Mano Gargždai



Kelionė į draugystę: mainų programa su Švabacho menų gimnazija

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
G. Jakaitės nuotr. G. Jakaitės nuotr.

Tęsiantis gražiai ir ilgametei Gargždų „Vaivorykštės“ ir „Wolfram von Eschenbach“ (Vokietija) gimnazijų draugystei, jau tris dešimtmečius vyksta gimnazistų mainų programa „Draugystė su Švabacho menų gimnazija“. Šiemet į ją rugsėjo 16–25 dienomis vyko dvidešimt penki 16–18 metų jaunuoliai, lydimi trijų pedagogų – vokiečių kalbos ir etikos mokytojos Giedrės Jakaitės, anglų kalbos mokytojos Dianos Butkutės ir matematikos mokytojo Dariaus Aginto.

 

Išvykdami net pravirksta

Mainų programos tikslas – suteikti galimybę mokiniams keliauti, pagyventi partnerių šeimose, pažinti skirtingas kultūras, papročius, tradicijas ir sužinoti kuo daugiau vieni apie kitus. Ši programa skatina mokinius įsijausti į kasdienybę, rasti bendrų tikslų ir net užmegzti ilgalaikius santykius.

„Jau turime pavyzdžių, kai mainų programos dalyviai ne tik užmezgė draugystę, bet ir įsimylėjo, sukūrė šeimas, – sakė vokiečių kalbos ir etikos mokytoja Giedrė Jakaitė. – Labai tuo džiaugiamės ir nuoširdžiai palaikome. Įdomiausia stebėti tai, kaip vaikai tik atvykus baiminasi ir nedrąsiai žengia link savųjų partnerių, lyg norėdami apsisukti ir grįžti atgal į Lietuvą, o paskutinę dieną nepaleidžia jau draugais tapusių jaunuolių iš glėbių, nenori išvykti, kai kurie net pravirksta.“

Vokietijoje gimnazistai praleido savaitę, o likusį laiką užėmė kelionė autobusu. Mokiniai apsistojo savo mainų partnerių šeimose ir turėjo galimybę susipažinti su Vokietijos kultūra.

Pirmąją projekto dieną lietuviai tyrinėjo Vokietijos Saksonijos sostinę Dresdeną. Visus sužavėjo didingi Zwinger rūmai ir Dresdeno Dievo Motinos katedros barokinis interjeras. Taip pat pirmąją dieną Lietuvos delegaciją pasitiko Švabacho menų gimnazijos mokiniai, jų tėvai ir mokytojų komanda. Antrą projekto dieną, mokiniai dalyvavo susipažinimo veiklose, o vėliau – muzikos, istorijos, ispanų ir lotynų kalbos pamokose. Tuo metu „Vaivorykštės“ gimnazijos mokytojai buvo pakviesti stebėti anglų kalbos, matematikos ir istorijos pamokų. Dieną vainikavo išvyka prie ežero, kur mokiniai aktyviai leido laisvalaikį irkluodami neįprastas valtis „Dragon boats“.

 

Daugiau nei kelionė

Mainų programos metu abiejų mokyklų komandos dalyvavo kulinarijos, teatro, šokio ir dainavimo užsiėmimuose, vyko į fizinio aktyvumo centrą Bavarijos Alpėse, dalyvavo edukacijoje inžinerijos muziejuje, kur susipažino su aplinkai draugiškais elektros gamybos būdais. Taip pat lankėsi Niurnberge, susipažino su miesto kultūriniu ir istoriniu paveldu. Mokiniai plaukė laivu Dunojaus upe, lankėsi viduramžių stiliaus autentiškame Regensburgo mieste.

„Moksleivių nuomone, įsimintiniausia patirtis – Alpių kalnai, nes tokio kraštovaizdžio Lietuvoje neturime. Taip pat juos sužavėjo ežerai ir viduramžių architektūros miestai, tokie kaip Niurnbergas ir Regensburgas. Be to, moksleiviai atkreipė dėmesį ir į gimnazijų skirtumus, Švabacho gimnazijoje gausu mokinių sukurtų meno kūrinių, žalumos, daugiau erdvės“, – „Mano Gargždams“ sakė G. Jakaitė.

Anot mokytojos, moksleiviams – tai geriausia šių metų patirtis.

„Jie nuolat dėkoja už suteiktą galimybę dalyvauti mainų programoje. Vienas mokinys prasitarė, kad šeima, kurioje jis gyveno, nuolat jam skambina, tad jie bendrauja vaizdinių žinučių pagalba, taip pat jau spėjo gauti ir atvirlaiškį. Tai rodo, kad programa yra daugiau nei tik kelionė į kitą šalį – tai ryšys, kuris gali stiprėti ar silpnėti priklausomai nuo abiejų pusių. Pati vykau antrąkart pas tą pačią mokytoją ir jos šeima yra tapusi mano antrąja šeima Vokietijoje, ten mano antri namai“, – atviravo G. Jakaitė.

 

Pristatė gimtojo krašto lobynus

Programos metu buvo sukurtas ir pristatytas filmukas, kuriame dvyliktokas Vytautas Uselis užfiksavo gražiausius Gargždų kampelius: piliakalnį, slėnį, parką, Minijos upę, „Bangos stadioną“, miesto centrą, gimnaziją ir bažnyčią. Vokiečiai galėjo pasigrožėti mūsų gimtojo krašto lobynais, grojant Gabrielės Vilkickytės dainai „Patalai“.

„Filmuko tikslas buvo parodyti, kaip daug turime aplink save, ir pasidžiaugti savo namais, pievomis, upėmis, laukais bei miškais“, – teigė vokiečių kalbos ir etikos mokytoja.

Anot pašnekovės, vokiečių šeimų atsiliepimai apie mūsų gimnazistus – nuostabūs.

„Iš vokiečių šeimų nesulaukėme jokių priekaištų, priešingai, gyrė mūsiškius už drąsą, plastiškumą, ritmo pojūtį ir žaismingumą. Vokiečiai ne tik žiūrėjo filmuką apie Gargždus, bet ir dalyvavo prezentacijoje apie Lietuvą, kurioje pristatėme pagrindinius šalies faktus, tradicijas ir skaniausią maistą. Po pristatymo vyko protmūšis, draugiškai dainavome Vaido Baumilos, Monikos Liu ir Roko Yan dainą „Gegužis“. Mokiniai sušoko mūsų vienuoliktokės Tomos Bubliauskaitės pastatytą šokį pagal Michael Jackson ir Justin Timberlake dainą „Love never felt so good“, – šypsodamasi prisiminė G. Jakaitė.

 

Akimirkos iš kelionės – G. Jakaitės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 137 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,