Mano Gargždai



Istorijos egzaminas: nerimą kėlė šaltiniai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Šiandien Lietuvos abiturientų laukė dar vienas išbandymas – istorijos valstybinis brandos egzaminas. Jį šalyje pasirinko laikyti 10 321 kandidatas. Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje vykusį egzaminą laikė 65 Klaipėdos rajono abiturientai.

 

Valstybinio brandos egzamino užduotyje buvo klausimų iš Lietuvos ir pasaulio istorijos Viduriniaisiais, Naujaisiais amžiais ir iš Naujausiosios istorijos. Egzamine buvo po 40 proc. užduočių, kurios tikrina mokinių žinias, supratimą ir žinių taikymą, 20 proc. užduočių tikrino aukštesnius mokinių mąstymo gebėjimus.

„Mano nuomone, egzaminas tikrai nebuvo labai sunkus. Testas – įveikiamas visiems, tik su šaltiniais teko pavargti – buvo keletas verčiančių galvą pasukti klausimų. Vis dėlto, temos žinomos, viskas buvo iš to, ką mokėmės. Iš mokomojo dalyko turėjau aštuonis, bet prognozuoti rezultatus sunku, daug kas priklausys ir nuo vertintojo, kuris jau spręs ar mano atsakymas į tą pusę ar ne“, – mintimis po egzamino dalinosi „Vaivorykštės“ gimnazistas Audrius Jokubauskas.

„Egzamino testo dalis nebuvo sudėtinga, klausimai paprasti. Tik kai kartojosi 6 iš eilės c atsakymai, šiek tiek sunerimau. Šaltiniai gan „slidoki“, klausimų formuluotės taip pat neaiškios (buvo šaltinių blokai apie Lietuvos krikštą, prezidentus, Tautų sąjungą). Tikėjausi kiek daugiau paprastesnių klausimų (data, asmenybė, įvykis remiantis žiniomis). Labai daug kur reikėjo perrašinėti šaltinių teiginius. Pritrūko gal 10 minučių, nes probleminius (paskutinių šaltinių) klausimus sunkokai sekėsi argumentuoti. Tikiuosi gauti 80–90 balų“, – pasakojo abiturientas Tadas Steponaitis.

Dvyliktokas Deividas Lenkauskas nesiryžo prognozuoti egzamino rezultatų, tačiau prisipažino, kad jis buvo toks, kokio ir tikėjosi: „Egzamino užduotys nebuvo nežinomos, sudarytos gan patraukliai, įvairiausio lygio – nuo lengvų iki sunkių. Laiko pritrūko, mano manymu, dėl to, kad yra jaučiamas stresas, kai žinome, jog vienas testas nusprendžia tavo žinių lygį ir supratimą.“

„Manau, egzaminas nebuvo labai sunkus. Tikėjausi sudėtingesnių temų, bet nustebino, kad buvo vien politika istoriniuose šaltiniuose. Į klausimus atsakyti tikrai užteko laiko ir pasitikrinti dar spėjau, tačiau prognozuoti, kiek galėčiau gauti, nesinori“, – teigė anonimu norėjusi likti abiturientė.

Gimnazistės Gerdos Kuprelytės istorijos egzaminas neišgąsdino.

„Labai keista, kad nebuvo toks sudėtingas, kaip tikėjausi, nes daugumą atsakymų galėjai atsakyti iš šaltinių, be savo žinių. Laiko, galbūt, truputį per mažai, bet buvo daug išėjusių anksčiau, tai turbūt daugumai užteko“, – komentavo mergina iš istorijos mokomojo dalyko turinti 6-uką, o iš egzamino besitikinti 70 proc.

Abiturientas Matas Muldaris atviravo, kad iš pirmo žvilgsnio jam egzaminas pasirodė lengvas, bet po to vaikinas prisipažino klydęs.

„Buvo ganėtinai sunku, stigo laiko, klausimai buvo klaidinantys, teste daug kur teko rinktis iš dviejų tikėtinų variantų. Kiekvieno šaltinio paskutinis klausimas buvo labai sunkus“, – įspūdžiais po egzamino pasidalino moksleivis.

 

Abiturientams dar liko keli egzaminai: birželio 14-ąją laukia chemijos, birželio 16-ąją – informacinių technologijų, birželio 19-ąją – biologijos valstybiniai egzaminai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 250 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,