Mano Gargždai



Ugdymo aplinkos ir socialinių paslaugų gerinimas: situacija, poreikiai ir galimybės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
V. Riaukienė. Klaipėdos r. sav. nuotr. V. Riaukienė. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Įsibėgėjus mokslo metams ir atšventus Tarptautinę mokytojo dieną apie ugdymo ir socialinių paslaugų plėtrą, dienos centrų veiklą, poreikį ir perspektyvas savivaldybėje kalbamės su Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukiene.

 

Šiemet žiniasklaidoje vyko daug diskusijų apie mokytojo profesijos prestižą, tebesitęsia svarstymai dėl mokytojų rengimo, ir Mokytojų diena šiemet, regis, minima ryškiai, − taip pat ir mūsų savivaldybėje?

Šiemet mūsų rajono mokytojai pagerbti Klaipėdoje Žvejų kultūros rūmuose. Renginyje įteiktos Metų mokytojo vardo premijos, pasveikinti pedagogai. Visa rajono švietimo bendruomenė šventiškai nusiteikusi žiūrėjo Klaipėdos muzikinio teatro teatralizuotą koncertą „Ispaniškoji sarsuela“.

Pagarba ir dėmesys mokytojams yra labai svarbu. Viskas nuo to ir prasideda, kiek mes patys dėmesio skiriame mokytojams, tiek ir tėvai, ir mokiniai vertina ir gerbia jų kasdienį darbą ir indėlį į jaunosios kartos ugdymą. Viskas susiję tarpusavyje. Pedagogų darbas išties svarbus, dėmesio niekada nebus per daug, būtina ir svarbu padėkoti jiems už nuoširdų, pasiaukojantį, daug jėgų kainuojantį darbą. Pedagogo darbas kainuoja daug jėgų, daug savęs jie kasdien atiduoda mūsų bendruomenės vaikams ir ta pagarba nėra formali, ji nuoširdi.

Dar sykį reiškiu nuoširdžią padėką metų mokytojams ir visiems rajono pedagogams linkėdama kantrybės, stiprybės, nuoširdumo, meilės darbui bei savo ugdytiniams, kurie, tikėkime, taps sąmoninga ir atsakinga mūsų visuomenės dalimi, kurs stiprią ir klestinčią Lietuvą.

 

Praėjusios šventės kontekste taip pat kalbamės ir apie dėmesį ugdymo aplinkos gerinimą bei dėmesį vaikams, kuriems pritrūksta jo šeimose. Dalis mūsų savivaldybės vaikų lanko dienos centrus Gargždų ir Priekulės socialinių paslaugų centruose. Kokie vaikai lanko šiuos centrus ir kokias jie paslaugas gauna, kokių turi užsiėmimų?

Šiuos centrus lanko vaikai iš socialinės rizikos šeimų, kuriems reikalingas socialinių įgūdžių ugdymas ir palaikymas.

Šiuo metu Gargždų socialinių paslaugų centrą lanko 36 mokyklinio amžiaus vaikai iš socialinės rizikos, signalinių, socialinių įgūdžių stokojančių ir socialiai remtinų šeimų iš 24 šeimų. Priekulės socialinių paslaugų vaikų dienos centrą lanko 62 vaikai iš socialinės rizikos ir socialiai remtinų šeimų iš Priekulės, Agluonėnų, Veiviržėnų, Judrėnų seniūnijų. Mokslo metų laikotarpiu kasdien vidutiniškai dienos centrą lanko 14−20 vaikų, atostogų metu iki 27 vaikų. Vaikams ir jų šeimų nariams teikiamos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos.

Kasdieniai gyvenimo įgūdžiai lavinami lankantis maisto prekių parduotuvėje, pasirenkant prekes, skaičiuojant pinigus, ruošiant maistą, serviruojant stalą, plaunant indus, tvarkant virtuvę, skalbiant ir lyginant rūbus, rūpinantis asmens higiena, aplinkos priežiūra.

Stengiamasi, kad vaikai ne tik būtų lavinami ugdant jų socialinius įgūdžius, bet kad kiekvienas rastų širdžiai mielą užsiėmimą: siūlomi darbų iš popieriaus, dailės, keramikos, gamtinių medžiagų, vilnos vėlimo, siuvimo, mezgimo, medžio darbų, muilo gamybos ir meninės saviraiškos (šokis, teatras, dainavimas, fotografavimas) užsiėmimai. Vaikų sukurti darbai pristatomi Klaipėdos rajono gyventojams parodose.

Vaikams ir jų šeimoms organizuojami kultūriniai, sportiniai renginiai, konkursai, pažintinės išvykos. Sveikos gyvensenos įgūdžiai lavinami per paskaitas, popietes, sportinius užsiėmimus.

Vaikai čia ruošia ir namų darbus, jiems padedama. Organizuojamos popietės, įvairūs žaidimai ir kt. Sprendžiant vaikų ir jų šeimos problemas jiems teikiamos informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo paslaugos, užmezgami kontaktai su jų aplinkos institucijomis, specialistais bei aktyviai bendradarbiaujama organizuojant tarpinstitucinius pasitarimus.

Papildomų lėšų abiejų Savivaldybės socialinių paslaugų centrų Vaikų dienos centrai gauna iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamų tęstinių projektų „Kartu mes galime nuveikti daug“ ir „Būkime drauge“, kuriuo siekiama socialinės rizikos, signalinių, socialinių įgūdžių stokojančių ir socialiai remtinų šeimų vaikų socializacijos.

Vaikų dienos centrą lankančių vaikų šeimoms du kartus per savaitę išdalijami maisto daviniai iš labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“.

 

Ar vaikų dienos centrams netrūksta patalpų veiklai, ar juos lankantys vaikai gerai jaučiasi tarp kitų socialinių paslaugų centrų lankytojų?

Gargžduose vaikų dienos centrui patalpų užtenka, kartu su kitais lankytojais vaikai naudojasi tik sale, bendru kiemu. Vaikai neseniai gražiai pasveikino senyvo amžiaus lankytojus Pagyvenusių žmonių dienos proga, visada sutaria ir bendrauja.

Tačiau Priekulės socialinių paslaugų centre trūksta patalpų vaikų kasdieniniams įgūdžiams ugdyti, užimtumui. Vaikų dienos centrui skirtos dvi po 19 kvadratinių metrų patalpos netenkina visų poreikių. Šiltuoju metų laiku socialiniai darbuotojai dėl patalpų stygiaus užsiėmimus vaikams organizuoja lauke (gimnazijos stadione, Vingio parke). Žiemos metu naudojasi papildomai tomis pačiomis patalpomis kartu su neįgaliaisiais. Atsižvelgiant į dienos socialinės globos licencijos išdavimo reikalavimus, dienos socialinės globos gavėjams (senyvo amžiaus ir asmenims su negalia) skirtomis patalpomis kartu vaikai naudotis negali.

Problema būtų išspręsta renovuojant šalia centro pastato esančias nenaudojamo pastato patalpas, į kurias būtų galima perkelti asmenis su negalia. Buvo parengtas projektas gauti lėšų iš Europos struktūrinių fondų, tačiau finansavimo kol kas negauta, todėl laukiama kito etapo.

 

Kokios galimybės dienos centrus įsteigti Kretingalės pagrindinėje mokykloje ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijose, kur neseniai lankėtės ir apžiūrėjote patalpas?

Minėtose mokyklose yra laisvų, nebenaudojamų, tačiau didelių investicijų nereikalaujančių patalpų, kur galima steigti dienos centrus. Yra ir nemažai tokių mokinių, kuriems reikalingos dienos centro paslaugos. Tam, kad būtų galima įsteigti dienos centrus, patalpos turi atitikti reikalavimus, − turi būti nedidelės virtuvėlės, šalia – tualetai. Šiose mokyklose tokios patalpos yra, todėl dienos centrus vaikams tikimės įsteigti.

 

Ne tik pamokų metu, bet ir po jų mokyklinio amžiaus vaikai turi jaustis saugiai bei užsiimti prasminga veikla. Dalis mokinių lanko būrelius, tačiau ne visi turi tokias galimybes. Ar populiarios mūsų savivaldybėje yra pailgintos dienos grupės?

Pailgintos dienos grupės skirtos tik pradinių klausių mokiniams, tačiau jų poreikis gana didelis. Vieninteliai iš aplinkinių savivaldybių esame priėmę sprendimą, kad ši paslauga mokiniams teikiama nemokamai. Jei pageidaujančių lankyti pailgintą dienos grupę susidaro 10 mokinių, tada ji steigiama mokykloje. Vienose mokyklose tokių grupių tėra viena, kitose – daugiau. Priekulės I. Simonaitytės gimnazijoje – net 5 grupės.

Kadangi mūsų savivaldybės teritorija iš tiesų nemaža, daug važinėjančių į mokyklą mokinių, todėl pailgintos dienos grupės išsprendžia jų užimtumo klausimą. Vaikai yra prižiūrimi, paruošia pamokas, ko nesupranta – turi galimybę išsiaiškinti, taip pat jie turi ir kitokių užsiėmimų.

 

Nors kalbama apie mokinių skaičiaus mažėjimą, tačiau steigiamos ir naujos grupės darželiuose?

Nauja grupė įsteigta Veiviržėnų J. Šaulio gimnazijoje, o Pėžaičiuose ir Plikiuose pailgintas darbo laikas, kad vaikai darželyje galėtų ir pamiegoti popiet, taip pat Plikių J. Labutytės pagrindinėje mokykloje ir Šiūpariuose įsteigtos grupės.

 

Nemažai diskutuojama dėl tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriaus pareigybės įsteigimo. Kokia jūsų nuomonė?

Mano nuomonė teigiama. Ši pareigybė bus finansuojama iš valstybės skiriamų lėšų, o darbo baras labai platus ir reikšmingas: šias pareigas einantis valstybės tarnautojas vykdys koordinuotai teikiamų švietimo pagalbos, socialinių ir sveikatos priežiūros paslaugų vaikams nuo gimimo iki 18 metų (turintiems didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių – iki 21 metų) ir jų tėvams (globėjams, rūpintojams) – koordinavimo funkcijas. Taigi, šis tarnautojas kaups ir analizuos informaciją, susijusią su Vaiku ir jo aplinka, priims sprendimą dėl prevencinių, tęstinių priemonių taikymo, siekdamas konkrečios institucijos teikiamos pagalbos vaikui ir/ar jo tėvams (globėjams, rūpintojams) efektyvesnio organizavimo arba nustatys koordinuotai teikiamų paslaugų poreikį. Taip pat jis organizuos Vaiko gerovės komisijos darbą.

Savivaldybėje įkūrėme visose 11-koje seniūnijų tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandas, − svarbu, kad jų darbas būtų vienodai efektyvus, − taigi tai taip pat bus svarbus tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriaus darbo baras.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 418 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,