimtąją kalbą, besidomintys literatūra, besirūpinantys tobulėjimu, jau yra laimėtojai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 303 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,