Mano Gargždai



Savivaldybės darbuotojai jaučiasi patyčių objektais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi A. Rimkuvienės nuotr. Asociatyvi A. Rimkuvienės nuotr.

Praėjusiame Tarybos posėdyje politikams teko išklausyti ir ne itin malonią informaciją, kurią pateikė Savivaldybės administracijos profesinės sąjungos pirmininkė Laima Tučienė.

 

Iš darbuotojų tyčiojamasi

Profesinė sąjunga kreipėsi į merą Vaclovą Dačkauską, prašydama atkreipti dėmesį į netinkamą Tarybos narių elgesį.

„Administracijos darbuotojai, pristatinėjantys klausimus komitetų ir Tarybos posėdžių metu neretai įžeidinėjami, iš jų tyčiojamasi. Tai ypač akivaizdu buvo birželio 29 d. vykusio Tarybos posėdžio metu“, – rašoma kreipimesi.

Rašte nurodoma, kad politikų elgesys galimai pažeidžia Valstybės politikų elgesio kodekso principus – pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo, pavyzdingumo, nešališkumo.

„Profesinė sąjunga, gindama savivaldybės administracijos darbuotojus, ateityje netoleruos galimai neetiško Tarybos narių elgesio darbuotojų atžvilgiu ir, įvykus tokiems atvejams, kreipsis į Etikos komisiją dėl Tarybos narių elgesio vertinimo“, – nurodė L. Tučienė.

 

Domėjosi, kas kaltininkai

Posėdyje dažnai savo mintis kandžiai išsakančiam Tarybos nariui Algirdui Liaudanskiui parūpo sužinoti, apie kokią konkrečiai situaciją kalbama ir kas yra tas neetiškas politikas ar politikai.

„Ar šitie grūmojimai galioja ir merui, kuris mėgsta per Tarybos posėdžius Tarybos narių paklausimus interpretuoti, turi nuomonę, kurią kaitalioja, kartais Administracijos darbuotojų adresu atsiliepia tokiais žodžiais, kad nenoriu įvardinti?“, – klausė A. Liaudanskis.

Sužinoti kaltininką norėjo ir kitas Tarybos narys Raimondas Simonavičius: „Konstatuojate, kad birželio 29-ąją kažkas buvo neetiška, kodėl šį kartą nesikreipėte į Etikos komisiją, UAB „Trevena“, kaip tai darėte su manimi?“

Profsąjungos pirmininkė L. Tučienė nepanoro atskleisti konkrečių pavardžių. Jos teigimu, buvo gautas ne vienas darbuotojų nusiskundimas dėl galimai neetiško Tarybos narių elgesio.

„Viename posėdyje dėl vieno, kitame – kito. Susirinko komitetas iš 5 žmonių ir buvo priimtas sprendimas – geranoriškas kreipimasis“, – sprendimą motyvavo profsąjungos pirmininkė.

Meras pastebėjo, kad net ir šiame posėdyje netrūko netinkamų pasisakymų. V. Macijausko žodžiai Administracijos direktoriui „Surišk liežuvį su smegenimis“, mero manymu, labiau būtų tinkami prie alaus bokalo, o ne Tarybos posėdyje.

Vyriausias Tarybos narys Česlovas Tarvydas apibendrino, kad kol nėra įvardijamos pavardės, „juoda dėmė krenta visiems Tarybos nariams.“

 

Tarybos nariai trukdo dirbti

Posėdyje politikams taip pat buvo pristatytas ir kitas Profsąjungos kreipimasis į merą. Jame nurodoma, kad Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų profsąjunga nuolat sulaukia darbuotojų nusiskundimų dėl Tarybos narių kreipimosi el. paštu ar žodžiu su prašymais ir reikalavimais pateikti įvairią informaciją, atlikti tam tikrus veiksmus.

„Neretai pasitaiko, kad tai daroma nesilaikant Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 24 straipsnio 2 punkto bei Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento VIII skyriaus „Tarybos narių paklausimai“ nuostatų (kreipiasi el. paštu, ne tarybos posėdžio metu, kreipiasi žodžiu, kreipiasi dėl su savivaldybės taryboje nagrinėjamais ir rengiamais nagrinėti klausimais nesusijusios informacijos)“, – dėstoma rašte.

Profsąjunga prašė mero užtikrinti, kad Tarybos nariai laikytųsi teisės aktų ir netrukdytų administracijos darbuotojams atlikti savo tiesioginių darbų.

 

Galės dirbti Etikos ir Antikorupcijos komisijos?

Posėdyje pasigirdo ir juoko gaidelių, kad kreiptis į Etikos komisiją Profsąjungai nebūtų galimybių, nes ji tiesiog neveiksni. Primename, kad Etikos ir Antikorupcijos komisijos negalėjo vykdyti savo darbo nuo šių metų pradžios. Pagal naują tvarką nuo sausio 1 d. komisijose turi dalyvauti seniūnaičiai ar kiti visuomenės atstovai. Tačiau, kol vyko užsitęsę naujų seniūnaičių rinkimai ir daugelis jų nebuvo išrinkti, komisijos rinktis į posėdžius tiesiog negalėjo, nes nebuvo užtikrinamas kvorumas.

Jau ne viename posėdyje opozicija kreipėsi į valdančiosios daugumos atstovus ir į merą, prašydama užtikrinti komisijų darbą, tačiau įvairūs siūlymai buvo atmetami.

Visgi, paskutiniame Tarybos posėdyje buvo patvirtintas Seniūnaičių ir visuomenės atstovų delegavimo į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sudaromas Etikos ir Antikorupcijos komisijas tvarkos aprašas.

Pasiteiravus, ar priimtas Tvarkos aprašas, padės išspręsti visus metus egzistavusią problemą ir komisija galės rinktis į posėdžius, Etikos komisijos pirmininkė Aušra Norvilienė, teigė, kad tai priklausys nuo Administracijos.

„Dabar laukiame veiksmų iš Administracijos direktoriaus, kuris yra įpareigotas surengti sueigas, organizuoti, kad tie seniūnaičiai ir visuomenės atstovai sueitų į bendrą susirinkimą ir būtų deleguoti komisijų nariai. Problema, ta, kad seniūnaičiai dar ne visur išrinkti, bet pagal naujausią aprašą tai netrukdo šaukti susirinkimus ir rinkti delegatus“, – sakė A. Norvilienė.

Ji teigė iš valdančiosios daugumos atstovų nejaučianti suinteresuotumo spręsti problemą, nors už komisijų darbą ir yra atsakingas meras. Tarybos narė apgailestavo, kad ne kartą įvairūs siūlymai buvo atmesti, pavyzdžiui, kad Etikos komisija galėtų rinktis į posėdžius, jeigu juose dalyvautų pusė, bet ne du trečdaliai narių, kaip yra dabar.

Pasak A. Norvilienės, sunku pasakyti, kada realiai galės įvykti komisijos posėdis, nes narių sudėtį mero teikimu dar turės patvirtinti Taryba.

„Jeigu rinkimai įvyktų rugsėjį, tai gal spalio mėnesio Tarybos posėdyje jau būtų įtraukti klausimai dėl komisijos narių sudėties tvirtinimo“, – svarstė Etikos komisijos pirmininkė.

Posėdyje Administracijos direktorius sakė, kad seniūnaičiai jau yra išrinkti 80–90 proc. seniūnijų ir tikimasi, kad klausimas bus sprendžiamas jau rugsėjo mėnesio Tarybos posėdyje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 336 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,