Mano Gargždai



Klaipėdos universitetas – lyderis jūros moksluose

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
KU profesorius S. Oleninas. Aistės Stalmokaitės nuotr. KU profesorius S. Oleninas. Aistės Stalmokaitės nuotr.

Rugsėjo 30 d. Klaipėdoje pirmą kartą įvyks pasaulinio TED tinklo renginys „TEDxKlaipėda“. Konferencijos tema „Anapus ribų“, tad organizatoriai kviečia peržengti nematomas ribas, kurios simbolizuoja mūsų vidinius nusistatymus ir skatina atsiverti neribotoms galimybėms. „TEDxKlaipėda“ renginio pranešėjai – žymūs Vakarų Lietuvos ir Klaipėdos miesto verslo, mokslo bei kultūros veikėjai. Tarp jų – Lietuvos mokslo akademijos tikrasis narys Klaipėdos universiteto (KU) profesorius habilituotas mokslų daktaras Sergejus Oleninas ir Klaipėdos universiteto Socialinių pokyčių studijų centro direktorius docentas daktaras Liutauras Kraniauskas. Šį kartą kalbiname akademiką S. Oleniną.

 

Biologinės invazijos – grėsmė ar privalumas?

Profesorius konferencijos dalyviams pristatys reiškinį, kai įvairios rūšys (mikrobai, augalai, gyvūnai) dėl žmogaus veiklos pernešamos iš vienos vietos į kitą. Rūšys, prisitaikiusios prie naujos aplinkos, pradeda sparčiai daugintis, taip užimdamos vis naujus plotus (vyksta invazija).

Pirmasis Klaipėdos universitete pradėjęs biologijos okeanografijos tyrimus, profesorius S. Oleninas studentams siekia perteikti šio mokslo įvairiapusiškumą: „Aš, kaip biologas, pradėjau tyrinėti biologinius aspektus: rūšių fiziologinę adaptaciją, jų prisitaikymą naujoje aplinkoje, poveikį kitai aplinkai, jų pernešimo būdus.“

Svarbu suprasti, kad biologinių invazijų problemą sudaro yra ne tik biologiniai, bet ir juridiniai, technologiniai, ekonominiai ir sociokultūriniai aspektai.

Lietuvos vandens telkiniuose didelių biologinių invazijų grėsmių kol kas nėra, tačiau su invazinėmis rūšimis susiduriama. Iš Juodosios jūros į Lenkiją, o paskui pas mus, į Lietuvą, patekusi žuvis juodažiotis grundalas (lot. Neogobius melanostomus) smarkiai išplito šalies vandenyse ir jau spėjo pridaryti žalos.

„Grundalas mūsų vandenyse gerokai sumažino vandenį filtruojančių midijų populiaciją. Tai yra blogai, nes midijos buvo natūralus biologinis mūsų pakrantės filtras“, – teigė profesorius ir pridūrė, kad dėl to galėjo sumažėti Lietuvoje žiemojančių paukščių skaičius, nes jie minta grundalų pamėgtomis midijomis.

Biologinių invazijų rūšims patekus į naują aplinką ir pradėjus veistis, jų išnaikinti, ypač jūrinėje aplinkoje, neįmanoma. Tad pagrindinis biologinių invazijų valdymo principas yra prevencija. Prof. habil. dr. S. Olenino nuomone, „reikia stengtis vengti nekontroliuojamo rūšių perkėlimo į naujas vietas, nes mes nežinome, kas bus, negalime prognozuoti, kaip rūšis elgsis naujoje vietovėje“.

Tačiau, ką daryti, jeigu rūšis jau atsirado ir spėjo išplisti? Profesorius siūlo tai paversti privalumu: „Paprastai rūšies gausumas yra toks didelis, kad ją galima naudoti ir pramoniniais tikslais. Palangos miesto valdžia atrado puikų būdą kovoti su grundalu – surengė turistinį renginį grundalines. Jeigu rūšis jau čia, reikia galvoti, kaip ją panaudoti.“

 

Klaipėdos universitetas – jūros biologijos srities lyderis

Pasak profesoriaus, per 26-ius universiteto gyvavimo metus, KU tapo jūros biologijos srities lyderiu Lietuvoje. „Mes apskaičiavome, kad mokslinių publikacijų jūros biologijos tema tarptautiniuose žurnaluose Klaipėdos universiteto mokslininkai publikuoja tiek pat, kiek Vilniaus universitetas, Gamtos tyrimų centras, Aleksandro Stulginskio universitetas ir Kauno technologijos universitetas kartu sudėjus. Tai akivaizdus lyderystės požymis, net jei tik vienoje mokslo srityje“, – mintimis dalijosi mokslininkas.

Vykstančios švietimo reformos kontekste profesorius akcentavo, kad KU turi aiškiai nusibrėžti veiklos gaires ir siekti vykdyti mokslinius tyrimus, kurie išskirtų jį iš kitų Lietuvos universitetų: „Mums reikia apsižvalgyti aplinkui ir vykdyti tai, ko reikia šiam regionui, ko negali daryti kiti universitetai. Turime daryti tai, kas mus išskiria iš kitų“, – kalbėjo KU profesorius S. Oleninas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 372 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,