Mano Gargždai



Stiprinama kompleksinė pagalba šeimai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Violeta Riaukienė. Klaipėdos r. sav. nuotr. Violeta Riaukienė. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Apie kompleksinę pagalbą vaikams ugdymo įstaigose ir šeimoms, sprendžiant socialines problemas, kalbamės su Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukiene.

 

Šią savaitę lankėtės rajono ugdymo įstaigose ir domėjotės, kokia individuali švietimo pagalba yra teikiama vaikams. Galbūt ketinama ieškoti naujų formų ir teikti naujų paslaugų, kad būtų mažiau prastai besimokančių, nemotyvuotų vaikų?

Lankiausi darželiuose ir mokyklose, kalbėjausi su įstaigų vadovais, auklėtojomis ir mokytojomis dėl kryptingesnio ir sistemingo paslaugų teikimo vaikams, kurie turi raidos sutrikimų, yra hiperaktyvūs, mažiau motyvuoti. Tokiems vaikams iš tiesų reikia didesnės pagalbos nuo pat darželio, todėl pagal galimybes ketinama steigti ir naujų etatų. Pritrūksta, žinoma, ne tik darbuotojų, bet kartais − ir požiūrio. Daugiau planuoju kalbėti ir su pačiais tėvais. Jie taip pat, mano nuomone, turėtų gauti daugiau informacijos apie visas paslaugas ugdymo įstaigose ir aktyviau dalyvauti.

Mano nuomone, sutaupytume lėšų daugiau, jei steigtume daugiau specialistų (spec. pedagogų, logopedų, psichologų) etatų ugdyti vaikui kuo anksčiau, o ne vėliau gelbėtume situaciją steigdami kuo daugiau mokytojų padėjėjų etatų, kurie dirbtų jau su sunkiai valdomais specialiųjų poreikių mokiniais, kuriems ankstyvoje vaikystėje pritrūko dėmesio. Specialiąją pagalbą nustato Pedagoginė psichologinė tarnyba. Kuo anksčiau nustačius vaiko specialius poreikius, anksčiau galima pradėti ir su juo dirbti kryptingai. To reikia ne tik dėl pačių specialiųjų poreikių vaikų, bet ir dėl neturinčių raidos sutrikimų ir psichologinių problemų vaikų – jiems taip pat turi būti kuo anksčiau sudarytos normalios sąlygos pamokose.

 

Kiek pas mus dirba įvairių pagalbą vaikui teikiančių specialistų bendrojo ugdymo mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose? Kiek kainuoja jų išlaikymas?

Mokytojų ir auklėtojų padėjėjų šiuo metu rajone – 55,92 etato, jų išlaikymui reikia 362 tūkst. eurų metams. Spec. pedagogų ir logopedų – 41,5 etato, lėšų poreikis − 378 tūkst. eurų. Psichologų – 17,75 etato, iš jų 5 Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, kurie aptarnauja ikimokyklines įstaigas ir 4 bendrojo ugdymo mokyklas, 1 – Lapių pagrindinės mokyklos Globos namų padalinyje, jų išlaikymui – 181,3 tūkst. eurų metams. Socialinių pedagogų – 20,8 etato, iš jų 6,3 etato Lapių pagrindinės mokyklos Globos namų padalinyje, jų išlaikymui – 231,6 tūkst. eurų metams.

 

Kalbant apie pagalbą vaikui, labai svarbi yra pagalba visai šeimai, − juk dažnai šeima nenori pripažinti, kad turi kiek „kitokį vaiką“, kad jam reikia daugiau dėmesio?

Taip, − kad ir kiek ir kokių paslaugų teiktume, šeima negali atsiriboti. Turime dirbti kartu – auklėtojai, mokytojai, psichologai, kiti specialistai ir tėvai, − tik tada pasieksime rezultatų. Kartais šie rezultatai būna ir labai geri. Netgi ir vaikams autistams laiku pradėjus teikti reikiamą pagalbą, galima pasiekti labai daug. Neseniai vykusioje konferencijoje „Vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, ugdymas, ankstyvoji intervencija ir įtrauktis“ dalyvavo apie 200 žmonių, − ir ne tik iš Klaipėdos rajono. Taigi – susidomėjimas, poreikis ir noras padėti tokiems vaikams yra didelis. Puiku, kad konferencijoje išsakyta daug labai konkrečių pasiūlymų, pasidalyta praktine patirtimi. Šio sutrikimo tarp mūsų vaikų, deja, daugėja, ir tai, kad tėvams šiuo metu jau teikiama ne tik paguoda, bet ir siūloma kompleksinė pagalba nuo pat ankstyvos vaikystės iki vaikų įdarbinimo – labai svarbu ir džiugu. Tiktai, kaip ir minėjau, tėvai turi įsitraukti, būti aktyvūs ir kartu siekti rezultatų.

Reikia kuo daugiau tokių renginių, kuriuose įvairių sričių specialistai susitiktų ir dar labiau suvienytų savo pajėgas bei kurtų naujas bendras programas, derintų priemones ir ieškotų naujų būdų.

 

Kokią gerąją patirtį galėtumėte paminėti mūsų rajone, kaip teikiama pagalba vaikui ir šeimai?

VšĮ Dovilų socialinių iniciatyvų centras nuo rugpjūčio 7 d. vykdo puikų projektą „Kompleksinės paslaugos šeimai Klaipėdos rajone“. Pagal šį projektą teikiamos individualios konsultacijos Gargžduose ir Klaipėdoje (rajono gyventojams). Šias konsultacijas vaikams ir suaugusiesiems teikia 6 psichologai. Per savaitę vidutiniškai vyksta apie 50 individualių konsultacijų. Ši paslauga itin populiari, žmonės kreipiasi paskatinti gydytojų, mokytojų, kitų specialistų.

Taip pat vyksta šeimos įgūdžių mokymai, kurie organizuojami skirtingose Klaipėdos rajono vietose: Endriejave, Veiviržėnuose, Doviluose, Gargžduose. Vyksta ir grupinės konsultacijos šeimos nariams, susiduriantiems su vaikų auklėjimo sunkumais. Organizuojama „Tėvų akademija“, kurioje mokoma pozityvios tėvystės ir šeimos įgūdžių, vyks mokymai besilaukiančioms šeimoms.

Mažiau populiarios dar yra mediacijos paslaugos, tačiau tikimasi, kad ilgainiui žmonės daugiau sužinos apie šias paslaugas ir labiau pasitikės mediatoriais – juk tai daug pigesnė ir dažnu atveju efektyvesnė galimybė išspręsti ginčus be teismo pagalbos.

Tikimės, kad per šį projektą teikiamomis paslaugomis galės pasinaudoti kuo daugiau rajono gyventojų. Mūsų sukurtos tarpinstitucinio bendradarbiavimo grupės kiekvienoje seniūnijoje gali bendradarbiauti, konsultuoti ir patarti, kam labiausiai reikalingos panašios paslaugos, kurias teikia ir ateityje teiks Europos Sąjungos ar kitokią paramą gavusios organizacijos, įgyvendinančios savo socialinius projektus.

 

Turbūt iš tiesų ne veltui esame įvertinti „Auksinės krivūlės“ apdovanojimu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nominacijoje „Draugiškiausia šeimai savivaldybė“?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pastebėjo ir įvertino mūsų dėmesį ir sėkmingai organizuojamą pagalbą šeimoms, indėlį kuriant tarpinstitucinio bendradarbiavimo metodiką, gebėjimą ją taikyti bei plėsti. Būtent mūsų Savivaldybė buvo ministerijos konsultantai, kaip tikslingai kurti šią metodiką ir taikyti kitose savivaldybėse. Didžiuojamės tuo ir neketiname sustoti – toliau tobulinsime pagalbą vaikui ir šeimai, nepamiršdami ir žmonių, kurie kenčia nuo įvairių priklausomybių, − nes tai yra visos visuomenės gerovės garantas.

Neseniai Savivaldybėje apsilankęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasidžiaugė mūsų pasiekimais ir dėkojo, kad būtent mūsų rajonas jau gali pamokyti kitus, kaip dėl žmonių galima stengtis visiems kartu, kad mes turime tarpinstitucinio bendradarbiavimo komandas, kad mūsų Savivaldybė supranta, jog ypatingas dėmesys turi būti skiriamas prevencijai.

Mūsų Savivaldybės administracijos Švietimo, Socialinės paramos, Vaiko teisių skyrių vedėjai ir darbuotojai, taip pat ir seniūnijų darbuotojai dirbome vieningoje komandoje, kad sukurtume tarpinstitucinio bendradarbiavimo modelį, kuriuo remsis ir kitos savivaldybės. Kaip tik todėl ir naujai atėjęs dirbti tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius pas mus ras sukurtą sistemą, kurią reiks tik išlaikyti ir, žinoma, toliau tobulinti.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 387 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,