Mano Gargždai



Rengiasi kovai su Sosnovskio barščiais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Invaziniai augalai Gargžduose. Skaitytojos ir mano-gargzdai.lt nuotr. Invaziniai augalai Gargžduose. Skaitytojos ir mano-gargzdai.lt nuotr.

Jei pritars politikai, Klaipėdos rajono savivaldybės administracija šiemet ketina rimtai kovoti su Sosnovskio barščiais. Planuojama pirkti paslaugą ir naikinti šiuos invazinius bei žmonių sveikatai pavojingus augalus.

 

Savivaldybė kreipėsi į rajono seniūnijas, kad šios padėtų išsiaiškinti, ar Klaipėdos rajone ši problema labai opi. Pasak rajono Savivaldybėje dirbančios ekologės Kristinos Stulpinienės, paaiškėjo, kad daugiausia Sosnovskio barščių aptinkama Priekulės, Dovilų ir Sendvario seniūnijoms priklausančiose teritorijose.

„Tiesa, palyginti su kitomis Lietuvos savivaldybėmis, Klaipėdos rajone nėra tokių didelių plotų. Pavyzdžiui, vien Utenos rajone skaičiuojama 400 hektarų, kur paplitęs šis augalas. Pas mus visai kitokie mastai. Dabar preliminariai skaičiuojame, kad Sosnovskio barščiai Klaipėdos rajone veisiasi maždaug 10,6 hektaro užimančiose teritorijose“, – pasakojo K. Stulpinienė.

Tiesa, skaičiai gali pasikeisti. Mat dabar remiamasi seniūnaitijų darbuotojų iš gyventojų surinkta informacija.

„Kreipėmės pagalbos į gyventojus. Kurie prisiminė pernai vasarą užmatę Sosnovskio barščių, tie ir pranešė. Bet nebūtinai jų tiek ir buvo. Vasarą bus geriau matyti, kur jie veši“, – pasakojo Sendvario seniūnijos atstovas Robertas Gailius.

Jis sakė sulaukęs informacijos tik iš dviejų gyventojų.

Pasak K. Stulpinienės, jei politikai pritars, šiemet Sosnovskio barščiams Klaipėdos rajone naikinti iš specialios programos planuojama skirti 3 tūkst. eurų.

„Planuojama purkšti arba išrauti augalus. Ne visur technika galės privažiuoti, tad kiekvienu atveju bus sprendžiama individualiai“, – pasakojo ekologė.

Jos žiniomis, dabar Sosnovskio barščiai yra pačių seniūnijų rūpestis, tad jei jie būtų naikinami masiškai, būtų kur kas geresnis efektas.

„Vikipedijoje“ rašoma, kad Sosnovskio barštis yra kilęs iš Kaukazo. Į Lietuvą jis atvežtas apie 1950 m. Sovietiniu laikotarpiu dėl įspūdingos išvaizdos bei didelio žiedyno žmonės savo soduose ir darželiuose pradėjo sodinti šį augalą. Ilgą laiką ir bitininkai tikėjo, kad iš barščio bitės renka nektarą. Dabar augalas plinta vis didesnėse teritorijose, dažniausiai apleistose. Sosnovskio barštis sunkiai išnaikinamas. Jis atželia iš šaknų net pjaunamas kelis kartus.

Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios saulėje įjautrina odą ir gali sukelti 1-3 laipsnio odos nudegimus – iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudų pigmentinių ilgai išsilaikančių dėmių.

VEdid WWW

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 657 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,