Mano Gargždai



Ambicinga vadovė Gargždų atvirą jaunimo centrą sieks paversti pavyzdine įstaiga

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Inesa Gaudutytė. S. Ulvikienės nuotr. Inesa Gaudutytė. S. Ulvikienės nuotr.

Gargždų atviras jaunimo centras (GAJC) gyvuoja metus, o nuo rugsėjo 1-osios įstaigai pradėjo vadovauti nauja direktorė – Inesa Gaudutytė. Buvusi Veiviržėnų kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė nenustygsta vietoje, o jos galvoje – daugybė idėjų, kurios jau pamažu pradedamos įgyvendinti.

 

Didelis dėmesys bendradarbiavimui

 „Norisi viską padaryti iš karto, bet, deja, taip neišeina“, – apie dideles ambicijas per du mėnesius nuversti kalnus kalbėjo I. Gaudutytė.

Naujoji vadovė nurodė, kad vienas svarbiausių darbų – bendradarbiavimo su įvairiomis įstaigomis ir organizacijomis užmezgimas. Per trumpą laiką jau pavyko susitikti su kone dešimties įstaigų atstovais ir aptarti abipusės veiklos perspektyvas. Su Kretingos jaunimo centru jau sutarta teikti bendrą paraišką ir tikimasi gauti finansavimą projektui, skirtam 20–29 metų jaunimui. Anot I. Gaudutytės, pagrindinė jaunimo amžiaus grupė šiuo metu laisvalaikį leidžianti centre – 14–20 metų jaunuoliai, o „jaunos šeimos yra truputį „apleistos“. Tikimasi, kad gavus finansavimą bus galima organizuoti užsiėmimus ir vyresniam jaunimui, šeimoms.

„Pavyzdžiui, vaikai galės būti užimami kitų darbuotojų, o jauni tėveliai dalyvauti paskaitose, gauti informaciją apie darbą, studijas, stažuotes“, – viziją pristatė naujoji vadovė.

Ji minėjo, kad pradėtas dialogas ir su Kovos su prekybos žmonėmis ir išnaudojimo centru. Artimiausiu metu planuojama organizuoti paskaitą jaunuoliams apie įvairias prekybos žmonėmis formas.

I. Gaudutytė džiaugėsi itin stipriu bendradarbiavimu su Krašto apsaugos savanoriais. Jau vykdytos bendros veiklos – dalyvauta kario savanorio darbdavio dienoje. Ji dėkojo, kad šalia įsikūrę kolegos padeda spręsti ir problemas, pavyzdžiui, padėjo nuimti ant garažo užmestą kėdę, savo patalpose leidžia saugoti muzikinę techniką. Anot GAJC direktorės, yra parašytas prašymas ir tikimasi, kad bus leista GAJC administracijos patalpas perkelti iš antrojo aukštą į pirmąjį, šalia jaunimo erdvių. Šios patalpos priklauso kariškiams.

Draugiški santykiai palaikomi ir su Gargždų jaunimo ir laisvalaikio centru. Kartu su šio centro Turizmo būrelio atstovais spėta sudalyvauti pėsčiųjų žygyje Judrėnuose, skirtame pagerbti lakūno Stepono Dariaus atminimą. Kaip teigė I. Gaudutytė, su Laisvalaikio centru sieja daugybė bendrų tikslų, jau tariamasi dėl vasaros stovyklų organizavimo.

„Kadangi kiti metai Gargždų miestui yra jubiliejiniai, mes su Laisvalaikio centru turėtume organizuoti vieną šventės dieną. Padarysime jaunimo šturmą Gargžduose, daug įvairių veiklų. Tai sutaptų su mokslo metų užbaigimu“, – idėjas ateičiai žėrė entuziastingai nusiteikusi įstaigos vadovė.

 

Gargždų atvirame jaunimo centre. S. Ulvikienės nuotr.

 

Saugumą užtikrinti padės policija

Ji taip pat pasidžiaugė, kad su Klaipėdos rajono policijos komisariatu sutarta dėl centrui priklausančios jaunimo „Vasaros rezidencijos“ priežiūros, sutarta, kad pareigūnai savo budėjimo metu pravažiuos ir pro šią naują erdvę. Tikimasi, kad tai bus prevencinė priemonė, padėsianti užtikrinti saugumą. I. Gaudutytė prisiminė, kad su šia lauko erdve jau teko spręsti nemažai problemų – rūpintis melioracijos įrengimais, objekto pridavimu.

„Ant naujų treniruoklių atsirado anatomijos pamokėlės piešinių suaugusiems. Ateityje planuojame įrengti erdvę piešimui, kurioje galėtų pasireikšti tokie „menininkai“, – apie vandalizmo aktus pasakojo GAJC vadovė, pridūrusi, kad tikisi iš gyventojų sąmoningumo, turto saugojimo, nes viskas sukurta jiems.

I. Gaudutytė minėjo, kad taip pat jau sutarta dėl bendradarbiavimo su laikraščiu „Banga“, Šilalės atvirų jaunimo erdvių atstovais, sporto klubu „Kuršis“, Visuomenės sveikatos biuru, Klaipėdos valstybine kolegija ir sąrašas dar tikrai ilgės.

„Pagrindinis tikslas – bendrauti ir bendradarbiauti, nes visada gausi dvigubai atgal. Kai yra bendrystė, daug darbų galima nuveiki geriau ir stipriau“, – mintimis dalinosi I. Gaudutytė.

 

I. Gaudutytė. S. Ulvikienės nuotr.

 

Su gausybe planų sieks tapti pavyzdine įstaiga

Aktyvi vadovė pasakojo, kad jau sukurtas naujas įstaigos logotipas, kurio pagrindinis simbolis – kubeliai-koreliai, nešantis žinutę, kad bendravimas ir darbas kartu yra vienas svarbiausių organizacijos tikslų. Naujoji direktorė pasakojo, kad kas mėnesį darbuotojų laukia susirinkimai. Praėjusiame dalyvavo Kovos su prekybos žmonėmis ir išnaudojimo centro atstovai, o šio mėnesio pabaigoje planuojamas susitikimas, kuriame dalyvaus visų atvirų jaunimo erdvių rajone darbuotojai, Švietimo skyriaus vedėjas ir Jaunimo reikalų koordinatorė.

 „Mano idėja – atviros jaunimo erdvės turi dirbti bendrai, nešti tą pačią idėją, kartu galime būti dar stipresnė jėga. Ne visos jaunimo erdvės žino, kas yra tie jaunimo darbuotojai, į kuriuos gali kreiptis pagalbos, informacijos. Norisi, kad mes visi būtume kaip tas korys – kad atviras darbas veiktų kartu“, – siekius pristatė I. Gaudutytė.

Ji taip pat akcentavo, kad stengiasi skirti daugiau dėmesio veiklų viešinimui ir informacijos sklaidai. Jau yra parašytas prašymas sukurti internetinę svetainę, svarstoma apie didesnę iškabą, lauko reklamą.

Dabar pagrindinė informacija jaunimą pasiekia per socialinius tinklus, plakatus mokyklose, informacija siunčiama NVO, mokyklų prezidentūroms, dalinamasi vietos žiniasklaidos priemonėse, Savivaldybės tinklalapyje. Lapkričio–gruodžio mėnesiais planuojama pakviesti mokyklų klases į GAJC patalpas, pristatyti galimų veiklų įvairovę.

Tarp GAJC planų – ir atviro darbo su jaunimu Klaipėdos rajone 2018 metų strategijos parengimas, įsitraukimas į tarptautinių projektų vykdymą, duomenų bazės jaunimui sukūrimas, informacijos apie savanorystės galimybės surinkimas.

Jau dabar pradėjo veikti ask.fm paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame jaunuoliai gali anonimiškai užduoti jiems rūpimus klausimus, o į juos atsakymus pateiks specialistai. Anot I. Gaudutytės, ateityje centras sieks tapti jaunimo informavimo ir konsultavimo centru.

 Ji prisipažino, kad dar dalyvaudama vadovo atrankos konkurse pasakė, kad „niekada nedirbs „lievoje“ įstaigoje.“

„Mano tikslas – kad atėjęs į įstaigą, kad ir kokia ji būtų, tu pasidarytum taip, kad joje būtų faina dirbti. Tikslas – kad būtume pavyzdinė įstaiga, kad atvažiuotų ir sakytų: „Pažiūrėkite, kaip jie dirba. Va taip reikia dirbti!“, – šypsodamasi pasakojo I. Gaudutytė.

 

Lauko jaunimo erdvės atidarymas. L. Gruzdžio nuotr.

 

Įstaigos poreikiams – universalūs darbuotojai

Kaip pasakojo pašnekovė, į Gargždų atvirą jaunimo centrą dažniausiai užsuka paaugliai. Kasdien vidutiniškai čia užsuka apie 10 jaunuolių, žiemą – dar daugiau. Ji nurodė, kad jų tikslinė grupė yra niekur nedirbantis, nesimokantis ir nieko nenorintis jaunimas, bet pabrėžė, kad tai tikrai nereiškia, kad jie yra iš socialinės rizikos šeimų.

„Norime būti atviri, priimti visus, gali ateiti ir motyvuoti jauni žmonės, gal kažkam tai bus pavyzdys. Norisi kuo mišresnės kompanijos“, – sakė I. Gaudutytė.

Centre jaunuoliai gali žaisti kompiuterinius žaidimus, biliardą, stalo futbolą ar kitus žaidimus, jų užimtumu rūpinasi dvi specialistės. I. Gaudutytė pasakojo, kad yra organizuojami įvairūs susitikimai ir nuolat ieškoma formų, kurios sudomintų dažnai itin pasyvų jaunimą. Pavyzdžiui, neseniai buvo suorganizuotas karaokė vakaras, stalo futbolo turnyras ir pan.

Pašnekovė atskleidė, kad jie siekia jaunuoliams suteikti kuo daugiau skirtingų kompetencijų, todėl kviečiami įvairių sričių pašnekovai, kalbama ir apie sveikatą, darbo galimybes, projektus, krašto apsaugą ir t.t.

„Turime atliepti socialinius, kultūrinius, švietimo, laisvalaikio ir dar n jaunimo poreikių“, – įsitikinusi centro vadovė.

Ji džiaugėsi, kad įstaigoje dirba šiuos poreikius padedantys patenkinti itin universalūs darbuotojai: „Aš pati – su vadyba ir renginiais, medijomis ir komunikacija, Edita baigusi socialinį darbą, Simona stipriai užsiima su sporto veiklomis, abi turi ir pedagoginių-psichologinių žinių kursų pažymėjimus, Mantvydas – daugiau su meniniais, kūrybiniais darbais, o Arturas – su muzikine technika.“

I. Gaudutytė pabrėžė, kad visuomenė dažnai nori rezultatų, bet darbas su jaunimu yra procesas. Jos manymu, kad tai, jog anksčiau alkoholį vartojęs jaunuolis baigė profesinę mokyklą ir sėkmingai įsidarbino – jau pasiekimas.

„Kol mes galėsime tas sėkmės istorijas skelbti, praeis laiko“, – apibendrino naujoji vadovė.

Ji pakvietė visus jaunuolius į spalio 25 d. centre organizuojamą Helovino makiažo repeticiją, o spalio 31-ąją – į tradicinį kasmetinį centro renginį Heloviną, pernai sutraukusį apie 200 žmonių. Šių metų tema – „Demonų išvarymas“, jaunimo lauks diskoteka, įvairios užduotys.

 

Gargždų atviro jaunimo centro darbuotojai. GAJC nuotr.

 

Gargždų atviras jaunimo centras – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 267 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,