Mano Gargždai



Nacionalinės žemės tarnybos funkcijos bus perduotos šalies savivaldybėms

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Šiandien Seimas po pateikimo pritarė liberalo Simono Gentvilo teiktoms Žemės įstatymo pataisoms, kurios numato, kad Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) funkcijos būtų perduotos šalies savivaldybėms. Pagal projektą, savivaldybių žinion perleidžiamos valstybinės žemės patikėjimo teisės ir su tuo susijusios funkcijos.

 

„Susikompromitavusi NŽT nebegali atlikti savo tiesioginio darbo. Šiandienos Seimo sprendimas – svarbus pirmasis žingsnis, kad iš skandalų neišbrendančios institucijos funkcijas perimtų šalies savivaldybės. Kaip matome, NŽT įkaitais jau tapo paprasti piliečiai, verslas, pačios šalies savivaldybės. Dėl aplaidžios ar galimai nusikalstamos NŽT veiklos valstybei gresia milijoniniai ieškiniai. Todėl grąžinti su valstybine žeme susijusių sprendimų priėmimą į savivaldybių rankas, žinoma, prieš tai užtikrinant, kad jie būtų maksimaliai skaidrūs ir vieši, yra geras sprendimas. Savivaldybės dirbs greičiau, efektyviau ir mažesniais kaštais“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, įstatymo pataisų iniciatorius S. Gentvilas.

Žemės įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad būtent savivaldybės administruotų ir tvarkytų savo ribose esančią valstybinę žemę, iš NŽT perimant įstrigusią žemės grąžinimo procedūrą, taip pat – nuomos, pardavimo ir žemės perleidimo panaudos pagrindais klausimus.

S. Gentvilo teigimu, priėmus Žemės įstatymo pataisas savivaldybėms atsivertų galimybės paspartinti žemės grąžinimo procedūras. Valstybė taip pat sutaupytų lėšų naikindama išsikerojusį biurokratinį aparatą – NŽT ir jos padaliniuose dirba per 950 darbuotojų, kurių dalis dubliuoja savivaldybių žemėtvarkininkų pareigas. Po pertvarkos sutrumpėtų procedūrų dėl žemės derinimo terminai, nebereikėtų atskirai kreiptis į NŽT.

Liberalai dar 2016 m. gruodį kreipėsi į Žemės ūkio ministrą Bronių Markauską, prašydami NŽT funkcijas kuo greičiau perduoti šalies savivaldybėms.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 366 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,