Mano Gargždai



Gimnazistai mokėsi tinkamai teikti pirmąją pagalbą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gintauto Našlėno nuotr. Gintauto Našlėno nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje abiturientai klasės valandėlėje sulaukė neeilinių svečių – lankėsi Klaipėdos miesto Greitosios medicininės pagalbos stoties skubios pagalbos specialistai-instruktoriai Lina Končienė, Simonas Žutautas ir Kęstutis Stasaitis. Juos į susitikimą pakvietė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Rasa Palionienė ir etikos mokytoja metodininkė Ilma Agajan. Į gimnaziją atvykę medikai akcentavo, jog pagrindinis šio susitikimo tikslas, kad gimnazistai išsineštų nors dalelę jų patirties. 

 

Mokymų metu moksleiviai gavo ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių. Šie mokymai skyrėsi nuo kitų pirmosios pagalbos kursų, nes buvo vizualiai rodoma ir aiškinama, kaip elgtis įvairiose situacijose. Iš pradžių buvo demonstruojamas apalpusio žmogaus gaivinimas, vėliau mokoma, kaip elgtis, kai asmenį kamuoja traukuliai. Taip pat svečiai rodė ir aiškino, ką daryti, kai žmogų ištinka insultas, infarktas. Mokymų pabaigoje medikai dalino patarimus, kaip padėti užspringusiam žmogui.

Praktinėje dalyje buvo paleistas įrašas: girdėjome tiesioginį pokalbį su dispečeriu. Jo tikslas – parodyti, kaip elgtis, kalbėti ir klausytis dispečerio kritinėse situacijose. Taip pat mokiniai buvo supažindinti su mobilaus telefono programėlėmis – „GPIS 112“ bei „FLAGME“ – būtent jos leidžia nustatyti nelaimėje atsidūrusiojo buvimo koordinates. Tad parsisiuntus šias programėles, žmonėms nebereikia jaudintis dėl skambinimo į greitąją, savo tikslaus adreso žinojimo kiekvienu metu, saugumo ir pirmosios pagalbos efektyvumo. Be abejo, gimnazistams buvo leidžiama prieiti prie manekenų, juos gaivinti su automatiniu išoriniu defibriliatoriumi (AID).

Tokia patirtis yra būtina kiekvienam žmogui, nes, ištikus nelaimei, ne visi drįsta prieiti prie žmogaus, jam padėti, dažnas bijo pakenkti. Po šios klasės valandėlės mokiniai turėtų geriau suprasti, kaip teikti pirmąją pagalbą, suvokti jos svarbą ir gebėti atlikti pagrindinius veiksmus, kurie padėtų išvengti nelaimės, kol atvyks greitoji. Primename, jog greitosios pagalbos numeris 033. Nelikime abejingi pamatę nelaimės ištiktą žmogų, o jei norime daugiau patirties – patartina lankyti pirmosios pagalbos kursus, kur sukaupsime taip gyvenime  reikalingų žinių, praktikos.

 

Pamokos akimirkos – Gintauto Našlėno nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 395 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,